УКР РУС

Підсумки 18 туру Серії А: Третій сезон гегемонії, Тоні за євровибір "Верони", свято в "Мілані"

7 січня 2014 Читать на русском

Чемпіон практично відомий, але ж хто б сумнівався у тріумфаторі останніх років "Юве" з його змітанням усіх і вся. Лука Тоні просто неймовірний у свої 36, а його "Верона" вже п'ята і наступає "Фіоре" на п'яти.

Що ж до "Мілана" та "Лаціо", то великі клуби нині в дрімучій серединці таблиці, тож вчорашні перемоги для них як справжнє свято. Тим паче, що Кака відсвяткував свої 100 і 101 голи у футболці "россонері", а Едоардо Рейя повернувся на тренерський місток "орлів" тріумфом над "Інтером". Тріумфом в стилі себе на посаді керманича "б'янкочелесті" - мінімалізм, строгість у захисті і нападі, Клозе рятівник на вістрі. Даремно так довго терпіли Петковіча з його регулярними тактичними експериментами, але попереду має бути сувора стабільність. Рейя нікому не попустить байдужого ставлення, будьте певні. Традиції такі традиції. Три останні гостьові матчі "неррадзуррі" незмінно програвали "орлятам", причому дуже переконливо. Взяли римляни і вчетверте комплект балів.

У "Мілана" своя радість - дубль Кака не був ефектним (гол молодого Крістанте запам'ятався значно більше), зате трудовим і ювілейним. Є 100 голів у складі "червоно-чорних"! Між тим Кака вже в топ-10 снайперів за всю історію "Мілана", причому ще на дві позиції хавбек підніметься, забивши  6 голів, що цілком реально ще в цьому сезоні. Загалом хай не вводить в оману розгромний рахунок: непоступлива "Аталанта" мала аналогічні до голів бразильської легенди моменти, однак двічі її капітан Херман Деніс забував свою гольову майстерність десь в околицях Бергамо. Ну, справді, не забити з двох метрів і не реалізувати побачення з голкіпером - Херман, ти сам на себе не схожий!



Відзначаємо і ажіотаж навколо Кейсуке Хонди. Японець просидів на віп-трибуні, а Галліані особливо жваво тлумачив йому, чого це Кака схопив футболку з номером 100 після першого голу. Хонда зрозумів важливість моменті і відразу почав плескати зі всіма. Такий собі новий Наката може залишити ще більший, ніж Хідетосі, слід в історії Кальчо.

Звісно, не забракне у сьогоднішній розмові про Кальчо і згадки про мініатюрного за зростом і величного за вагою в новому для себе клубі творця перемог "Наполі" - 169-сантимерового Дріса Мертенса. На пару з Ігуаїном бельгієць творить злагоджений ансамбль для набирання очок машиною Бенітеса. Машиною, яка поки здається красивим авто, проте неспроможним тягатись зі швидкісним каром Антоніо Конте. Мертенс зробив дубль, знову був одним із розпорядників атакувальної гри і героїв туру. Одна насолода спостерігати за цим бельгійським живчиком, який насамперед по флангах, але й з центру може влупити.

До слова, "Сампа" нарешті програла. Уже 7 матчів, враховуючи Кубок Італії, під орудою Сініші Міхайловіча генуезці тримали удар і йшли по нові очки, одначе таки не встояли в другому таймі на "Сан-Паоло". Відколи серб очолив "Дорію", у листопаді 2013, його команда не знала гіркоти поразок. "Наполі", між іншим, відстає від "Роми" лише на 2 очки, а попереду ще матч у Неаполі. Тож боротьба за місце напряму в Лізі чемпіонів, мабуть, буде значно цікавішою, ніж за чемпіонський титул.

Несподівано порадувала "Верона". Команда, в якої невтомно феєрять бразильці  Жоржінью і Ромуло, аргентинський талант і друг Мессі в одній особі Ітурбе, а також супербомбардир Лука Тоні, взяла лише другу гостьову перемогу із 10 загалом. Дублем відзначився італієць, причому то не були голи в стилі чекав пасу - підставив голову чи ногу з двох метрів. Міг Тоні, який на чемпіонському Мундіалі-2006 двічі забив Україні, і хет-трик оформити, та Ітурбе вирішив завершити все самотужки. "Верона" набирає 10 очок за останні 4 тури, випереджає "Інтер" і опиняється в зоні Ліги Європи. До ЛЧ навряд чи дострибнуть (7 балів відставання), але й так дуже непогано. Хлопці Мандорліні вміло користуються кризою в "Інтері" і особливо "Лаціо" та "Мілані" (яких обігрували вдома), але попереду ще ціле коло - все може трапитись.

 

Гол туру

Супергол Лукареллі, або згадуючи Роберто Манчіні.

У Пармі все вирішив голассо капітана "хрестоносців". Алессандро Лукареллі забив найкращий м'яч туру: п'ятою собі за спину у ближню дев'ятку. І це захисник! Найкрасивіше влучання туру вже порівняло до того, яке вдалось колись Роберто Манчіні у матчі проти "Парми", коли виступав за "Лаціо". 

Лукареллі, до слова, 36. Цей сезон є ніби апогеєм ветеранів Кальчо. Раніше важливими голами відзначався 35-річний капітан "Кальярі" Даніеле Конті. На доброму рахунку 31-річний Джилардіно (8 голів за "Джноа") і 37-річний Тотті (6 асистів, лідерська роль "Ромі"), а також інші гравці атаки серед тих, кому за 30 - Паласіо, Кассано, Пандєв, Деніс, Клозе, Кака. З іншого боку не відстає і молодь. Чи не найяскравішим представником нового покоління стає в поточному сезоні форвард "Торіно" Чіро Іммобіле (4 голи в останніх 3 турах). По-моєму, такий страйкер у Бразилії може бути менш ризикованою ставкою Пранделлі, ніж Балотеллі попри весь мегаталант Маріо.



Відійдемо на хронологічний початок. У неділю італійський сезон відновився після святкової перерви сумними нулями у Вероні. "К'єво", якому задля збереження прописки потрібно перемагати вдома такі команди, як "Кальярі", сумно вразив - жодного удару по воротах за 90 хвилин. А сардинці - команда, яка має всі шанси вже найближчим часом розвалитись. Президент "Кальярі" заявив - відпустить кожного охочого, позаяк через проблеми з владою не можуть грати на власному стадіоні, а це неприпустимо для команди еліти. Перша ластівка - Раджа Наінголлан - ласий шматок для "Наполі" і "Мілана", який, радше за все, в останню мить перехопить "Рома".

Згодом "Фіорентина" ледь дотиснула "Ліворно". На перший гол Серії А у 2014-му довелось чекати 156 хвилин. Забили зі стандарту. Після чого команда, яка ледь не спокусилась влітку на Мілевського, почала суттєво тиснути, але "фіалки", традиційно з Яковенком на лаві, встояли - голкіпер Нето цілком міг би претендувати на найкращого воротаря туру.

Є і погані вісті - на 3 місяці вибув найкращий голеадор Серії Джузеппе Россі. Знову зв'язки. На щастя, не "хрести", але до квітня все одно в лазареті. Незабаром відновитись має Маріо Гомес, але ситуація з форвардами настільки патова, що шанс отримати може навіть наш Олександр Яковенко, який досі був третім-четвертим вибором Монтелли. Наразі ж "Фіоре" прагне підсилитись Кальяреллою з "Ювентуса", однак туринці не проти використати ситуація, аби роздобути лідера флорентійців Квадрадо - одного з найтехнічніших флангових виконавців першості Італії.


На десерт матч усього першого кола, який, звісно, трохи розчарував своєю однобокістю, але принаймні 60 хвилин притягував увагу насиченим тактичним двобоєм, сповненим напруги і емоцій. Ті останні в підсумку вилились у два вилучення "Роми", коли вже шансів відігратись і так не було. Конте справою відповів на провокаційні слова Тотті перед грою, повністю перегравши Гарсію. Низький за розташуванням захист "Юве", подвоєні фанги (Погба з Відалем або ж крайні центрбеки допомагали Ліхтштайнеру й Асамоа), і загрозу римських атак, зокрема, Жервінью скасовано. Провалились лише раз, та й то Льяїч не зумів вчасно пробити, а витіснений у гострий кут, наткнувся на Бонуччі з Буффоном.

Щодо "Роми", то команда Гарсії дійсно могла би претендувати на більше. Все-таки дві помилки при створенні штучного офсайду призвели до двох голів уже до 48-ї хвилини. Але повне безсилля попереду насторожило значно більше, ніж пропущені три голи. До того ж, щонайменше на 2 тури доведеться грати без Де Россі і Кастана, а це потужні удари по центральній вісі. добре, що суперники будуть не з найвибагливіших, тож можна в цих турах розраховувати і на 6 очок.

Фото туру - Давіда Трезеге зворушливо вшанували перед матчем з "Ромою"



У підсумку Джіджі знову "сухий", більше, ніж будь-який інший воротар Серії, а "Ювентус" здобуває 10-ту перемогу в 10-ти останніх матчах - зовні дуже спокійно і на класі. К'єлліні провів свій 300 матч у складі "Старої Синьйори": спокійно претендував на вилучення, коли щосили влупив у "підкаті" по ногах П'яніча, натомість залишився на полі і довів Де Россі до червоної за схожий вчинок проти Джорджо. У відборі і "вдома" взагалі бездоганно. Порівняно зі стартом, коли "Ромі" так само вдалось 10 турів поспіль перемагати, "Ювентус" відробив у плюс 13 очок. Тепер у туринському клубі замахуються на ще один рекорд - 100 очок за підсумками сезону. Якщо так піде і далі, чому б і ні. Принаймні наразі команда Конте йде за очковим графіком "Барси" у Прімері"

Підсумовував Тарас Котів, Футбол24