УКР РУС

Перемога лідерів, перша звитяга "левів" та суддівський скандал. Підсумки 4-го туру УПЛ

18 серпня 2014 Читать на русском

Пропонуємо підвести підсумки 4 туру чемпіонату України, який порадував результативними перемогами "Динамо" і "Шахтаря" і багатьма цікавими моментами.

Попри складну політичну ситуацію в Україні, вітчизняний футбол потрохи оговтується і набирає обертів, даруючи людям позитивні емоції.

В четвертому турі УПЛ вже можна робити перші висновки про готовність команд до першої половини сезону. Вже потрохи прояснюється ситуація, хто в якому стані перебуває і на що претендуватиме по завершенні принаймні літньо-осінньої частини турніру.

Беззаперечним лідером є чинний чемпіон України донецький “Шахтар”, який, навіть переживаючи внутрішні конфлікти між клубом та ключовими гравцями, впевнено здобуває перемогу за перемогою. Лідируючу позицію займає і “Дніпро”, який все ще знаходиться у пошуках своє гри при Мироні Маркевичі на посту головного тренера.

Потроху оживають “Динамо”, “Чорноморець” і “Металіст”, у яких все ж лишаються серйозні проблеми ігрового характеру.

Склад середини таблиці схожий на її фінальний вигляд минулого сезону. Тут продовжується битва між “Ворсклою”, “Металургом” Д і “Зорею”. Звісно ж варто відзначити успішні виступи луганців на два фронти — УПЛ і ЛЄ — незважаючи на вимушений переїзд команд з Луганська до Запоріжжя.

А от до аутсайдерів рішуче вирішив записатись маріупольський “Іллічівець”, який за чотири тури спромігся здобути лише один бал.

Три західноукраїнські команди поки також не виблискують результативністю. “Волинь”, яка ніби то заграла в комбінаційний футбол, ніяк не може здобути результат. “Говерла” з купою фінансових труднощів все ж знайшла підсилення складу і найближчим часом може стати більш небезпечною для суперників. Молоді “Карпати” Йовічевіча здобули першу перемогу і це свідчить про те, що команда на правильному шляху розвитку. По-новому заграв і запорізький “Металург”, який вже не виглядає відвертим аутсайдером, а навпаки демонструє характер і непоступливість у кожному матчі.

       

Окремо виділимо новачка УПЛ - донецький “Олімпік”. Чемпіонат почався для команди Санжара з серйозних випробувань. Першими суперниками дебютанта стали “Чорноморець”, “Зоря”, “Динамо” і “Шахтар”. Попри увесь скепсис експертів, “Олімпік” здобув у цих матчах 4 очки. Цікаво, чи зможе хтось зі старожилів УПЛ рівня донецької комади похвалитись схожим результатом? Навряд. Тому перші кроки “Олімпіка” у еліті можна привітати аплодисментами.

Перший хет-трик сезону. Тур у цифрах

"Олімпік" - "Шахтар" - 0:5
"Металург" З - "Дніпро" - 0:1
"Ворскла" - "Металург" Д - 2:1
"Чорноморець" - "Зоря" - 0:0
"Металіст" - "Говерла" - 1:0
"Волинь" - "Карпати" - 0:2
"Іллічівець" - "Динамо" - 1:4

Результативність четвертого туру була досить високою. В 4-му турі було забито 17 голів. Цікаво, що більше половини м'ячів було забито у двох матчах “Олімпік” - “Шахтар” (0:5) та “Іллічівець” - “Динамо” (1:4).

У турі, що завершився арбітрами було виписано 27 попереджень і 3 вилучення.

Також одеський “Чорноморець” покращив свою статистику домашніх матчів у чемпіонаті України. Тепер серія безпрограшних матчів “моряків” на рідному стадіоні складає 9 ігор поспіль.

Найкращим бомбардиром на даний момент є Артем Кравець, який завдяки хет-трику у ворота “Іллічівця” вийшов на першу сходинку снайперського заліку. За ним розташувались одразу 4 гравці, які мають у своєму активі по 3 результативні удари: Шахов (“Дніпро”), Гладкий (“Шахтар”), Гай (“Чорноморець”), Громов (“Ворскла”).

Проте найгострішим і найбільш небезпечним серед вищеназваних виконавців є Шахов, якому знадобилось лише 101 хвилина для того, щоб тричі засмутити суперників. Нинішньому лідеру бомбардирських перегонів Кравцю знадобилось аж 360 хвилин аби записати на свій рахунок 4 голи. І це при тому, що Кравець - чистий форвард, а Шахов - центральний півзахисник.

Штатні "забивали" і "свисток". Герої і антигерої туру

До героїв туру варто віднести вже згаданих Кравця і Громова, які хоча і за різних обставин, але принесли перемогу своїм командам голами.

Кравець, якого на старті сезону не критикував тільки лінивий, тричі сколихнув сітку воріт “Іллічівця” своїми ударами і забезпечив “Динамо” завітні три очки.

Артем Громов витягнув “Ворсклу” у важкому двобої з донецьким “Металургом”. Атакувальний хавбек забив два м'ячі за 5 хвилин під саму завісу гри і став справжнім героєм матчу. Зазначимо, що окрім Громова у складі полтавців в цьому сезоні не відзначався ніхто!

А от антигероєм туру став не футболіст однієї з команд еліти, а арбітр матчу “Ворскла” - “Металург” Д. Віталій Романов начудив по-повній у тому матчі. Якщо в першому таймі арбітра було майже не помітно на полі, то в другому він вирішив виправити цю "несправедливість" і яскраво нагадати про себе. На початку другої половини гри Романов показав червону картку Пердуті, але за пів-хвилини роздумів і наради з лайнсменом, передумав і натомість виписав гірчичник форварду донеччан, не зрозуміло за що. У наступні 15 хвилин Романов нагородив жовтими картками ще кількох футболістів “МД” і вигнав з поля Чечера. Все б нічого, але на цьому арбітр не став зупинятись, адже нема межі “досконалості”. На куражі провальних рішень він зарахував гол у ворота донецької команди з 200, а то і 300-відсоткового офсайду. Щоправда Романов забув, що чим менше згадають арбітра після матчу, тим вищі його рівень і репутація.

Арбітр і травми. Темні миттєвості туру

Неприємні моменти можуть статись під час кожного з матчів. Сьогодні серед найбільш неприємних миттєвостей туру три події. Перша — провальна робота бригади арбітрів на чолі з Віталієм Романовим, про яку ми вже згадували.

А далі найнеприємніше — травми. У цьому турі серйозного пошкодження зазнав другий голеадор минулого сезону чемпіонату України Жуніор Мораєс. Появи форварда після дискваліфікації, яка тягнулась ще з останнього матчу сезону 2013/14, чекали усі шанувальники клубу і футболу вцілому. Та свій перший матч у новому футбольному році бразилець завершив не святкуванням своїх перших забитих голів, а прикрою травмою коліна в середині першого тайму. Схоже, що Мораєс проведе в лазареті команди ще кілька тижнів і зможе допомогти команді не раніше вересня.

А далі втрата не тільки для “Дніпра”, а й для всього українського футболу. Євген Коноплянка отримав травму меніска, через що залишиться без футболу як мінімум на п'ять тижнів. У зв'язку з цим вінгер не допоможе своєму клубу у останньому раунді кваліфікації Ліги Європи, також національній збірній, яка у вересні має зіграти відбіркові матчі на Євро-2016.

Отже, бажаємо гравцям міцного здоров'я і якнайшвидшого повернення.

Феєричне повернення бунтівних майстрів. Сенсація туру

До категорії “сенсації туру” в цей раз віднесемо феєричне повернення бразильських бунтівників до “Шахтаря” і їх яскраву гру проти “Олімпіка”. Хто б що не казав, але без Кости і Тейшейри чемпіон України виглядає інакше. Можливо не гірше, але однозначно інакше. Звісно можна кидатись фразами про те, що типу “Ну пішли легіонери і добре, у нас і своїх висококласних гравців вистачає, і чемпіонат не постраждає від відходу закордонних зірок...” Звісно така думка має право на життя, але рівень її хибності просто зашкалює. В Україні гравці рівня Тейшейри, Кости, Азеведо, Соси та інших — це неабияка рідкість і, на жаль, серед вітчизняних гравців поки нема хоча б двох-трьох виконавців, які б могли скласти конкуренцію вищеназваним футболістам на їх позиціях.

Найяскравіші моменти туру

Найяскравішими моментами туру стали, звісно, розгромні перемоги “Шахтаря” і “Динамо”, а також захоплююча розв'язка матчу “Ворскла” - “Металург” Д.

Бразильці “гірників” показали прекрасну гру, задовільнивши естетичні смаки любителів гри мільйонів. Вразила гра Веллінгтона Нема, який дуже багато пропустив через травму. З першої ж появи на полі він показав, що рівень його гри і техніко-тактична оснащеність дозволяє стати улюбленцем публіки і претендувати на звання одного з найкращих гравців сезону, а також, що він може добре підсилити “Шахтар” у Лізі чемпіонів.

Вразила гра і Громова, який став єдиним бомбардиром і загалом найгострішим гравцем “Ворскли” у новому сезоні.

Нарешті роззабивався і Кравець. Хет-трик — це завжди приємно для форварда і корисно для команди. Хет-трик має підкріпити віру Кравця в себе і вселити впевненість в своїх можливостях, що вкрай важливо для форварда.

Отже, чекаємо наступного туру чемпіонату України, а з ним нових захоплюючих матчів, нових красивих перемог, вишуканих дій футболістів і нових яскравих моментів.

Марк Копич, Футбол 24