УКР РУС

Поркуян: Фоменка не можна відпускати!

25 листопада 2013 Читать на русском

Третій бомбардир чемпіонату світу-66, бронзовий призер у складі радянської збірної Валерій Поркуян в інтерв'ю "Футболу 24" поділився своєю думкою про гру збірної України у відбірковому циклі та у плей-офф на чемпіонат світу-2014 проти збірної Франції.

- Валерію Семеновичу, що можна сказати в цілому про гру української дружини у відбірковому циклі на чемпіонат світу-2014?

- Команда стала показувати добротний футбол після того як її очолив Міша Фоменко. До нього були непереконливі матчі проти збірних Молдови та Чорногорії, в яких були втрачені важливі очки у боротьбі за перше місце. Велика заслуга тренерського штабу Михайла Івановича (Фоменка, - ред.) в тому, що після невдалих поєдинків вони зуміли мотивувати хлопців і видати чудову серію без поразок. При нинішньому тренерському штабі наша команда стала демонструвати осмислений футбол і показувати ігрову дисципліну.

- Чи була невдача українців у матчах плей-офф проти французів очікуваною?

- Ні. Вийшло так, як вийшло... У першому матчі підопічні Фоменка зім'яли французів, а у повторному все сталося навпаки. У захисті українців далась взнаки відсутність Федецького та Кучера. У підопічних Дешама заміна п'яти виконавців на полі лише підсилила
гру екс-чемпіонів світу.

- Поява на полі Безуса була помилкою?

- В принципі, визначення складу на гру, це прерогатива тренерського штабу. Хоча, на мій погляд, потрібно було наповнити середню лінію, що б не виходило таких розривів між захисними та атакувальними діями наших хлопців.

- Зараз чимало інтернет-видань мусують чутки про те, що інтерес до Михайла Фоменка виявляють представники південнокорейської збірної. У даному випадку нашій Федерації потрібно продовжити контракт з чинним тренерським штабом збірної?

- Михайла Івановича в жодному разі не можна відпускати! У Михайла Івановича величезний тренерський потенціал, який він на ділі зможе використовувати і принести величезну користь українському футболу. Підібрався саме такий тренерський штаб, який здатний вирішувати високі завдання і важливо, що є молоді перспективні футболісти, готові до серйозних іспитів на найвищому міжнародному рівні.

- У 1966 році на чемпіонаті світу в Англії найкращим бомбардиром турніру з 9-ма голами став Ейсебіо на прізвисько «чорна пантера». Як думаєте, чи зможе його земляк - не менш «зірковий» Роналду побити рекорд португальської збірної?

- У моїй колекції крім бронзової медалі з того чемпіонату світу також є автограф Ейсебіо на квитку учасника світового Мундіалю. Адже він забив у ворота нашої збірної на тому чемпіонаті (2:1 на користь Португалії, - ред.). Я в тому матчі не грав. Замість мене зіграв грузин Метревелі... Думаю, що Роналду зможе побити рекорд Ейсебіо. Тільки для цього важливо зіграти на чемпіонаті, перебувати в хорошій формі та виступати на атакувальній позиції.

Розмовляв Віктор Хохлюк