УКР РУС

"Порту" - чемпіони світу з трансферів

24 листопада 2015 Читать на русском

Португальські "дракони" - номер один на планеті в мистецтві вигідно купити і ще вигідніше продати.

42 мільйони в рік на ринку

Суперник київського "Динамо" по 5-му туру Ліги чемпіонів - португальський "Порту" - не просто сильна команда, але, можливо, і один із зразкових клубів світу. Португальці не можуть мріяти про популярність "Реала", "Барселони", "Манчестер Юнайтед" і "Парі Сен-Жермен", на яких спонсорські гроші падають буквально з неба (Fly Emirates і т.д.). Вони беруть іншим, вивівши свої вміння працювати на трансферному ринку до рангу мистецтва.

"Футбол 24", скориставшись даними з порталу transfermarkt за останні 10 років, з'ясував, що "Порту" заробив  лише на перепродажах футболістів (купили дешево - розкрутили, як зірку - продали дорого) майже 420 мільйонів євро! 42 мільйони за рік у середньому!

Скромно купуємо - дорого продаємо

"Порту" розлучається з колишніми лідерами без сліз і є безсумнівним лідером за сумою, вирученою від продажу гравців за останнє 10-річчя – 742 мільйони. Англійський "Тоттенхем", що займає в цьому рейтингу друге місце, продав за цей період "всього" на 568 мільйонів євро. А витратив ще більше. Португальці ж при покупках поводяться куди скромніше. Наприклад, за 10 років вони витратили на новачків менше не тільки, ніж товстосуми-гранди, а навіть менше, ніж більш скромні італійська "Дженоа" або англійський "Вест Хем".

 Дивіться фрагмент таблиці, в якій представлені Топ-5 клубів , що заробляють на трансферах найбільше у світі (порядок даних: витрати - гравці на вхід - продаж - гравці на вихід - баланс):

Найвигідніші перепродажі португальців

Звичайно ж, "Порту" не може похвалитися суперпродажами рівня переходів в "Реал" Кріштіану Роналду або Гарета Бейла (обидва - по 94 млн євро), зате вони свій "конвеєр" вивели в систему. До Вашої уваги - Топ-5 найбільш вдалих трансферів "Порту".

Ельякім Мангала (Франція). Куплений у 2011 році у бельгійському "Стандарті" за 6,5 млн євро. Проданий в 2014 році до "Манчестер Сіті" за 54 млн євро. Вигода – 47,5 млн євро.

Хамес Родрігес (Колумбія). Куплений у 2010 році в аргентинського "Банфілда" за 7,35 млн євро. Проданий в 2013 році в "Монако" за 45 млн євро. Вигода – 37,65 млн євро.

Халк (Бразилія). Куплений у 2008 році у японського "Токіо Верді" за 19 млн євро. Проданий в 2012 році в "Зеніт" за 55 млн євро. Вигода - 36 млн євро.

Радамель Фалькао (Колумбія). Куплений у 2009 році у аргентинського "Рівер Плейт" за 5,43 млн євро. Проданий в 2011 році в мадридський "Атлетіко" за 40 млн євро. Вигода – 34,57 млн євро.

Пепе (Португалія). Куплений в 2004 році у португальського "Марітіму" за 2 млн євро. Проданий в 2007 році в мадридський "Реал" за 30 млн євро. Вигода - 28 млн євро.

Загалом, не гріх київському "Динамо" і повчитися. Тим більше, що за останнє 10-річчя кияни витратили на новачків 201 млн євро, а заробили на продажі і оренді всього 113 млн євро. Втрати склали  88 млн євро. Вчіться у "Порту"!