УКР РУС

Перший гучний провал. Головні висновки з матчу "Янг Бойз" – "Шахтар"

4 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" намагається підібрати кілька слів, щоб спробувати описати ганьбу "гірників", які вилетіли із Ліги чемпіонів.

Тиждень тому, коли "гірники" могли виграти 3:0 чи 4:0, але, змарнувавши кілька моментів, вдовольнилися перевагою +2, закрадалася тривожна думка, що, можливо, якраз ще одного м’яча команді Фонсеки може не вистачити. Проте ці припущення розбивалися об впевнену гру "Шахтаря", продемонстровану на "Арені Львів".

У першому таймі швейцарського матчу "гірники" діяли по рахунку. Мало що дозволяли "Янг Бойз", а самі, натомість, створили парочку моментів біля воріт суперника, але до реалізації поставилися легковажно. Мовляв, не забили – ну і біс із ним, рахунок-то все одно дуже комфортний. Можна пригадати промах Степаненка після удару з льоту із зручної позиції, а також невдалі дії Марлоса, який провальним пасом змарнував блискучу контратаку гостей, коли вони отримали поблизу воріт господарів відчутну чисельну перевагу.

Рахунок першого матчу заколисав пильність "гірників". Водночас, він не був катастрофічним для "жовто-чорних". Одна команда бачила світло в кінці тунелю. Інша ж була засліплена ілюзіями.

"Лише одна людина відповідає за сьогоднішню поразку. І це – я", сказав на післяматчевій прес-конференції Паулу Фонсека. До честі португальського спеціаліста, він вміє та не боїться визнавати помилки. Тренер знову зробив ставку на молоду пару центрбеків Кривцов – Ордець, а вони зіграли цього разу не безгрішно, ставши причетними до голів Кубо.

Можна іронічно, або навіть із сарказмом ставитися до коментаря Андрія Маліновського, але його ефірні мантри про Ракицького мали під собою грунт. Із перших хвилин не випустити Яріка, який непогано відіграв проти "Чорноморця" у чемпіонаті, а вчора святкував 27-й День народження – було, скоріш за все, помилкою.

Дуже непереконливо виглядав Дентінью, який зайняв місце Тайсона у лінії нападу. Сам же Тайсон, як відомо, опустився у зону Бернарда, що пропускав матч через травму, і якого (хто б міг подумати!) дійсно відчутно бракувало. Блідо зіграв Едуардо. Фред, схоже, випустив усю пару в перших матчах сезону. Про косяки Марлоса вже згадувалося… Команда була не схожою на себе. Їхала на першій передачі, а коли пропустила перший гол, не змогла перебудуватися.

У серії пенальті вже не ісувало особливих ілюзій. Пятов не Нойєр і не Шовковський. Удари він бере не так часто. Іменинник Ракицький, як і в минулорічному фіналі Кубка України, зарядив у поперечку. Фред? Схоже, бразильський опорник повертається на більш притаманний собі рівень, а спалах результативності на старті сезону - приємна випадковість. Підсумок матчу закономірний.

Закономірний і повчальний. Минулого тижня лише загребське "Динамо" здобуло настільки впевнений гандикап, як і "Шахтар". "Ростов", наприклад, вдома зіграв у невигідну нічию 2:2 із "Андерлехтом". Проте на виїзді команда Бєрдиєва проявила себе ідеально: не пропустила, натомість забила гол, навіть два. Дебютант ЛЧ діяв "на досвіді", а регулярний учасник турніру виглядав, як невпевнений у собі школяр. "Дандолк", "Лудогорець", АПОЕЛ - усі вони продемонстрували характер і йдуть далі.

А в "Шахтарі" триває перебудова. Під час експериментів завжди ймовірні неприємні та несподівані форсмажори. Сеньйор Фонсека тепер експериментуватиме у Лізі Європи. Хоча, зрештою, туди ще потрібно пробитися.

Сторінка автора у Facebook

Фонсека: За цю поразку відповідальний лише я, з гравців питати не можна