УКР РУС

Підсумки 2016 року від Павелка: 6 тез прес-конференції президента ФФУ

27 грудня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" побував на підсумковій прес-конференції 2016 року президента Федерації футболу України Андрія Павелка.

ФФУ і Андрію Павелку припав до душі формат зустрічей з журналістами, вперше випробуваний на представленні громадськості головного тренера збірної України Андрія Шевченка.

12 спостережень "Таємної вечері" Шевченка з журналістами на "Олімпійському"

Це формат напівформальної, а то і зовсім неформальної зустрічі з представниками мас-медіа, коли спілкування відбувається не в стилі традиційної прес-конференції, а – off the record.

Такий формат подобається далеко не всім журналістам (на камеру чиновники, в тому числі Андрій Павелко, можливо, і не захочуть відповісти на ряд незручних запитань), хоча є в ньому і невеликі плюси у вигляді більш відвертих відповідей "поза записом". На жаль, не на всі запитання.

"Футбол 24" зібрав головні, на наш погляд, тези, озвучені Андрієм Павелком, як підсумки 2016 року, а також запитання, відповіді на які поки так і не озвучені президентом ФФУ та іншими чиновниками Федерації.

1. Фінал Ліги чемпіонів у Києві

Що сказано

Одним з головних підсумків року, що минає президент ФФУ вважає право проведення в Києві фіналу Ліги чемпіонів-2018. На думку Андрія Павелка, це дозволить столиці країни заробити на іноземних гостях під час цього футбольного свята.

Що не сказано

При всіх плюсах проведення фіналу ЛЧ в Києві немає чіткої відповіді на запитання, хто ж вкладе кошти в організацію проведення матчу (крім УЄФА): КМДА чи ФФУ? Якщо все ж по необхідних статтях заплатить "громада" міста, то що отримає Київ і його жителі, окрім "відчуття свята"?

2. Повернення міжнародного футболу до Харкова і Одеси

Що сказано

Ще однією "перемогою" 2016 року Андрій Павелко назвав відвоювання права Харкова і Одеси приймати у себе міжнародні матчі. Тут важко не погодитися, тому що дане питання більше стосується "звичайного" українського вболівальника (на відміну від фіналу ЛЧ, на який потраплять не так вже й багато наших "звичайних" любителів футболу – квоти, одначе).

Що не сказано

Залишилося за кадром, яка ситуація з поверненням міжнародного футболу в Дніпро. Однойменний клуб за крок від переведення до Першої ліги, тобто, єврокубки фактично не світять. Не кажучи вже про боязнь втратити професійний футбольний клуб.

Так що грі збірної України в Дніпрі напевно були б раді.

3. ФФУ запускає завод з виробництва штучних полів

Що сказано

У Федерації футболу України грандіозні плани на свій власний завод з виробництва штучних полів. ФФУ, яка через компанію "ФФУ Продакшн" повністю володіє заводом, хоче стати конкурентною і успішною на ринку виробництва штучних газонів – як в Україні, так і ближньому зарубіжжі (Грузія, Молдова).

ФФУ хоче будувати по 500 штучних полів в Україні щорічно з допомогою свого заводу. Федерація хоче за 2-3 роки окупити інвестиції, які склали 3-4 мільйони євро.

Що не сказано

Незважаючи на бажання будувати по 500 полів на рік, на сьогодні не зрозуміло, де ФФУ набере стільки контрактів на виробництво полів по всій країні в таких кількостях.

Ціна виробництва одного штучного поля – за словами Павелка, від 800 тисяч до 2 млн гривень (в залежності від розмаху проекту). Тобто, при середній ціні в 1 млн грн – необхідно по 500 млн гривень на рік.

Хто ці гроші інвестує (витратить)? Бізнесмени? Міста, бюджет України? ФФУ? Якщо Федерація, то про яке повернення інвестицій на завод мова? Витратити гроші ФФУ, щоб потім отримала прибуток компанія, що належить ФФУ?

4. Освіжили і освіжать Комітети ФФУ: стратегічний, комітет збірних, комітет етики

Що сказано

Андрій Павелко покладає великі надії на зміни в рамках Федерації. Зокрема, мова про три комітети, які повністю змінилися або ж зміняться найближчим часом. Це Комітет стратегічного розвитку футболу, Комітет національних збірних і Комітет етики та чесної гри ФФУ. Сформовано 2 з 3-х – Франческо Баранка ще не сформував свій комітет.

Президент ФФУ розкритикував колишні методи роботи Комітету збірних, де працювали "по-старому". Павелко привів, як приклад, календар зборів молодіжних збірних команд, в якому не враховувалася ефективність таких зборів. Мовляв, літали по Туреччинах і могли проводити матчі з посередніми суперниками.

Андрій Павелко запевнив, що відтепер в ФФУ до питання зборів навіть молодіжних та жіночих збірних будуть підходити серйозно.

Що не сказано

Президент ФФУ не відповів, коли Федерація попрощається з рядом одіозних особистостей на чолі структури. І чи попрощається.

5. Квитками матчів збірної України буде займатися нова компанія

Що сказано

На останньому засіданні Виконкому ФФУ створена нова компанія – "ФФУ Тікетс". Відтепер вона буде займатися квитковим питанням замість скандально відомої компанії УФІ.

Що не сказано

А чим же відрізнятиметься, крім назви, "ФФУ Тікетс" від УФІ? І як зміняться принципи поширення? Наприклад, квоти регіональних федерацій, які отримували велику частку квитків і поширювали по загадкових для уболівальників алгоритмах?

Ось ви, наприклад, знали, що у вашій регіональній Федерації є квитки на матчі збірної України і там їх можна придбати?

6. Можлива нова система професійного футболу

Що сказано

У 2017 році закінчується контракт між ФФУ і Прем'єр-лігою. Це відкриває перед ФФУ масу варіантів для розвитку професійного футболу. Тобто, можна залишити так, як є, а можна зробити еволюційні важливі зміни.

Федерація розробляє нову вертикаль професійного футболу. Вона може замінити існуючу. У чому суть: побудувати чітку вертикаль футболу – від професійного до аматорського. Професійна ліга може бути одна за зразком Німеччини і ряду інших країн (Прем'єр-ліга і Перша ліга в одному флаконі). Це прибере проблему "закритого клубу" в УПЛ, яка існує нині.

Що не сказано

Власне ця розробка ще не презентована ФФУ. Судячи з усього, вона в процесі розробки.