УКР РУС

Полтавець: "Дачія" не стане бар'єром для "Чорноморця"

16 липня 2013 Читать на русском

Один з найрезультативніших півзахисників українського футболу Валентин Полтавець у своєму інтерв'ю "Футболу 24" дав позитивний прогноз на матчі другого раунду у Лізі Європи, де одеський "Чорноморець" зустрінеться з молдавською "Дачією".

- Валентине, останнім часом ти пропав з поля зору спортивних ЗМІ. Напевно, з'явилися нові цікаві проекти?

- Нікуди не зник (сміється, авт.). Мешкаю в Одесі, і ти правильно помітив, почав займатися цікавим проектом. Одне можу точно сказати, осів в Одесі грунтовно.

- Розкажи докладніше.

- ФК "Одеса" з відомих причин втратив статус професійного, але як футбольний клуб не зник, а взяв відгул на один рік. Зараз ми організовуємо команду на базі своїх одеських вихованців футболу. Тренерський склад у клубі залишився колишнім. "Обкатаємо" хлопців у чемпіонаті міста, а за рік заявимося в аматорський чемпіонат України, а після перемоги в ньому повернемося в професіонали. Такий приклад в Україні був - ФК "Львів", де здебільшого грали свої доморощені таланти.

- Значить, рішення про завершення кар'єри вже прийнято?

- Ні в якому разі (сміється, авт.)! Мене вже заявили до найтитулованішого вітчизняного і базового клуб ветеранської збірної України - ФК "Ришелье" (Одеса). У нас зібралося потужне футбольне угруповання. З такою компанією могли б легко пограти на професійному рівні (сміється, авт.). Ну, дивись на склад, у воротах - Нікітенко, а в полі: Бондаренко, Доценко, Пархоменко, Кошелюк, Мочуляк, Терещенко, Косирін... Всі хлопці пограли на високому професійному рівні і були на слуху у футбольного люду. А головним тренером "Рішельє" є відомий у минулому захисник Петро Чілібі. Що ж, не вдалося пограти за першу збірну, значить, пощастить зіграти в ній на ветеранському рівні.

- Можу побажати тільки удачі в твоїх починаннях.

- Спасибі! Я оптиміст за характером і вірю, що все у нас вийде.

- Як оціниш шанси у другому раунді Ліги Європи, де одеському "Чорноморцю" належить зустрітися 18 липня на своєму стадіоні з молдавською "Дачією"?

- Якщо чесно, то очікував побачити гру гіршу у виконанні одеситів проти "Шахтаря" в поєдинку за Суперкубок країни. Більшою мірою підопічні Романа Григорчука показали себе з хорошої сторони. Була самовіддана боротьба і бажання, а те, що програли з великим рахунком, - не їхня "заслуга". У "гірників" і склад міцніший, і в цілому у гравців майстерності і досвіду більше. Недарма ж вони який вже рік у чемпіонах ходять.

Що стосується "Дачії", то у одеситів не повинно виникнути проблем з молдаванами. Тренерський склад побував на іграх першого раунду за участю кишинівців і думаю, що вже всю гру "Дачії" розібрав по поличках. Для одеситів у грі молдаванами секретів не буде. Можливо пободаються вони за тиждень у Кишиневі, але це не стане для одеських "моряків" бар'єром для виходу в наступний раунд Ліги Європи.

- На твій погляд, для "Чорноморця" серйозні втрати в особі таких футболістів, як Бурдужан, Балашов, Політило, тим паче перед стартом у чемпіонаті країни і Лізі Європи?

- Не думаю. Взяти, до прикладу, того ж Бурдужана, коли грали в одного нападника, його результативність не вражала. П'ять голів за сезон - не найкращий результат для нападника. Півзахисники забивають більше... Прибулі в команду з "Кривбасу" Антонов і Самодін - солідне підкріплення. Сподіваюся, ці форварди стануть рушійною силою "Чорноморця". Перспективний Балашов майже не грав. На позицію молодого Політило прийшов досвідчений Олексій Гай, у якого за плечима виступи у збірній України, єврокубках і інших турнірах високого рангу. Вірю, що і Гай стане в пригоді "Чорноморцю". У нього є необхідна майстерність і бажання грати на високому рівні.

З особової справи:

Полтавець Валентин Миколайович. Народився 18 квітня 1975 року в Дніпропетровську.

Вихованець: ФШ "Дніпро-75" (р. Дніпропетровськ). Перший тренер: І.Л. Ветрогонов.

Амплуа: півзахисник. Спортивне звання: майстер спорту України з 2001 р.

Кар'єра: 1992/1993 - "Шахтар" (Павлоград); 1993/1995 - "Віктор" (Запоріжжя); 1995/2000 - "Металург" (Запоріжжя); 2000/2002 - "Дніпро" (Дніпропетровськ); 2002/2003 - "Арсенал" (Київ); 2003/2004 - "Віль" (Швейцарія); 2004/2007 - "Чорноморець" (Одеса); 2008/2011 "Дністер" (Овідіополь); 2011/2012 - ФК "Одеса".

З грудня 2011 року на тренерській роботі. Граючий тренер у "Дністрі". З червня 2013 року працює в тренерському корпусі ФК "Одеса".

Всього за кар'єру на клубному рівні провів 587 матчів, забив 153 м'ячі. Під час кар'єри Валентин Полтавець зроибв один хет-трик (у вищій лізі чемпіонату України), 17 дублів, в т.ч. два в кубку України і зумів реалізувати 37 пенальті, в т.ч. шість в кубку України.

Титули та досягнення:

• Бронзовий призер чемпіонатів України (2): 2001, 2006 рр.

• Володар Кубка Швейцарії: 2004 р.

• Потрапляв до списку 33-х кращих футболістів України(2): № 3 - 2000, 2002 рр.

• Кращий футболіст року в Одеській області (за опитуванням газети "Час Спорту"): 2009 р.

• Кращий футболіст року ФК "Дністер" (за опитуванням газети "Час Спорту") (2): 2008, 2009 рр.

• Кращий бомбардир запорізького "Металурга" в чемпіонатах України: 47 забитих м'ячів.

• Рекордсмен запорізького "Металурга" за кількістю забитих м'ячів в чемпіонаті країни за сезон (1998/1999 р.): 13 голів. Кращий бомбардир сезону в запорізькому "Металурзі" (4): 1996/1997, 1997/1998, 1998/1999, 1999/2000 рр.

• Член символічного Клубу імені Олександра Чижевського - 322 матчі в елітному дивізіоні чемпіонату України.

Розмовляв Віктор Хохлюк