УКР РУС

Перемогти і загриміти у в’язницю. Все, що потрібно знати про вибори президента ФІФА

26 лютого 2016 Читать на русском

Сьогодні у Цюриху повинні поставити крапку у "мильній опері" під назвою "вибори президента ФІФА". "Футбол 24" розбирається в аргументах кандидатів і пояснює, чому епопея може продовжитися.

Із жовтня минулого року, коли «Футбол 24» детально розбирав кандидатів на цю козирну посаду, багато чого змінилося. Наприклад, фаворит. Тепер замість принца Алі основним суперником Джанні Інфантіно схильні вважати шейха Салмана. Було сім претендентів на президентське крісло, а стало п'ять. Забанили самого Мішеля Платіні – комітет ФІФА з етики усунув француза від будь-якої футбольної діяльності на 8 років (вже на 6). Шлагбаум перед собою побачив і бос футбольної асоціації Ліберії Муса Біліті, який вважався аутсайдером передвиборчої гонки.

Що ж собою являють п'ятеро фіналістів?

Принц Алі бін Аль-Хусейн

Країна: Йорданія

Вік: 40 років

Діяльність: президент Федерації футболу Йорданії, президент Федерації футболу західної Азії

Третій син короля Йорданії Хусейна спробує підкорити омріяне крісло з другої спроби. У травні минулого року він програв президентські вибори Блаттеру, знявши свою кандидатуру перед другим туром голосування.

Освіту Алі здобував у престижних закладах США та Великобританії. Одружений на колишній журналістці CNN, має двох дітей. Активно і самотужки веде свій Фейсбук і Твіттер. Не так давно похизувався там спільним фото із Мессі.

"Я не вірю, що ФІФА без нового керівництва, яке буде з незаплямованою в минулому репутацією, зможе повернути футбол людям, - каже принц Алі. - Ось чому я зараз тут і повідомляю про висунення своєї кандидатури знову. Я прошу підтримати мене в моїй кампанії, щоб знову принести надію, гідність і повагу в футбол, який є найвеличнішим спортом на землі. Мої амбіції полягають у тому, щоб знову зробити ФІФА гідною організацією, що представляє великий спорт на Землі".

Останнім часом йорданець переймається двома речами: втратою статусу фаворита, а також невдачею своєї ініціативи. Принц Алі наполягав, щоб кабінки для голосування були прозорими, однак йому не пішли назустріч. Єдине табу для електорату – не можна користуватися мобілками під час голосування.

Джанні Інфантіно

Країна: Швейцарія

Вік: 45 років

Діяльність: генеральний секретар УЄФА

Бритоголового швейцарця італійського походження прекрасно знають в усіх без винятку європейських країнах. Джанні - незмінний диригент у процесі жеребкування не лише єврокубків, але й різноманітних раундів чемпіонату Старого світу.

Юрист, поліглот, батько трьох дітей. У казані УЄФА "вариться" вже 15-й рік, будучи таким собі "сірим кардиналом" організації.

"У своїх думках я буду спиратися на необхідність реформ, - каже Інфантіно. - Вони будуть адресовані ФІФА, яка служить в інтересах усіх 209 національних асоціацій, великих і маленьких, і це ставить футбол і його розвиток на перше місце в її діяльності. У разі обрання я очолю процес змін спільно з усіма, хто хоче бачити ФІФА організацією, гідною управляти спортом номер один з повагою та гідністю".

Під процесом змін Джанні має на увазі збільшення фіналістів Кубка світу до 40 команд, починаючи із 2026 року. Також він збирається обмежити термін президентських повноважень у ФІФА. «Ми повинні ввести обмеження терміну для президента і членів ради до 12 років (3 терміни по 4 роки). Це забезпечить прихід нових ідей в установу і створить більше можливостей для асоціацій-членів, які будуть представлені», - вважає швейцарець.

Федерації футболу України до вподоби така політика. Офіційний сайт організації нещодавно висловив повну підтримку кандидатури Інфантіно. Основні симпатики цього кандидата представляють європейські та американські федерації.

Токіо Сексвале

Країна: ПАР

Вік: 62 роки

Діяльність: політик

Один із найхаризматичніших учасників президентських перегонів. Сексвале - широко відомий далеко за межами своєї країни соратник Нельсона Мандели і борець із апартеїдом. Політв'язень. Близько двох десятків років провів за гратами через свої політичні і моральні переконання. Починаючи з 90-х Токіо Сексвале входив у робочу групу ФІФА, яка ставила перед собою мету боротися із расизмом. Позаяк ця проблема квітне буйним цвітом і зараз, можна наперед спрогнозувати, на чому насамперед зосередить свою увагу південноафриканець, якщо стане біля керма організації. До слова, його кандидатуру підтримав навіть Німецький футбольний союз, а це серйозний аванс.

Токіо боровся із сумнівами. На початку лютого він зняв свою кандидатуру, але все-таки щось спонукало його передумати.

Шейх Салман бін Ібрагім аль-Халіфа

Країна: Бахрейн

Вік: 50 років

Діяльність: віце-президент ФІФА

У шейха Салмана, м'яко кажучи, не найкраща репутація. По-перше, він вважається "людиною Блаттера" - голосував за нього на попередніх виборах. По-друге, за 50-річним шейхом тягнеться неприємний скандальний шлейф. Нагадаємо, ЗМІ звинуватили його у тому, що був замовником затримання і катування деяких бахрейнських спортсменів. Тим не менше, за зразок для себе шейх Салман ставить структуру і функціонал АПЛ та Бундесліги.

Він вже заручився підтримкою великої кількості федерацій Азії і веде боротьбу за ласий електоральний шматок – Африку, не забувши при цьому словесно попестити Росію.

"Чемпіонат світу в Росії стане блискучою подією. Ті, хто весь час репетує про расизм, повинні спочатку звернути увагу на свої країни, а не кидатися звинуваченнями на адресу Росії", - вважає шейх Салман.

Уявляєте, яка людина може прийти до керма світової футбольної організації?

Жером Шампань

Країна: Франція, Швейцарія

Вік: 57 років

Діяльність: заступник генсека ФІФА

Батько трьох дітей і палкий вболівальник "Сент-Етьєна", а в далекому минулому - журналіст France Football і дипломат, вдруге спробує увійти в ту ж річку. Шампань вже мав намір позмагатися за посаду на попередніх виборах, але не отримав необхідної підтримки бодай п'яти асоціацій.

Зараз для мсьє Жерома все йде, як по маслу. У нас Шампаня повинні знати хоча б через послідовну політику на користь відеоповторів. А от його пропозиція ввести в обіг ще й помаранчеві картки дещо спантеличила багатьох вболівальників та експертів.

"Навряд чи хтось із європейських асоціацій буде за нього голосувати, - вважає В'ячеслав Колосков, екс-глава РФС. - Це розумна людина, з поставленою мовою. Якщо я не помиляюся, він розмовляє багатьма мовами. Але, що називається, не орел. Повторюся - жодних шансів у нього немає".

І справді, букмекерська контора William Hill приймає ставки на перемогу Шампаня із захмарним коефіцієнтом 67.

Хто ж голосуватиме? Загалом у виборах візьмуть участь 209 членів ФІФА. Найбільше представництво мають африканці – 54. Наступною йде Європа – 53, потім Азія – 46. Північна та Центральна Америки – це 35 голосів, Океанія -11, Південна Америка – 10.

Далеко не всі делегати, як і кандидати в президенти, почуватимуться комфортно та в безпеці. ФБР вже анонсувало нові затримання функціонерів, зокрема, ймовірно, шейха Салмана, яких підозрюють у корупції. А де це найзручніше зробити, як не на конгресі ФІФА? Тож сьогодні у Цюриху пануватиме атмосфера страху і невизначеності. Уявіть лише ситуацію: перемагає Салман – його одразу попід білі рученьки виводять спецагенти, пакують в автозак із затемненим склом і відвозять у невідомому напрямку. Такий варіант відкидати не варто. ФІФА погрузла у скандалах і корупції. Очищуватися належить не тільки перевиборами, а й ретельними розслідуваннями та новими арештами.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter