УКР РУС

Підсумки 18-го туру Прімери. Надзвичайні Дербі на фоні сірості решти

9 січня 2012 Читать на русском

Як "Футбол24" і передбачав, було весело, смачно і драматично. Принаймні у двох матчах туру, які величались високим словом "Дербі" і стали такими за суттю.

Суботній же вечір можна б сміло викинути з пам’яті, якби не чергова феєрія голів "вершкових королів". Ці тягучі нулівки "Реал Сосьєдаду" з "Осасуною", яка тим не менше утрималася на п’ятій позиції, адже всі конкуренти позаду дружно втратили очки, "Леванте" з "Мальоркою", а також розчарування туру – поєдинок "Малаги" та "Атлетіко". Не те, щоб я чекав від

команди Сімеоне чогось іншого, як безмежної самовіддачі, запалу в очах і ногах та 26 фолів на суперниках. Але в матчі було стільки пауз, вільних від гольових моментів та й натяків на їх появу, стільки невдалих заходів та зіпсованих атак, що битву південноамериканських тренерів можна вважати проваленою.

Це якщо судити з точки зору видовища і потенціалу команд його створити. А от дивлячись на організацію гри мадридців в обороні, душа не могла натішитись очевидному прогресові. Крім того, команда повірила Дієго, готова битись за результат і відбивати агресивні наскоки опонентів. "Малага" протягом 30 хвилин дуже серйозно притиснула "індіанців" до власних воріт, але винести якихось дивідендів не вдалося – лише двічі Тібо Куртуа довелося вступати в гру, один з яких і став сейвом туру. Бельгієць витягнув м’яча з-під поперечини після удару головою Рондона.

Ще у суботу відбувся перехід туру команди, яку можна величати "молодцем туру", - "Расінга" - на 17 сходинку, що безмежно втішило всіх численних фанатів "біло-зелених" в Україні та світі. Команда добила одним м’ячем зі стандарту безпросвітного аутсайдера "Сарагосу", яка має справу із серією 6-ти поразок поспіль. Взагалі, арагонці не знають, що таке перемога з 16 жовтня, а поразка від друголігового "Алькоркону" в Кубку країни свідчить про готовність команди провести майбутній сезон в Сегунді навіть попри призначення екс-наставника "Севільї" Маноло Хіменеса тренером. Сантандер же взяв собі за звичку вигравати 1:0 вдома – такий результат здобутий тричі в 5 останніх зустрічах на "Ель Сардінеро".

Мадрид святкує! Його "королівська" частина, звісно, не знала після матчу з командою Діакате, що 5 голів, увігнаних до сітки "Гранади", знайдуть брата-близнюка у вигляді 5-ти очок відриву від "Барси" зі підсумками туру, але не лише радістю від промаху каталонців знаковий для неї 18-тий тиждень Прімери. Бензема став найрезультативнішим французом, випередивши самого Зідана в реєстрі голеадорів "вершкових". А перший результативний удар у матчі француз перетворив на гол туру.

Роналду елегантно закидає на Озіла (німець встиг нароздавати аж 3 гольові у матчі, підмінивши у цьому компоненті ді Марію, який зазвичай хвацько виводить колег по атаці на голи), той з-за спини п’яткою передає далі по центру, і Бензема майстерно та безжально розстрілює воротаря.

Сенсації туру не вийшло та й не могло її бути. Бездарні матчі у сезоні команда Моурінью приберігає для любого ворога – "Барселони". Мабуть, це така тактика португальського тренера – приспати пильність каталонців та підвищити їх самооцінку безапеляційними тріумфами над "Реалом" до таких висот, що потім важкувато опускатися до рівня усяких там "Еспаньйолів".

"Райо Вальєкано" таки перервав свою безпереможну серію у матчі з … "Севільєю". "Севілістас" йдуть протягом останніх 5-ти турів дзеркально до показників ворогів із "Бетісу" - одна команда перемагає, інша неодмінна поступається. Отже, якщо "Севілья" прагне перервати серію з 3-ьох поразок, їй потрібно начарувати на поразку іншої команди зі славного міста. Що і прогнозують усі видатні астрологи світу в наступному турі – зірки та календар Прімери як допоміжний атрибут свідчать, що за тиждень на "Бетіс" чекає поразка на "Камп Ноу" з розлюченою "Барсою", а "Севілья"» на домашній арені чекає на щедрість іншої каталонської команди.

Тим часом продовжується диво-серія відродженого "Бетісу", який після перемог над "Атлетіко" та "Валенсією" так, не докладаючи надзусиль, впевнено здолав "Спортінг". Хіхон наразі вилітає, але Пресіадо ще побореться, майте віру! От, наприклад, всі кричали, що пора скидати з лавки тренера Пепе Меля, а керівництво клубу не повелося і героїчно витримало увесь нефарт та пропущені голи на останніх секундах, що переслідували "Бетіс" кілька турів перед початком нових тріумфів! Севільці вмостилися посередині турнірки, посунувши команду Сімеоне з 10-ї сходинки.

9-ий голасо забив Сеск Фабрегас у цьогорічній Прімері при ще 4-ох асистах. Атакувальний півзахисник вже зміцнився у новій іпостасі одного з трьох барселонських форвардів, а ще додав "Барсі" те, чого їй бракувало при невисоких форвардах – перемог на другому поверсі і вдалих замикань. Проте це була єдина добра вістка з Дербі Каталонії недільного вечора в останньому матчі туру.

Нагороду "вибий м’яч з лінії" туру може запросто поділити Жоан Верду разом з Вальдесом, який першим витягнув круглого майже із сітки, провалившись натомість у її обійми, та Піке, який своєчасно підставив ногу, коли Віктор був уже відіграний. У каталонському дербі ми побачили Руку туру і НЕруку туру. Спершу арбітр вгледів порушення з боку Мессі, який скористався безглуздою помилкою воротаря, капітана і взагалі хорошого, але нещасливого того вечора хлопця Крістіана Альвареса. Альварес спочатку став жертвою немислимих магічних впливів і відпасував м’яча Лео, який нахабно пресингував у штрафному майданчику "папуг". Аргентинець теж хлопчина, будь здоровий, з якогось дива підгріб м’яча, який летів на рівні коліна рукою, а потім вдавав невинне ягнятко.

А у таймі другому Альварес отримав пошкодження литкового м’яза – неприємну травму з неясними поки наслідками.

Що ж до НЕруки туру, то номінацію одноголосно присуджено Раулю Родрігесу з "Еспаньйолу". Асистентом був покликаний Турієнцо Альварес, який банально не добіг до гущі подій, а його асистент теж не зауважив нічого надприродного у діях захисника. Заради оборони рефері зауважу, що епізод відбувався на такій швидкості та настільки блискавично, що годі було встигнути за руками-неруками звичайнісінькому людському оку. Хоча й без того іспанські судді полюбляють чудити, тому "Барселона" сама собі винна, що ні в гріш не ставила опонента, гралась з ним і упивалася своєю зверхністю. А за неповагу інколи карають одразу на місці подій. А право покарати гравці "Еспаньйола" заслужили сповна, адже, як зазначив головний тренер Почеттіно, його хлопці бились на межі своїх можливостей, а я додам, що вони залишили часточку душі на полі і дали вболівальникам стільки радості тим голом Васкеса на 85-ій, що все вкладене миттю повернулося надпотужним енергетичним зарядом.

В номінації комбінація туру переміг перепас Нілмара з Марко Рубеном з голом останнього на 1:0 проти "Валенсії" - все точно, делікатно, вивірено та граціозно, ну і ефектно та зовні дуже легко завершено. У тому ж валенсійському дербі мало не стався гол з центру поля туру, в якого навіть не знайшлось би конкурентів, але Дієго Лопес доповз до м’яча і став на заваді красі, яку полюбляє видавати Іньїго Мартінес.

Спад туру присуджуємо "Вільяреалу". "Субмарина", четверта команда минулого сезону, учасник цьогорічної Ліги чемпіонів, незважаючи на героїзм у протистоянні з грізною "Валенсією", таки не зуміла втримати перемогу, а двох втрачених очок їм би якраз вистачило для підйому на 17 рятівну сходинку. Символічно, що класну "гольову" передачу видав на ногу валенсійцю

Адуріцу придбаний влітку Крістіан Сапата, який протягом усього сезону відзначається дивовижними ляпами. Шкода загалом дуже добротного гравця, але поки "Вільяреал" - не його команда. Ось і у валенсійському дербі він мав нагоду забивати третій, але з кількох метрів засадив головою вище.

Все ж таки насолоджувався Тарас Котів