УКР РУС

"Певний шок в поєднанні з ейфорією, в Донецьку був фурор", – легенди Шахтаря пригадали перший виступ команди в ЛЧ

12 вересня 2018 Читать на русском

Ветерани донецького Шахтаря разом з нинішнім головним тренером Паулу Фонсекою поспілкувалися з журналістами та вболівальниками під час відкриття фотовиставки, присвяченої старту команди в Лізі чемпіонів на наступному тижні та історії виступів "гірників" у турнірі.

Вони будуть працювати в київському ЦУМі щоденно з 11 вересня по 4 жовтня та відкрита для всіх бажаючих з 10:00 до 22:00.

Гравці Шахтаря зразка 2000 року Сергій Попов, Геннадій Зубов, Дмитро Шутков згадували виступ команди у першій для неї ЛЧ, наголошуючи на незабутності тих миттєвостей та пережитих емоцій. Вони пригадали атмосферу, в якій Донецьк зустрічав тоді історичну для себе першу футбольну подію такого масштабу.

Пятов: У Шахтаря є гравці кращі, ніж у Хоффенхайма

Асистент головного тренера, екс-гравець Шахтаря Ігор Дуляй згадав пам'ятний переможний матч над Барселоною у грудні 2004 року (2:0).

Колишній гравець команди В'ячеслав Шевчук, який нещодавно завершив футбольну кар'єру, підкреслив особливість та унікальність Ліги чемпіонів у сучасному футболу. А Андрій Пятов, який у нинішньому складі Шахтаря провів більше за всіх матчів в ЛЧ (70), та головний тренер команди Паулу Фонсека зазначили про те, що означають виступи в ЛЧ для клубу зараз.

Сергій Попов

"Ті відчуття важко передати. Зараз це вже буде 13-а Ліга чемпіонів для Шахтаря, а тоді це була для нас перша ЛЧ. Для мене вона була перша і єдина. Тому те, що відбувалося всередині, я не можу передати словами, навіть зараз, коли минуло вже стільки часу.

Тоді ми хотіли потрапити в Лігу чемпіонів не лише всією командою разом з президентом клубу, а мабуть всім містом, всім регіоном. Тоді була дуже драматична кваліфікація зі Славією, і коли ми виграли, то емоції нам просто захлиснули. А в першому матчі, який ми програли вдома Лаціо, мабуть, ми десь перегоріли.

Якщо згадувати той час, то у нас тоді не був готовий стадіон. Це для міста був певний стрес та виклик, але Донецьк тоді його витримав. Клуб старався, ми старалися. Я пам'ятаю, як вболівальники йшли на стадіон, який був переповнений. Люди сиділи в проходах на сходах, сиділи скрізь. Можна сказати, що тоді були просто виключно емоції. Про це можна книгу написати. Тоді ми ще взагалі не усвідомлювали, що це. Навіть гравці, які вже багато пограли в Лізі чемпіонів, кажуть, що це особливий турнір. Тому тоді Донецьк, мабуть, трохи в шоці від цієї події, в поєднанні з ейфорією.

Звісно, запам'яталася перемога в останньому турі над Арсеналом. Хоча вони тоді вже виконали свої завдання, були не настільки мотивовані. Але це, як то кажуть, їхні проблеми, а для нас це наша історія і ми нею пишаємося".

Шевчук: Шахтар вдома повинен перемагати Хоффенхайм

Геннадій Зубов

"Що більше запам'яталося: красивий гол Спарті чи перемога 3:0 над Арсеналом? Ця Ліга чемпіонів була для Шахтаря першою, тому запам'яталися всі матчі і на все життя. Ми отримали безцінний досвід в єврокубках.

Як для дебюту ми тоді виступили добре, зайняли третє місце. Так, не вийшли з групи, але у нас тоді була дуже сильна група. І ми продемонстрували, що на Донбасі також є футбол хорошого рівня. Тим грандам, які приїжджали до нас, ми чинили гідний опір. Ми обіграли Арсенал, Спарту. Зрозуміло, що з Лаціо тоді було важкувато. Навіть зараз, мабуть, немає такої команди в Європі, щоб там було стільки зірок, щоб зіркою був майже кожен гравець у складі.

Гол Спарті? Я змістився з флангу в центр, розумів, що якщо не проб'ю по воротах, то буде або обрізка, або захисник встигне заблокувати. Мені потрібно було бити, я пробив у дальній кут і влучив у "дев'ятку" за неймовірною траєкторію. Я м'яч туди спрямовував, але не думав, що він туди залетить. Ось і все.

Дійсно, тоді в Шахтарі було більше українських гравців. Хотілося б, щоб і зараз їх було побільше. Але є цілі та завдання, які клуб має вирішувати. Зараз є бразильці, які роблять всю погоду і для клубу, і для розвитку нашого футболу. Є талановиті хлопці, але вони ще в індивідуальній майстерності до бразильців не дотягують. Тому акцент робиться на бразильцях".

Дмитро Шутков

"Тоді у 2000 році наш вихід у Лігу чемпіонів був фурором. Усі були задоволені, ми тоді відкрили нову сторінку в історії клубу. Ми тоді не думали про те, що колись Шахтар 13 разів вже зіграє в цьому турнірі. Ми були гравцями, тренувалися та грали. Про це ми тоді навіть не мріяли".

Ігор Дуляй

"Я пам'ятаю перемогу над Барселоною 2:0 у грудні 2004 року. Тоді нам потрібна була перемога, щоб далі виступати в єврокубках. Було дуже холодно, Агахова забив два голи в першому таймі. Була дуже складна гра. Пам'ятаю, що ми зіграли дуже-дуже добре. Всі футболісти билися до останнього, це була наша перша велика перемога. Ми багато разів грали проти Барселони, це дуже пам'ятні матчі, а цей взагалі залишив особливий слід в історії Шахтаря".

В'ячеслав Шевчук

"Ліга чемпіонів – це турнір, який кардинально відрізняється від інших. Там зібрані кращі гравці, кращі команди, кращі тренери. Мені здається, що це найкращий футбольний турнір, який може бути. І кожна гра – це знову мурашки по шкірі, знову азарт. Кожний матч не можна порівняти з попереднім, кожна гра по-своєму цікава".

Андрій Пятов

"В Лізі чемпіонів я завжди хочу зустрічатися з новими командами. Тому цікаво грати з суперниками з різних країн Європи. Нинішня Ліга чемпіонів подарувала нам матчі з двома командами, з якими ми ще не грали, і я цьому радий".

Паулу Фонсека

"Я дуже пишаюся тим, що знаходжуся поруч з цими легендарними людьми, які побудували цю гарну історію Шахтаря. Історія, яка змушує пишатися не лише вболівальників Шахтаря, а і всіх українців. Треба розуміти, що Ліга чемпіонів – це особливе змагання. Це змагання, яке просуває український футбол, саму країну, тому це момент особливої відповідальності та особливої гордості для тих, хто приймає участь в цьому турнірі.

Це дуже вимогливе змагання, в якому грають найкращі європейські клуби. І ніхто не може бути впевнений в тому чи іншому результаті. Але важливішим за результати є той імідж та картинка, яку ми даємо про український футбол.

Звичайно, ми завжди хочемо перемагати. Ми знову в складній групі. Скоріш за все, Манчестер Сіті є в ній головним фаворитом. А я думаю, що в будь-якому випадку ми зможемо посперечатися з Хоффенхаймом та Ліоном за друге місце та вихід у плей-офф. Це дві сильні команди, які зайняли треті місця в своїх чемпіонатах. Тому це буде важка місія. Та ми віримо, що здатні повторити те, що нам вдалося зробити минулого сезону".