УКР РУС

Помер Стівен Хокінг – як легендарний вчений виводив формулу ідеального пенальті та перемоги Англії на Мундіалі

14 березня 2018 Читать на русском

Британський фізик-теоретик Стівен Хокінг пішов з життя 14 березня у віці 76 років. Раніше вчений працював над теоріями, які стосувались світу футболу.

Так, Хокінг перед ЧС-2014 представив формулу, яка мала б забезпечити збірній Англії тріумф на Мундіалі. У травні 2014-го вчений презентував свій нетиповий рецепт успіху в лондонському готелі Савой.

Помер Стівен Хокінг: біографія відомого фізика

"З ранніх часів людям не подобалось, коли речі здавались непоєднувані між собою і неможливі для пояснення. Вони прагнули зрозуміти основний порядок світу. Чемпіонат світу не є винятком з цього правила", – почав науковець.

Хокінг взявся за перегляд матчів збірної Англії на Кубку світу (починаючи з 1966-го, коли вона востаннє вигравала турнір), витративши на аналіз приблизно місяць. На основі висновків від побаченого він вивів математичну формулу.

Британська букмекерська контора, яка замовила члену Лондонськго королівського товариства це дослідження, не дуже вірила, що людина такого світового статусу погодиться. "Не було навіть 1-го відсотка на те, що він візьметься за це. Але Хокінг нас здивував і дав згоду".

Проаналізувавши 45 матчів Кубка світу в історичній ретроспективі, а також 204 пенальті (особливо ретельно – невдалі), вчений виділив основні чинники, які впливають на ефективність Англії: природні, фізіологічні, психологічні, політичні й тактичні. Народжений в Оксфорді відзначав, що гравці збірної Англії, як і більшість представників людського роду, є істотами звички. Звідси виводяться певні закономірності, які можуть стати в пригоді, скажімо, допитливим букмекерам.

Команди, які показували кращі результати, виступали на стадіонах, розташованих не вище ніж 500 метрів над рівнем моря. На гравців добре впливав поміркований клімат – підвищення температури на 5 градусів збільшує аж на 59% ймовірність поразки.

Кращий психологічний стан англійці демонстрували у червоних футболках. У цих кольорах збірна Англії почувалась впевненіше та агресивніше. Цікаво, що на ЧС-2014 англійська національна команда всі матчі провела у білому і набрала лише 1 пункт у групі з Уругваєм, Коста-Рікою та Італією. Дарма не послухали світову легенду, а він ж казав! Хоча Хокінг і сам прогнозував не надто вдалий виступ своєї команди на бразильському Мундіалі.

Тактична схема 4-3-3 була продуктивнішою за 4-4-2. Для досягнення успіху команда повинна була б грати після 3-ї дня і уникати суддів з Південної Америки. А наприклад, при рефері з Європи 63% матчів завершувались перемогами "трьох левів".

Якщо говорити про ідеальний пенальті, то в активі блондинів 84% влучних ударів на чемпіонатах світу, лисі гравці били без промаху в 71% випадків, а брюнети – в 69-и. Краще робити 3 і більше кроків перед ударом і бити бічною частиною стопи. Відразу 84% ударів з одинадцятиметрової позначки, спрямованих у лівий чи правий верхні кути, залітають у сітку, а нападники вражають ціль частіше, ніж захисники і півзахисники.

Голкіперам знаменитий учений порадив стрибати з боку в бік перед пенальті – статистично це на 18% збільшує їхні шанси парирувати м'яч.

Додамо, що свою оплату за дослідження Хокінг поділив між двома благодійними організаціями.

Як був забитий неймовірний гол Роберто Карлоса: наукове пояснення