УКР РУС

Польща. Все, що потрібно знати про суперника України на Євро-2016

23 грудня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" зібрав цікаві факти про нашого головного, як наразі видається, супротивника в боротьбі за вихід у плей-офф чемпіонату Європи-2016 у Франції.

Поляки дуже бадьорі напередодні Євро-2016 і випромінюють оптимізм, який підкріплений результатами і грою. Незважаючи на те, що Україна, а не Польща, сіялася під час жеребкування групового турніру Євро-2016 із номінально більш сильного 2-го кошика, саме поляків вважають фаворитами на 2-гу (1-шу дружно віддають німцям) путівку в 1/8 фіналу з нашої групи. Принаймні, букмекери з контори William Hill відповідають за свої слова грошима. Поляків вони ставлять на 10-е місце серед претендентів на перемогу на Євро-2016 з коефіцієнтом 51 (Україна ділить 17-19-е місця з коефіцієнтом 101). Прикро? Нічого, зате в нас буде більше злості!

 

Найкраще покоління

Оптимізм букмекерів базується на тому, що у Польщі зараз справді підібралось у збірній чи не краще покоління гравців в історії. Але всі аванси воно повинно виправдати титулами. Поки ж ейфорія грунтується лише на тому, що у кваліфікації до Євро-2016 поляки зуміли впевнено обіграти діючих чемпіонів світу, німців, з рахунком 2:0. Але при цьому мало хто згадує, що це була всього лише перша (!) перемога Польщі над збірною Німеччини за всю історію!

Матчі збірної Польщі у відбірковому турнірі (вдома/в гостях):

Німеччина - 2:0, 1:3

Ірландія - 2:1, 1:1

Шотландія - 2:2, 2:2

Грузія - 4:0, 4:0

Гібралтар - 8:1, 7:0

Разом: 10 матчів, 6 перемог, 3 нічиї, 1 поразка. Різниця м'ячів: 33:10. 21 очко. 2-е місце в групі.

 

Особливо небезпечний

Роберт Левандовскі (ліворуч) - Томасу Мюллеру: "Не переживай: бити буду акуратно, але сильно!"

Нинішня збірна Польщі - це, насамперед, форвард і капітан команди Роберт Левандовські. Всі остерігаються і бояться нападника, який здатний за 9 хвилин забити 5 м'ячів у ворота суперника. Ех, не гріх нам переглянути ще раз його "шоу" у вересневому матчі Бундесліги "Баварія" - "Вольфсбург"!

Остерігаються поляка настільки, що лідер і зірка збірної Німеччини (а також партнер Левандовскі по мюнхенській "Баварії") Томас Мюллер у відповідь на безневинний "твіт" Роберта у соцмережі "Хороша група, можна грати" поспішив з благаннями: "Леві, тільки не з нами, утримайся!"

Остерігатися і справді є чого: в 10-ти матчах відбіркового турніру до Євро-2016 Левандовскі забив 12 м'ячів.

 

Олімпійський принцип

Гжегож Лято - представник старого покоління, яке здобуло багато гучних перемог у Європі в 70-х та на початку 80-х. На черзі - нові герої?

Збірна Польщі не розпещена великими перемогами і хвалитися може хіба що своїми досягненнями на Олімпіадах. А вони у футбольному світі взагалі-то не дуже в повазі. Однак у нас і таких досягнень нема. А Польща вигравала золото Олімпіади-1972, срібло Олімпійських ігор у Монреалі-1976 і Барселоні-1992. А ще двічі ставала бронзовим призером чемпіонатів світу - в 1974 і 1982. Однак що особливо цікаво, на чемпіонатах Європи ніколи не грала до 2008 року!

 

Друзі-суперники

Один з випадків потрапляння поляків на Євро трапився не без нашої участі, коли Україна та Польща стали господарками турніру в 2012 році.

Статистика наших з поляками очних зустрічей - на боці України: 3 перемоги, 2 нічиїх і 2 поразки на користь команди України (різниця м'ячів - 9:8).

У цьому тисячолітті ми полякам не програємо. Останнє фіаско датовано 2000 роком, коли у Києві темношкірий Еммануель Олісадебе змусив нас сумувати - 1:3 - і у підсумку на ЧС-2002 поїхали поляки, а не ми.

Зате ми випередили поляків у відбірковій групі до ЧС-2014 (3:1 і 1:0), причому перемога з рахунком 3:1 (керував командою якраз Михайло Фоменко!) на стадіоні "Народовий" у Варшаві в березні 2013 року - остання домашня поразка цієї збірної Польщі. Після цього вони нікому вдома не програють вже 2,5 року. Ну, і нам же з ними не у Польщі грати, вірно?

Руслан Меженський, "Футбол 24"