УКР РУС

Підсумки трансферного вікна УПЛ, зима 2017

3 березня 2017 Читать на русском
Автор: Сергій Горбаченко

Трансферне вікно в Україні зачинилось і можна підбивати підсумки цієї зими.

Таблиця трансферів УПЛ, зима 2017

Лише продавали ("Волинь", "Дніпро")

Серед усіх команд української Прем’єр-ліги два клуби не мали можливості підписувати нових футболістів – "Волинь" і "Дніпро".

Команда Віталія Кварцяного втратила двох футболістів, які в першій половині сезону були основними: Артем Шабанов і Віктор Хомченко.

У "Дніпра" було більше втрат цієї зими, серед головних слід відзначати Лучкевича, Блізніченка і Політило. Інші гравці, що пішли, були не на передових ролях у команді Дмитра Михайленка. Незважаючи на те, що команда ослабла з втратою цих виконавців, керівництво клубу залишилось задоволеним, оскільки на трансферах Лучкевича і Блізніченка клуб зумів заробити.

Зазнали найменших змін ("Олександрія", "Сталь")

Найменших змін цієї зими зазнали "Олександрія" та "Сталь". Серед втрат "Олександрії" – повернення Романа Яремчука до київського "Динамо". Серед придбань відзначимо трансфер Сергія Сімініна.

В команду до Леоніда Кучука поїхав Артем Шабанов, який був знайомий з цим спеціалістом ще по роботі у київському "Арсеналі".

Змінилися до невпізнання ("Карпати", "Ворскла")

"Карпати" і "Ворскла" дві команди, які першу половину сезону завершували одним складом, а зараз ми бачимо абсолютно інші прізвища в стартових протоколах на матчі.

Загалом у "Карпат" пішли 13 футболістів, три з яких були залізними гравцями основи – Костевич, Кравець, Бланко Лещук. Серед придбань "левів" багато досвідчених футболістів, що мають великий досвід виступів в українській Прем’єр-лізі. Серед них: Дитятьєв, Боровик, Голодюк, Гладкий, Філімонов. Повернувся з оренди Гуцуляк, прийшов Матвієнко. Ще були підписані декілька легіонерів. Всі ці трансфери якось йдуть у розріз з заявами керівництва клубу про те, що "Карпати" робитимуть ставку на своїх молодих вихованців, але ж не будемо забувати, що у "Карпат" посеред сезону змінився головний тренер, можливо, що і трансферна політика теж змінилась.

Полтавська "Ворскла" опинилась в дуже непростій ситуації. Команду безкоштовно покинула велика група гравців основного складу. Якщо подивитися, то футболістів набереться на повноцінний стартовий склад. Керівництво полтавського клубу намагалося якнайкраще залатати дірки, що утворилися. На Батьківщину до складу полтавської команди повернулися: Чижов, Шарпар, Сарнавський. В оренду були взяті: Хльобас, Загорулько, Мякушко.

Зберегли кістяк команди, але без втрат не обійшлось ("Зірка", "Чорноморець", "Зоря", "Олімпік").

Кожна з перерахованих команд добре попрацювала на трансферному ринку зимою. Всі ці клуби зуміли знайти заміни на проблемні позиції, але кожна з команд втратила того гравця, який виблискував у її складі в першій половині сезону. У "Зірки" пішов Фаворов, у "Чорноморця" – Калітвінцев, у "Зорі" – Караваєв, у "Олімпіка" – Петров.

Здатні платити гроші за футболістів ("Динамо", "Шахтар")

На жаль, ті часи, коли лідери вітчизняного футболу могли з легкістю витрачати по 20-30 мільйонів євро, давно минули. І зараз вже доводиться звикати, що гучних трансферних сенсацій в українському футболі стає все менше. От і маємо, що купівля "Динамо" Тамаша Кадара за 2,5 мільйони євро і перехід до "Шахтаря" Бланко Лещука за 400 тисяч євро – це 2 трансфери за які були виплачені якісь кошти українськими клубами (Інформацію взято з Transfermarkt.de).

Не можна не відмітити і той факт, що наші гранди стали більш ретельно ставитися до своїх бюджетів зарплат. Гравці, які не були основними, але отримували немаленьку зарплату покинули клуби, або ж пішли в оренди. У "Динамо": Гусєв, Рибка, Макаренко, Гладкий; у "Шахтаря": Селезньов, Едуардо, Веллінгтон Нем.

Все це свідчить про режим економії, на який перелаштовується весь український футбол.

Топ-10 найдорожчих футбольних трансферів зими-2017