УКР РУС

Нідерланди розгромили Північну Македонію, вшанувавши Пандева – форвард попрощався зі збірною в останній грі Євро-2020

21 червня 2021 Читать на русском

Північна Македонія зустрічалася зі збірною Нідерландів в рамках 3-го туру Євро-2020. Читайте рахунок та огляд матчу на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Північна Македонія – Нідерланди на "Футбол 24", стартував о 19:00 за Києвом. Поєдинок приймала Йохан Кройф Арена. Турнірної мотивації ця гра не мала – "ораньє" вже кваліфікувалися в 1/8 з першого місця групи С, а балканці не могли піднятися навіть на третю позицію, програвши Австрії та Україні. До слова, ці команди в паралельному матчі зустрічалися в Бухаресті.

Останній поєдинок за збірну Північної Македонії проводив ветеран Горан Пандев, який напередодні заявив про завершення кар'єри в національній команді. Матч проти Нідерландів став для 37-річного форварда 122-м у футболці збірної (38 голів). Перед стартовим свистком македонська легенда отримав спеціальну футболку від збірної Нідерландів.

Команда де Бура прогнозовано захопила ініціативу і могла забивати вже на 2-й хвилині після дального удару Гравенберха – поруч з дев'яткою. Це був єдиний момент біля воріт Північної Македонії протягом стартової 10-хвилинки. А от команда Ангеловскі навіть забила – Трічковскі після пасу Пандева спрямував м'яч у сітку, але лайнсмен зафіксував офсайд. Положення поза грою дійсно було, але дуже-дуже "на тоненького".

"Ораньє" натяк зрозуміли і знову активно пішли вперед, однак чисельні простріли впевнено переривали захисники балканців. Активно діяв лівий фланг Нідерландів, де раз за разом ситуацію загострював ван Анхольт, якому допомагав Депай. Почали нервувати македонці – Рістовскі отримав абсурдну жовту картку за розмови з арбітром Іштваном Ковачем. Тиснули Нідерланди, гол який видавався справою часу.

Але знову ледь не забила Македонія. Після удару Трайковскі метрів із 20-ти стійка врятувала Стекеленбурга! Красивий гол міг залетіти у ворота "ораньє". І буквально тут же Нідерланди забили. Блінд у підкаті вибив м'яч з-під ніг у Пандева, пішла швидка контратака, яку ударом в дотик завершив Депай після прострілу Малена. 1:0 на користь "помаранчевих" на 24-й хвилині. VAR підтвердив взяття воріт, не зафіксувавши порушення проти Пандева.

Мален міг робити рахунок 2:0, але програв дуель Дімітрієвскі, який парирував удар впритул. Добивання Дюмфріса було невдалим. Македонці відповіли черговим дальнім ударом Барді – невдало. Нагадав про себе Депай, який класно прорвався з лівого флангу в штрафний, але Дімітрієвскі перехопив простріл. Він же випередив новачка Барселони, який міг вибігти віч-на-віч. Зрештою, гол Мемфіса став єдиним до перерви, хоча обидві команди мали ще кілька гольових нагод.

На старті другого тайму Де Лігт був близьким до забитого м'яча. Трічковскі вибив м'яч з лінії воріт після удару захисника головою. Але гол відтермінувався буквально на хвилину. Пандев програв боротьбу в центрі поля, Депай прострілив на Вейналдума, який вразив порожні ворота. 2:0 на користь команди де Бура.

Македонці на 56-й хвилині вперше пробили у площину – Стекеленбург парирував постріл Барді зі штрафного. Але тут же Нідерланди забили втретє, знявши всі питання. Мален тонко віддав на Депая, удар Мемфіса парирував Дімітрієвскі, але Вейналдум був першим на добиванні. Дубль капітана "помаранчевих" і третій його гол на Євро!

Джорджініо міг оформити хет-трик, але не влучив у площину. Занадто багато свободи супернику дали македонці у другому таймі. Розплата не змусила чекати – всі питання щодо переможця були зняті до 60-ї хвилини. Вегхорст міг забивати першим же дотиком після виходу на поле – потужний постріл нападника струсонув поперечину.

На 69-й хвилині Йохан Кройф Арена вибухнула. Горан Пандев пішов з поля, завершивши як Євро-2020, так і кар'єру в національній збірній. 122 матчі, 38 голів – легенда македонського футболу попрощався зі збірною, а партнери влаштували йому коридор пошани.

Балканці знову забили, але офсайд завадив відсвяткувати гол команді Ангеловскі. "Помаранчеві" мали ще кілька моментів, проте обмежилися трьома голами у ворота балканців.

Нідерланди здобули третю перемогу в груповому турнірі, фінішувавши на першому місці квартету. В 1/8 суперником команди де Бура 27 червня стане третя команда одного з квартетів D/F/E. Північна Македонія завершила дебютний для себе чемпіонат Європи на останній позиції. Символічно, що єдиний гол балканців із гри забив саме Пандев, який віддав національній збірній більше 20 років.

Україна програла Австрії, але зберегла теоретичні шанси на вихід в 1/8 Євро-2020 – команді Шевченка потрібне диво