УКР РУС

Погребняка зупинили. Підсумки 28 туру АПЛ

13 березня 2012 Читать на русском

Синхронні поразки "Ман Сіті", "Тоттенхема", "Ньюкасла" та "Ліверпуля" вкотре окреслили проблеми, наявні у цих клубах.

Назвати поразку команди Роберто Манчіні в Уельсі "сенсацією" якось не повертається язик. Ну так, безперечно, певна частка несподіванки в такому результаті є, однак, якщо добряче пометикувати, до цього все йшло. "Сандерленд", "Евертон", "Ліверпуль" (у Кубку Ліги), "Спортінг" (у Лізі Європи)...Тепер ось "Суонсі". Таке враження, що в новому році лідери команди суттєво знизили планку вимог для себе. Раніше Агуеро, Сілва, Балотеллі, Джеко прошмигували крізь будь-яку оборону навіть із заплющеними очима. "А тепер усе інакше", - як співав популярний у 90-х гурт "Аква Віта". Форварди мовчать у другому матчі поспіль, не найкращу гру демонструє Сілва (що взаємопов'язано), а Манчіні бідкається, мовляв, втома. І це каже тренер команди з космічним бюджетом і підбором виконавців, які, за логікою, повинні обігрувати суперників "однією лівою"! На звичному рівні хіба що Джо Харт грає. Якби не реакція кіпера збірної Англії, поразка на "Ліберті" могла б сягнути суттєвіших масштабів.

У підсумку, перше місце віддано в цупкі кігті принципового суперника. "Дияволи" й самі потерпають від нестабільності. Проте з "Вест Бромом" проблем не виникло. Неймовірно натхненно грає Вейн Руні, який в останніх п'яти матчах чемпіонату записав на свій рахунок вже сім голів. До ван Персі ще далеченько, проте, важке дихання Шрека стимулюватиме голландця не зупинятися, а забивати і забивати. Повертаючись до турнірної ситуації, автор цих рядків твердо переконаний, що саме у 28 турі настав переломний момент в чемпіонських перегонах. Хитрий лис Фергі на ось таких марафонських дистанціях набив собі добрячі мозолі. А тому він значно краще орієнтуватиметься на фінішному відрізку, аніж Манчіні, для якого погоня за англійським титулом - це щось новеньке.

Схожа ситуація й у боротьбі за "бронзу". Власне, для "канонірів" - це справді боротьба, адже піднятися на п'єдестал після катастрофи на старті сезону, величезний подвих і тріумф сили духу. Натомість "Тоттенхем", втративши всі реальні шанси на чемпіонство, схоже, обм'якло пливе за течією. Синиця в руках їх не влаштовує. Тут головне - вчасно схаменутися і пригадати, що: а) на п'яти наступає "Арсенал", найпринциповіший із суперників; б) на небезпечній відстані перебуває ще й "Челсі", якому кортить потіснити когось із заповітної лігочемпіонівської четвертої сходинки. Гадаю, вже можна впевнено констатувати, що шабаш довкола крісла наставника збірної Англії вибив Харрі Реднаппа із колії. На деяких матчах складалося враження, що він де завгодно, тільки не з командою.

А ось "каноніри" і "аристократи" приємно дивують. Особливо, це стосується парубків Арсена Венгера. У чемпіонаті здобуто п'яту перемогу поспіль, до того ж четверту поспіль - вольову. Ось вона - справжня магія мсьє Венгера. Мимоволі виринає, на перший погляд, крамольна думка: до біса трофеї, справжня естетична вартість футболу, його сенс, зовсім не у побрязкуванні коштовним посудом. Французький фахівець створив черговий зразок яскравої команди. Тепер питання лиш одне - вона помре, як одноденний метелик, чи продовжуватиме дивувати?

На умовних щічках "Челсі" нарешті з'явився приємний рум'янець. Вочевидь, звільнення Боаша справді пішло цьому колективу на користь. Тимчасовий керманич Ді Маттео поки що лише перемагає, до того ж - із сухим рахунком. Це саме те, що потрібно у матчі-відповіді з "Наполі". Основне завдання італіійського фахівця - не впровадження геніальної тактики чи пошук оптимального поєднання виконавців. Все простіше - йому "всього лиш" варто знайти спільну мову з харизматичними лідерами колективу. Якщо між Лемпардом та Террі з одного боку і Ді Маттео з іншого все буде гаразд, то й результати не забаряться. Наразі все йде за планом.

Як завше, нас очікує запекла боротьба й на іншому полюсі турнірної таблиці. Матчі "Вігана", "Блекберна" та "Болтона" довели, що інстинкт самозбереження в цих колективів настільки ж міцний, як і в КПР, який поступився на "Рібоку" через грубу помилку суддівської бригади (феміда прогавила гол Хілла, хоча м'яч повністю перетнув лінію воріт Богдана). І лише "Вулвз" без Міка Маккарті стрімко йдуть на дно. Щільність у другій половині турнірки настільки велика, що в безпеці не можуть почуватися навіть гравці "Суонсі", які бадьоро залишають "з носом" лідерів чемпіонату.

В якості приколу: Погребняк не забив! Уявляєте? Після п'яти м'ячів Павла у стартових матчах за "Фулхем", сформувалася думка, що російського гіганта зупинити неможливо. Ще й як можливо! Про деталі розпитайте в Алекса Макліша.

Олег Бабій