УКР РУС

Подвійна поразка Ді Каніо на тлі манчестерського резонансу. Підсумки 5 туру АПЛ

23 вересня 2013 Читать на русском

Субота і неділя підкинули стільки тем, що про них хочеться писати і писати. Зважаючи на сучасний ритм життя, схожий до темпу гри в АПЛ, зосередимося на найосновнішому.

Навряд чи вчора знайшлася в Україні пара очей, яка б більш допитливо стежила за манчестерським дербі, аніж це робив Мірча Луческу. "Шахтареві" вже наступного тижня належить приймати "дияволів" на своєму полі. Важко передбачити, яке враження справило на Містера побачене. З одного боку, блискуча гра "Сіті" оголила ряд проблем "МЮ" - ними належить лише скористатися. З іншого боку, Луческу повинен розуміти, що по-перше, Мойєс зробить висновки з провальної гри, по-друге, "червоні" приїдуть у Донецьк по-спортивному лютими - старт у манкуніанців провальний, а тому є гостра потреба реваншу.

Вчора "МЮ" став жертвою не лише власних проблем (це, насамперед, відсутність ван Персі, адаптація до тренерських вимог Мойєса, звикання Феллаїні до нових партнерів), а й злагодженої гри всіх ланок "Сіті". Власне, виступ підопічних Пеллегріні, які заледве долали "Халл" і втрачали очки з "Кардіффом", став одкровенням, ошелешивши усіх, зокрема і Вашого автора. Гармонійно і вдало діяли всі ланки - починаючи від Харта і закінчуючи наконечником - Агуеро та Негредо. Кун вперше у сезоні зіграв на тому високому рівні, який від нього очікують постійно. А Альваро хоча й не забив, відзначився двома зручними асистами. "Сіті" зіграв хазяйновито - дозволив принциповому супернику поатакувати лише тоді, коли всі питання щодо переможця було вирішено. Тепер до Мойєса знову чимало запитань від багатомільйонної армії клубних фанів. Відставка Девіду поки що не загрожує, але оті запитання найкраще гасити перемогами, і то негайно.

Не легше і прихильникам "Ліверпуля". Команду після коротенького стартового відрізку вже встигли внести у список борців за титул, однак щільний пресинг "Саутгемптона" зробив свою справу. Мерсисайд знову попікся об середняка - "Сотону" Роджерс поступався і в минулому сезоні. А скільки таких "сотонів" ще було! Що ж, зараз емоції необхідно зібрати в кулак - повертається Луїс Суарес, а отже з атакою знову все буде гаразд. Згадати б лише, як це - не провалюватися у захисті. Маючи такого голкіпера, як Міньоле, можна колекціонувати "сухі" матчі. Вдавалося ж у дебюті!

Проблемами манчестерців і "Ліверпуля" скористався Лондон. Після п'ятого туру на олімпі - двовладдя. "Арсенал" узагалі фантастичну гру демонструє - Озіл роздає паси наліво і направо, а Ремзі забиває у другому турі поспіль. Міцний колектив Марка Х'юза був вправно розколений, наче грецький горіх. Незвично бачити "Арсенал" так високо, до того ж - восени, коли, як правило, "каноніри" важко входять у сезон. "Тоттенхем" змусив своїх прихильників похвилюватися, однак повернувся з Уельсу таки зі щитом. У наступному турі "шпорам" належить зіграти з "Челсі", тож подивимося, наскільки реальними є чемпіонськкі амбіції Боаша.

А Моурінью тим часом не випадає говорити про якісь пафосні завдання - повним ходом йде перебудова команди. На місце Мати тренер все частіше ставить Оскара - і той виправдовує аванси, забивши "Базелю" і "Фулхему". Меседж Особливого простий і водночас жорстокий: "Або ти, Хуане, погоджуєшся відійти на фланг, або шукай собі іншу команду". Однак один суттєвий промах Жозе вже зробив: віддав перевагу старому вояку Ето'О перед молодим і голодним хижаком Лукаку. Що ж ми бачимо? Семмі страждає від гольової засухи вже у третьому матчі поспіль ("аристократичне" прокляття не обмежилося Торресом і Ба), а Ромелу забиває переможний для "Евертона" гол у надскладному поєдинку з "Вест Хемом".

Матчів туру маємо відразу два. І це просто-таки сіамські близнюки - "Вест Хем" - "Евертон" та "Ньюкасл" - "Халл Сіті". В обох випадках господарі двічі виходили вперед, однак гості знайшли у собі сили відігратися, а також провести переможний гол. "Іриски" таким чином продовжили свою унікальну серію без поразок - команда Роберто Мартінеса єдина, хто ще не програвав у новому сезоні. Тим часом "Халл" зміцнився у реноме твердого середняка. Помітно, що Стів Брюс знає, чого хоче від своєї команди. Як же тепер бідкаються у "Сандерленді", що свого часу вказали йому на двері!

Після нетривалої епохи Мартіна О'Ніла "чорні коти" попрощалися ще й із Паоло Ді Каніо. Відставка італійця стала першим тренерським "пішли" в новому сезоні. Попри провальний старт і 0:3 на полі "Вест Брома", такий крок босів "Сандерленда" став певною несподіванкою, адже ще вчора перед Паоло ставили ультиматум на наступні матчі. Подейкують, що це колектив повстав проти деспотичного римлянина, благаючи керівництво про зміни на тренерському містку. Що ж, Ді Каніо прагнув зробити зі своєї команди воїнів з безстрашними серцями, опустивши при цьому факт, що насамперед вони - футболісти. На голому запалі і емоційному заряді пройти довжелезну турнірну дистанцію нереально. Годі собі уявити сьогоднішній стан Паоло, зважаючи на те, що вчора Дербі програла команда його життя - "Лаціо". Але це лише сьогодні складно. Знаючи натуру Ді Каніо, можна не сумніватися, що вже завтра він знайде сили підвестися з колін.

На фото: "Гармаші" готуються побити горшки з "гончарами"

На фото: Венгер підказує, скільки голів потрібно забити

На фото: Суарес засмучений грою проти "Сотона"

На фото: Любов до "Ліверпуля" передається з покоління в покоління

На фото: Ловрен і ще кілька "святих"

На фото: На Дербі Манчестера завітав сам Рой Ходжсон

На фото: Туре забиває гол №2

На фото: Галасливий сусід

На фото: "Сороки" літають низько

На фото: Стів Брюс і бризки води, не шампанського. Поки що

На фото: Фанати "Ньюкасла" креативлять

На фото: Останній матч Ді Каніо

На фото: Плани Біг Сема луснули, наче знамениті бульбашки "Аптон Парку"

Топ-5 цитат

Неманья Відіч, захисник "МЮ": Це жахливо - поступатися ось так у дербі.

Самір Насрі, хавбек "Ман Сіті": Для нас це свого роду реванш за минулий сезон.

Паоло Ді Каніо, екс-наставник "Сандерленда" за лічені години до відставки: Нам потрібен результат. Один хороший результат може бути найкращими ліками від усіх хвороб.

Жозе Моурінью, наставник "Челсі": Хочу будувати команду саме навколо "десятки" Оскара, а деякі інші футболісти повинні звикати до флангів.

Мануель Пеллегріні, наставник "Ман Сіті": Для мене важливо перемогти "МЮ", але ще важливіше виграти титул.

Найкращі голи туру

Олег Бабій, Футбол 24

Twitter автора - @Gullit_87

Використані фото zimbio.com