УКР РУС

Плетікоса: У Луческу завжди були улюбленці в команді, з ним непросто

7 листопада 2017 Читать на русском

Екс-воротар Шахтаря та збірної Хорватії Стіпе Плетікоса розповів про свій період у донецькій команді.

"Я розглядав Донецьк як трамплін і відразу домовився про це з керівництвом Шахтаря. Після перших шести місяців, які мені вдалися, мене запрошував Ліверпуль. Мій агент пішов безпосередньо до Ахметова. "Нехай дають 20 мільйонів", – відповів Ахметов. Як?! Це була дуже велика сума. Цей епізод мене страшно надломив. Я був занадто молодий ... Може, через кілкьа років я інакше відреагував би і по-іншому себе повів, але тоді це мене дуже зачепило.

Луческу також не хотів відпускати мене з Шахтаря. Кожну пропозиція він відхиляв. Я не розумів Луческу, чому він не хоче мене відпустити, якщо я не граю. З ним непросто. У нього своя філософія, свої вимоги, своє бачення.

Я пам'ятаю один випадок, про який вже можу розповісти – ні його, ні мене вже немає в Шахтарі ... Гра з Легією, кваліфікація Ліги чемпіонів. У списку основних воротарів на базі значаться Лаштувка і Плетікоса. Гра о 20:45. Збори перед грою о 17:00. Лаштувка заходить і каже, що не зможе зіграти – проблеми зі спиною. Що робить Луческу? Терміново викликає з дому Дмитра Шуткова і ставить його в ворота, а я залишаюся в запасі. Без пояснень! Де логіка, якщо я спочатку в запасі, а Шутков – поза заявкою на матч?!

У нього завжди були улюбленці в команді. Він не любив вікових гравців. Він любив працювати з молоддю, яких можна виховати під своє бачення. Вікові гравці вже сформовані люди, вони так не вбирають те, що хоче бачити Луческу. Один раз Луческу зважився взяти вікового гравця – італійця Лукареллі, але той протримався всього лише півроку.

Як тренер, безперечно, Луческу – сильний фахівець. У таких тренерів можна багато чому навчитися. Шахтар вгадав з Луческу на всі сто. Він вибудував весь менеджмент, всю систему в Шахтарі, яка продовжує безперебійно працювати, навіть коли Луческу немає в команді.

Чи зустрічав сильнішого футболіста, ніж Матузалем? Ні. Матузалем – це феномен! Я грав з багатьма великими футболістами – з Бобаном, Просінечкі, багатьма іншими, але Матузалем це щось неймовірне. Маленький Марадона! На жаль, він був і найбільш проблемним гравцем - у нього були великі проблеми з режимом. Якби Матузалем працював над собою і не гуляв, то грав би в мадридському Реалі", – цитує Плетікосу Football.ua з посиланням на журнал Футбол.

Символічна збірна хорватів, які виступали в чемпіонаті України

Нагадаємо, що Плетікоса – вихованець Хайдука. Також виступав за Спартак, Тоттенхем, Ростов і Депортіво. У всіх турнірах Плетікоса провів за Шахтар 31 матч.