УКР РУС

Попередники Коваленка: Найкращі бомбардири молодіжних чемпіонатів світу

23 червня 2015
Автор: Роман Клименко

Поки не згасли емоції після того, як українець Віктор Коваленко завоював "Золоту бутсу" на молодіжному чемпіонаті світу, пригадаймо усіх бомбардирів цього престижного турніру, який проводиться щодва роки з далекого 1977-го. Список вийшов доволі цікавий і "зірковий"!

 

 

 

1977 рік

Місце проведення: Туніс

Переможець: СРСР

Кращий бомбардир: Кіна (Бразилія) – 4 голи

Персонаж на ймення Кіна, він же по паспорту - Агіналдо Роберто Галлон, у 19-річному віці став кращим бомбардиром першого в історії молодіжного чемпіонату світу, перестрілявши, зокрема, тоді ще юного Володимира Безсонова (у нього 3 голи). Влучні постріли Кіни допомогли бразильцям доволі комфортно пройти свою групу, а ось у плей-офф Агіналдо Галлон не забивав.

Подальшу кар’єру молодого бразильця яскравою не назвеш: з «Васку да Гамою» ставав чемпіоном Каріоки, а, поповнивши склад іспанської «Мурсії», Кіна з нею двічі вигравав Сегунду. «Золота бутса» молодіжного ЧС (для зручності далі будемо іменувати його МЧС, домовились?) так і залишилася його найбільшим індивідуальним досягненням.

1979 рік

Місце проведення: Японія

Переможець: Аргентина

Кращий бомбардир: Рамон Діас (Арентина) – 8 голів

Рамон Діас (на фото) у бомбардирській гонці на 2 голи обігнав самого Дієго Марадону - показник, яким можна пишатися! Але не тільки цим він відомий широкому загалу: по-перше, Рамон чудово виступав у внутрішньому чемпіонаті, 5 разів завоювавши «золото», а потім ще й став рекордсменом «Рівер Плейту» за кількістю виграних чемпіонств у якості тренера (7 разів!). Більше того, Рамон Діас непогано «попилив» на полях Європи і світу: чого тільки варті титули чемпіона Італії і Японії (тут він ще й кращім бомбардиром у 1993 році став), а також володаря Кубка Франції!

До речі, на «дорослий» Мундіаль Діас їздив тільки у 1982 році: тоді у складі Аргентини він провів 4 матчі і забив 1 м’яч, а його збірна провалилася, зайнявши останнє місце у другому раунді, пропустивши вперед Італію і Бразилію…     

1981 рік

Місце проведення: Австралія

Переможець: Федеративна Республіка Німеччина

Кращий бомбардир: Марк Куссас (Австралія) – 4 голи

Австралієць Марк Куссас «вистрілив» лише одного разу, на тому МЧС-81 – і все, далі як наврочили: лише 2 матчі у дорослій національній збірній за всю кар’єру, а також бліденька і недовга гра (так пишуть в іноземній пресі) за «Сідней» і АПІА. Певно, пересвяткував хлопець. А потім своє вагоме слово сказало серйозне пошкодження, яке призвело до того, що у 24 роки хлопець зав’язав з великим футболом.

1983 рік

Місце проведення: Мексика

Переможець: Бразилія

Кращий бомбардир: Жеовані (Бразилія) – 6 голів

Жеовані Фарія да Сілва – персонаж-одноденка: зумів засвітитися на молодіжному рівні - і швидко зник, пропавши з радарів. Показово, що навіть англомовна Вікіпедія абсолютно нічого про нього не знає. Не біда: зате у складі тої Бразилії грали молоді Дунга і Бебето, які потім наведуть галасу у світі!

1985 рік

Місце проведення: СРСР

Переможець: Бразилія

Кращий бомбардир: Себастіан Лосада (Іспанія) – 5 голів

Одразу семеро гравців забило на МЧС-85 по три голи, але «Золотою бутсою» нагородили іспанця Лосаду. Хто він такий? Персонаж цікавий, але в майбутньому – не надто «зірковий».

Розпочавши кар’єру у мадридському «Реалі», уродженець Мадриду Себастіан, який виступав на позиції форварда, у період з 1984 по 1991 роки провів у блакитній футболці лише 38 матчів (плюс 13 голів). Він забив 400-й гол «реалістів» у єврокубках, брав Кубок УЄФА (1984/85), чемпіонство (1988/89, 1989/90), Кубок Короля (1988/89), Суперкубок Іспанії (1988, 89, 90), а також Кубок Ліги (1984/1985). Але приналежність Лосади до цих трофеїв - радше формальна. Також пограв за «Еспаньол», «Атлетіко» (Мадрид; здобув з «матрацниками» Кубок Короля 1991/92), «Севілью» і «Сельту», плюс зіграв тільки один матч в футболці першої збірної Іспанії. 

1987 рік

Місце проведення: Чилі

Переможець: Югославія

Кращий бомбардир: Марсель Вітечек (Федеративна Республіка Німеччина) – 7 голів

Цього разу кращим голеадором турніру став німець з польським корінням Марсель Вітечек, хоча у спину йому дихав Давор Шукер (6 голів). Саме Вітечек ледь не врятував фінал для ФРН, коли при рахунку 0:1 на користь «югів» зумів на 87-й хвилині реалізувати пенальті в ворота Лековича. Щоправда, у післяматчевій серії 11-метрових Марсель був єдиним, хто тоді «змазав». 

На клубному рівні він побігав за «Кайзерслаутерн» і «Борусію» (Менхенгладбах), але найбільш успішний період прийшовся на «Баварію», з якою Вітечек двічі ставав чемпіоном Німеччини та завойовував Кубок УЄФА.

1989 рік

Місце проведення: Саудівська Аравія

Переможець: Португалія

Кращий бомбардир: Олег Саленко (СРСР) – 5 голів

Персону Олега Саленка представляти широкому загалу не треба – ви і самі чудово знаєте цього бомбардира-рекордсмена, який зумів пограти за три збірні: СРСР, Україну і Росію!

1991 рік

Місце проведення: Португалія

Переможець: Португалія

Кращий бомбардир: Сергій Щербаков (СРСР) – 5 голів

Донеччанин Щербаков став героєм матчу за третє місце проти Австралії: спочатку він відкрив рахунок (щоправда, «кенгурятники» зуміють відігратися), а потім впевнено реалізував свій післяматчевий пенальті – як наслідок, СРСР взяв «бронзу», а Щербаков з 5 голами став володарем «Золотої бутси». Потім був перехід в «Спортинг», гра пліч-о-пліч з Фігу, робота під керівництвом Боббі Робсона і…страшна аварія, яка поставила хрест як на професійній кар’єрі, так і на здоров’ї. 

1993 рік

Місце проведення: Австралія

Переможець: Бразилія

Кращий бомбардир: Адріано (Бразилія) – 4 голи

Ні, це не той Адріано, якого ми знаємо як «Імператора». Цей Адріано – Жерлін да Сілва, і грав він переважно у Бразилії («Сан-Паулу», «Ботафого», «Атлетіко Мінейро»), а також в японській «Ураві Ред Даймондз», польській «Погоні» і колумбійському «Атлетіко». Зірок з неба не хапав, до табору першої збірної Бразилії не запрошувався.

1995 рік

Місце проведення: Катар

Переможець: Аргентина

Кращий бомбардир: Хосеба Ечеберрія (Іспанія) – 7 голів

Баск Ечеберрія – ще одна доволі відома у світовому футболі постать: Хосеба розпочав свою кар’єру в «Реал Сосьєдаді», але справжньої слави зажив у «Атлетіку», за який відіграв майже 450 матчів, забив 87 м’ячів і де зараз працює в якості тренера.

1997 рік

Місце проведення: Малайзія

Переможець: Аргентина

Кращий бомбардир: Адаілтон (Бразилія) – 10 голів

Бразилець з італійським паспортом Адаілтон продемонстрував просто шалену реалізацію на полях Малайзії, поклавши 10 (!) голів в 4 матчах. Чого лише вартує перемога у групі над Південною Кореєю з рахунком 3:10 – тоді Адаілтон записав собі в актив одразу шість «збитих павутинок». Щоправда, це не допомогло Бразилії подолати подальший чвертьфінальний бар’єр: Аргентина (з Хуаном Романом Рікельме в складі, зокрема) виявилася на голову сильнішою.

1999 рік

Місце проведення: Нігерія

Переможець: Іспанія

Кращий бомбардир: Пабло (Іспанія) – 5 голів

Іспанський атакер Пабло – ще один футболіст, який з роками скоріше деградував, ніж дерся нагору: у підсумку він догрався до…чемпіонату В’єтнаму. А як в «Сельті» і «Малазі» свого часу все добре починалося! До речі, у складі національної збірної Іспанії Пабло так і не дебютував, тому те досягнення «молодіжки» - чи не єдиний приємний спогад.

2001 рік

Місце проведення: Аргентина

Переможець: Аргентина

Кращий бомбардир: Хав’єр Савіола (Аргентина) – 11 голів

Для Аргентини на МЧС-01 все склалося просто чудово: «біло-блакитні» вчетверте в історії вибороли «золото», а, не побоюся цього слова, величний (звісно, у майбутньому) футболіст Хав’єр Савіола став кращим бомбардиром, ще й «перестрілявши» показник Адаілтона чотирьохрічної давнини. 

2003 рік

Місце проведення: ОАЕ

Переможець: Бразилія

Кращий бомбардир: Едді Джонсон (США) – 4 голи

Американець Едді Джонсон пограв не тільки в домашньому чемпіонаті, а й покатався по Європі, відвідавши Англію (у «Фулхемі» надовго не затримався, але потім повернувся, аби зіграти лише декілька матчів і знову залишити Туманний Альбіон) і Грецію (в «Арісі» теж все пішло не найкраще). Зараз він виступає за «ДіСі Юнайтед» - і тут вже показники Джонсона більш високі і стабільні. Щоправда, до складу збірної США після насиченого 2013 року (17 матчів, 5 голів) він вже майже не викликається – вік вже не той, та й витримувати конкуренцію все важче.

2005 рік

Місце проведення: Нідерланди

Переможець: Аргентина

Кращий бомбардир: Ліонель Мессі (Аргентина) – 6 голів

Знаєте такого парубка? Бачили його в дії? Тоді просто покрокуємо далі.

2007 рік

Місце проведення: Канада

Переможець: Аргентина

Кращий бомбардир: Серхіо Агуеро (Аргентина) – 6 голів

Пройшло два роки – і знову «молодіжка» Аргентини на троні. Цього разу чарував своєю грою вже Серхіо Агуеро, який за блискучий виступ на МЧС-07 отримав непогану пресу, в черговий раз переконавши босів «Атлетіко» в правильності їхнього вибору. Нагадаємо, що «матрацники» в травні 2006-го відвалили за 17-річного Куна аж 23 мільйони євро – на той момент це стало клубним рекордом, на секундочку!

2009 рік

Місце проведення: Єгипет

Переможець: Гана

Кращий бомбардир: Домінік Адійя (Гана) – 8 голів

Цей хлопчина, якого у 2009 році визнали ще й кращим гравцем МЧС, чудово знайомий прихильникам українського футболу. Нажаль, Домінік Адійя – це футболіст, кар’єра якого летить у прірву, немов з американських гірок: «Мілан» - «Реджина» - «Партизан» - «Каршіяка» - київський «Арсенал» - «Атирау» - «Накхонратчасіма» (це в Тайланді). Куди далі? Киргизія? Кірібаті? Направду, варіантів – безліч.   

2011 рік

Місце проведення: Колумбія

Переможець: Бразилія

Кращий бомбардир: Енріке (Бразилія) - 5 голів

В свої 24 роки Енріке так і не ризикнув спробувати підкорити Європу. Зараз він виступає за «Байю», хоча належить «Ботафого». Статистика абсолютно не вражає: починаючи з 2009 року Енріке у чемпіонатах Бразилії загалом забив 9 м’ячів – навіть не вдвічі більше, ніж на молодіжному ЧС-11!

2013 рік

Місце проведення: Туреччина

Переможець: Франція

Кращий бомбардир: Ебенезер Ассифуа (Гана) - 6 голів

На тому чемпіонаті володарем «Золотого м’яча» став дехто Поль Погба, а «Золоту бутсу» виборов ганець Ассифуа, який зумів випередити Хесе, Бруму і Яя Саного. Що ми знаємо про цього виконавця? Народився він у 1993 році в Аккрі, пограв за невідомі місцеві команди, а з 2013-го виступає за швейцарський «Сьон» (11 матчів, 3 голи; контракт до 2018 року). За національну збірну Гани не грав – все ще попереду.

2015 рік

Місце проведення: Нова Зеландія

Переможець: Сербія

Кращий бомбардир: Віктор Коваленко (Україна) – 5 голів

Все сталося на наших очках: обійшовши угорця Мерво за додатковими показниками, 19-річний херсонець Віктор Коваленко став володарем «Золотої бутси» молодіжного ЧС-2015! Боїмося перехвалити – тому ніяких авансів і лестивих слів. Будемо судити тільки по майбутніх виступах і досягненнях, друже!