УКР РУС

"Після матчів моя дружина дає мені багато порад та критикує". Маурісіо Почеттіно – про сім'ю та футбол

2 лютого 2018 Читать на русском

Головний тренер Тоттенхема Маурісіо Почеттіно дав інтерв'ю ВВС. Футбол 24 наводить найцікавіше з його спілкування з ведучим програми Football Focus. Зокрема, аргентинський тренер розповів про свою сім'ю, тренерську діяльність та батьківство.

Про футбол та сім'ю

Я завжди пам'ятав, що треба бути конкурентноспроможним. З самого дитинства. З друзями, братами, у школі. Всюди. Я не знаю, чи можна це назвати амбіціями, але треба боротись, щоб досягти успіху. Треба керуватись тільки своїми емоціями, слухати самого себе. Я так завжди поводився. Зараз трохи більше відповідальності, тому я стежу за емоціями.

Моє життя – це говорити про футбол 24 години на добу. Футбол – це кожна моя розмова, кожна справа. Це все моє життя, моя пристрасть. Саме так я насолоджуюсь життям. Для мене футбол та сім'я – найважливіші речі, які є на одному рівні. Знаєте, нелегко знайти баланс, але мені пощастило, адже моя сім'я любить футбол. Після матчів моя дружина дає мені багато порад та критикує. Деколи мене це засмучує, і я кажу їй: "Навіщо ти мені радиш це?". Однак мені це подобається, бо завжди важливо почути іншу точку зору. Ти можеш побачити інший погляд на ситуацію, який допоможе тобі бути більш креативним.


Дружина Каріна Почеттіно

Деколи я намагаюсь відволіктись та починаю читати книгу чи дивитись фільм. Але ти не можеш сконцентруватись на цьому, бо продовжуєш згадувати моменти матчу. І це дуже важко зупинити.

Тепер, коли я вже тренер, поразки сприймаються болісніше. Ти сидиш і думаєш, як допомогти футболістам, як покращити команду, береш відповідальність на себе. Поразки завжди були болісними, але я не відчуваю тиску. Я більше відчуваю відповідальність за велику роботу, за те, щоб не розчарувати людей. Однак ніколи не треба фокусуватись на проблемах – футболом треба насолоджуватись.

10 тренерів, які можуть замінити Зідана у Реалі

Про батьківство

Мені було 22 роки, коли я став батьком. Мій перший син народився у Барселоні, після того, як я підписав контракт з Еспаньйолом. Це був мій найкращий досвід у житті. Деколи батьки хочуть описати свої відносини з дітьми як дружні, але це неможливо, адже ти завжди, перш за все, батько або мати.

Я завжди намагаюсь бути там, де їм потрібно, та робити те, що їм потрібно. Діти завжди захочуть поговорити, розповісти про якусь проблему. Однак повинен прийти слушний час, ти не можеш пришвидшити цей процес. Це немов відносини з гравцями. Можливо, футболіст хоче зблизитись з тобою, йому потрібна якась допомога. Можливо, у нього є певна проблема поза або на полі.

Мова йде про кожного окремо, про особистість. А у мене два сини, і вони різні. Один з них є ближчим до мене, інший хоче більшої дистанції. Але ти не можеш тиснути, бо створиш проблему. Їм треба зрозуміти, що я завжди буду біля них. Вони усвідомлюють, що не можуть не робити помилок, а батько не буде їх критикувати, а скаже: "Ви не можете уникнути помилок, але ви можете вчитися на них".


Маурісіо Почеттіно

Про вибір тренерської роботи

У кожній дитині, у виразі її обличчя та очей є та невинність та рішучість грати у футбол, щоб насолоджуватись грою. Ти можеш вловити та відчути ці мрії. Я треную, бо, на мою думку, важливо допомагати людям. Людям, які потребують допомоги, щоб досягнути успіху. Ми перебуваємо у такому стані, що можемо це зробити. Футбол – це пристрасть, мова йде про сильні емоції. Думаю, це фантастично – бути завжди частиною цієї гри.

Робота тренера надихає продовжувати займатись улюбленою справою. Ти допомагаєш гравцям проявити талант та досягти своїх мрій через любов до футболу.