УКР РУС

"Передзвонив дружині і сказав, що хочу вмерти": як гравці чемпіона Англії побилися на полі під час матчу Ліги чемпіонів

13 квітня 2023 Читать на русском
СПЕЦПРОЄКТ
Автор: Любомир Кузьмяк

З'ясування стосунків між Садьйо Мане та Лероєм Сане – далеко не перший випадок внутрішніх розбірок у Лізі чемпіонів. Чого тільки варта сутичка двох гравців англійського Блекберна, що трапилася майже 30 років тому. Та якщо баварці билися у роздягальні, то Грем Ле Со та Девід Бетті влаштували бійку на полі.

Практично у кожній команді трапляються конфлікти. Проте переважна більшість так і залишається таємницею роздягальні та не потрапляє у пресу. Однак навіть за таких умов можна нарахувати добрий десяток публічних з'ясувань стосунків між партнерами. І якщо деякі з них стаються на тренуваннях, то наш скандальний епізод відбувся не просто під час гри. Грем Ле Со та Девід Бетті пустили у хід кулаки в матчі Ліги чемпіонів.

Футбол24 спільно з партнером HLIBNY DAR пригадує чудернацьку історію з 1995-го.

Передостанній тур групового етапу ЛЧ 1995/1996, матч між Спартаком та Блекберном. Сенсаційний англійський чемпіон зберігав лише математичні шанси на вихід у плей-оф. Невдалі результати та внутрішня напруга у колективі зумовили особливу налаштованість підопічних Рея Харфорда, які вийшли на поле "Лужників" по-справжньому зарядженими. На 4-й хвилині футболісти гостей Грем Ле Со та Девід Бетті опинилися на фланзі та одночасно кинулися наздоганяти м’яч. Зусилля виявилися марними – той викотився за лінію.

Зарядись енергією футболу, переглядаючи довгоочікувані матчі Ліги чемпіонів разом із HLIBNY DAR. Напої бренду виготовлені на воді з артезіанської свердловини та з високоякісних спиртів класу “Люкс”. Адже HLIBNY DAR – вибір тих, хто цінує не тільки якісний футбол, але й преміальний смак.

Господарі ввели м'яч з-за бокової, Аленічев намагався прорватися до воріт, але свисток італійського рефері П'єрлуїджі Пайретто зупинив цей прорив через фол. Саме тієї миті усі помітили, що два гравці у червоних футболках кинулися з кулаками одне на одного. Камера із невеличким запізненням вихопила розв'язку тієї бійки. Зближення, словесна перепалка і Ле Со з лівої гамселить кулаком в обличчя партнеру. І добре, що неподалік опинився капітан Блекберна Тім Шервуд, який взяв на себе роль миротворця.

Розбишак вдалося розтягнути, а суддя здивував, обмежившись усними попередженнями. Пайретто відверто пошкодував гравців Блекберна і не продемонстрував їм навіть жовтої.

Бетті завжди тягнувся до м'яча, а я час від часу просив його не розташовуватись так близько до мене, – згадував Ле Со у своїй автобіографічній книзі "Left field". – За два тижні до інциденту у Москві на тренуванні я прокинув м'яч йому поміж ніг, і він розсердився. Під час наступної гри у першому таймі він назвав мене егоїстом. У перерві я попросив його повторити свої слова перед усіма, та він не зміг. Невдовзі ми обидва заспокоїлися та вирушили на матч Ліги чемпіонів.

У книзі Грем описує жахливий холод у Москві. А ще промовисто називає роздягальні стадіону "холодними та жалюгідними". "Це було дійсно похмуре місце", – пише Ле Со. Погані результати, гнітюча атмосфера, натягнуті стосунки – все це трансформувалося у ту бійку. Бетті почав кричати на Ле Со, той відчув певну загрозу і зацідив партнеру в обличчя.

Я одразу ж зрозумів, що зламав свою ліву руку. Я не боєць. Я не правильно стиснув кулак, – аналізував свою поведінку Ле Со.

Грем відчув сильний біль, проте дограв перший тайм. У перерві бесіду з хуліганами провів тренер Харфорд і заявив, що йому "соромно". На початку другого тайму Ле Со замінили, а після гри він попросив пробачення у Бетті перед всією командою. Ще через кілька годин Грем знову взявся розмовляти з партнером в аеропорту. Його непокоїв той епізод, тож він знову перепросив Бетті. "Не турбуйся через це", – заспокоював Девід засмученого товариша.

Ле Со у книзі кілька разів розвіює міф про гомофобські звинувачення на адресу Бетті. Подейкували, що саме через це Девід розпочав конфлікт з Ле Со, який мав особливу репутацію. Преса безжально розкритикувала Блекберн (матч завершився поразкою 0:3), а розбишакам дісталося особливо. На додачу посипалися й здогадки щодо причини конфлікту. Журналісти періодично підозрювали Ле Со у нетрадиційній орієнтації, а бійка з тафгаєм Бетті була хорошою нагодою пов'язати ці вигадані міфи.

У своїй автобіографії, датованій 2001-м, Девід Бетті теж згадує про бійку з партнером, але акцентує увагу на іншому. У той час атмосфера у Блекберні була жахливою, команда вийшла з-під контролю, а футболісти дозволяли собі випивати пиво перед матчами (зокрема, напередодні гри у "Лужниках"). З відходом Кенні Далгліша роздягальня стала неконтрольованою через м’якість Рея Харфорда.

Шерінгем, Ле Со, Гаскойн, Бетті (зліва направо)

Ле Со дуже болісно переживав той момент. Він згадував, як зателефонував дружині Маріані та сказав, що хоче померти.

Я повернувся додому і не міг спати. Це було жахливо. Увесь наступний день я провів удома. Я не читав газет, але знав, що вони пишуть щось погане. Усі дзвонили мені, тож я вимкнув телефон, – писав Ле Со.

Йому знову довелося просити пробачення, але цього разу публічно. Невдовзі Блекберн оштрафував обидвох футболістів через той резонансний епізод. Минув місяць і Девід Бетті покинув Блекберн, перебравшись у Ньюкасл. Грем Ле Со затримався на "Івуд Парк" до 1997-го, поки не став футболістом Челсі.

Скандал у Москві змінив життя кожного з його учасників. І якщо брутальний Девід Бетті сприйняв конфлікт, як "один із", то Грем Ле Со називав бійку холодного вечора 22 листопада 1995-го подією, яку він хотів би стерти зі своєї кар'єри понад усе.