УКР РУС

Перемога імені Шевченка. Перші висновки із матчу Україна – Косово

9 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про дебютну перемогу збірної України у відборі до ЧС-2018.

Незмінний склад

Із перших хвилин у Кракові вийшли ті ж 11 виконавців збірної України, що й проти Туреччини. Команда отримала чимало схвальних відгуків за перші 60 хвилин матчу у Коньї, тож Андрій Шевченко резонно вирішив, що майже переможний склад змінювати не варто. Потихеньку вимальовується нове обличчя збірної, яке у майбутньому зазнає лише косметичних змін. Наприклад, коли одужає Ярослав Ракицький.

Важкий початок

З перших хвилин ми взяли м’яч під контроль, але попри те ніяк не вдавалося віднайти шляхи до воріт збірної Косово. Суперник злагоджено оборонявся, активно пресингував і намагався контратакувати. Стало зрозуміло, що швидкого голу, який би суттєво зняв психологічну напругу із наших футболістів, не буде. Перший реальний момент вдалося створити аж на 23-ій хвилині, коли Коноплянка схибив зі зручної позиції. А невдовзі ще й Кравець не замкнув у порожні ворота простріл з правого краю. Косовський горішок потребував удару кувалдою.

"Кравець матчу"

Артем Кравець знову зробив свою справу, забивши за збірну вдруге поспіль. Причому, сталося це саме тоді, коли косовари знахабніли настільки, що завдали неприємного удару по воротах Пятова. Українці відповіли контратакою, яку завершив Кравець. Форвард "Гранади" був корисним не лише в атаці, а й в обороні, куди неодноразово повертався і відпрацьовував на "другому поверсі" та в підкатах. Такий Артем нам потрібний!

Дивні рішення арбітра

Якби не голландський "чоловік у чорному" Кевін Блом, номінальні господарі поля могли б зняти усі питання ще в дебюті другого тайму. І якщо падіння Ярмоленка у штрафному майданчику Косово ще можна трактувати по-різному, то за фоли проти Бутка і Коноплянки рефері був зобов’язаний призначати пенальті. Натомість Блом ці епізоди проігнорував. Низька кваліфікація чи упередженість – вирішувати вам.

Кілька неприємних хвилин

Як і в матчі з Туреччиною, починаючи із 60-ї хвилини наша команда скинула оберти і втратила пильність. Косово одразу ж створило парочку моментів, проте підвела реалізація. Одного разу на допомогу Пятову прийшов каркас воріт. Склалося враження, що українці навіть запанікували. На щастя, підтримувати високий темп своїх атак косовари не змогли.

Шевченко вгадав із замінами

Головний тренер збірної України вчасно вніс у гру корективи, випустивши Ротаня та Караваєва. І вже невдовзі свіжі гравці зробили результат. Караваєв виконав блискучу передачу на Ярмоленка, після якої переломний гол у ворота Уйкані був справою техніки. А Ротань загорнув першу перемогу Шевченка на посаді наставника національної команди у красивий подарунковий папір. Блискучий фініш матчу. Всім – шампанського! Тут ще варто зауважити, що для Андрія Миколайовича 9 жовтня продовжує залишатися дуже фартовим днем. Сімнадцять років тому він забив свій легендарний гол у ворота Філімонова на "Лужниках".

Трохи статистики

Краківським голом Андрій Ярмоленко довів рахунок своїх м’ячів за збірну до 28. Більше лише в Андрія Шевченка – 48. Але такими темпами в Ярмоли є всі шанси наздогнати свого наставника. Руслан Ротань тим часом зіграв 90-й матч у футболці національної команди. Для Андрія Пятова це 70-й вихід у ворота збірної. Серед українських голкіперів більше має тільки Олександр Шовковський – 92.

…У підсумку – 5 очок після трьох турів. Україна лише 2 пунктами поступається лідеру – Хорватії. Гра команди Шевченка подобається націленістю на атаку, де з’явилося помітно більше креативу. Проте тренерському штабу належить розібратися із причинами незрозумілих провалів у другому таймі, до яких призвів тиск не лише Туреччини, а й новачка євровідбору. Далекий від оптимальної форми Євген Коноплянка. У Кракові Женя був помітніший, ніж кількома днями раніше, проте до кінця матчу не дограв. Якщо проти Фінляндії вінгер "Шальке" розпочне матч із лави запасних – це не стане великою несподіванкою.

Сторінка автора у Facebook

Україна – Косово. Ідеальна кінцівка. Наші оцінки