УКР РУС

Пенальті Кройфа-Ольсена. Мессі-Суарес, Федецький-Дикий і ще 4 послідовники легендарного розіграшу 11-метрового

15 лютого 2016 Читать на русском

Першопроходець Кройф, невдаха Пірес і луцька "Волинь", як "Барса". Хто першим вигадав розіграш 11-метрового? Хто ще намагався повторити хитрий трюк і з яким успіхом, з'ясовував "Футбол 24".

Хитромудрий розіграш 11-метрового Ліонелем Мессі і Луїсом Суаресом - подія уїк-енду. Хоча зовсім не гравці "Барси" є винахідниками розіграшу пенальті.

1982 рік. Першопрохідці Кройф і Ольсен

Напевно не першим, але який став найвідомішим завдяки телебаченню, вважається розіграш 11-метрового у виконанні гравців амстердамського "Аякса" Йохана Кройфа і Єспера Ольсена 5 грудня 1982 року в ворота команди "Хелмонд Спорт" в чемпіонаті Голландії.

1. "Волинь" забила "Зорі"

Траплялися такі голи і в чемпіонаті України. У 1990-х роках луцька "Волинь" успішно розіграла 11-метровий.

5 серпня 1994 року. Матч чемпіонату України "Волинь" - "Зоря". Володимир Дикий при виконанні пенальті віддав пас на Андрія Федецького - батька гравця "Дніпра" і збірної України Артема. Як зазначив згодом офіційний сайт "Волині", це сталося на день народження Андрія Федецького і дружини Дикого - друзі заздалегідь домовилися в разі призначення в матчі 11-метрового виконати його оригінально.

Що цікаво, 15 лютого, наступного дня після матчу "Барселони" і шедевра Мессі-Суарес, день народження відзначив... Володимир Дикий! Можливо, каталонці хотіли присвятити гол не Кройфу, а Володимиру Петровичу?! :)

2. БАТЕ забив "Спартаку"

Влітку 2015 року в Кубку Білорусі такий трюк повторили футболісти Борисівського БАТЕ. Сталося це в матчі 1/16 турніру Кубка Білорусі БАТЕ - "Спартак" (Шклов) - 7:0.

3. Як тунісці познущалися над "Марселем"

Потішили публіку оригінальним розіграшем футболісти клубу з Тунісу "Етуаль дю Сахель". На щастя, матч з французьким "Марселем" носив статус товариського. А той гол для тунісців став єдиним, вони програли - 1:5.

4. Як клуб 3-го дивізіону чемпіонату Словаччини став знаменитим

До оригінального способу взяття воріт вдалася скромна команда з третього дивізіону чемпіонату Словаччини - "Дунайська Лужна". Тим і прославилася.

5. "Епік фейл" Піреса з "Арсеналу"

Траплялися й казуси. Так, в 2005 році в матчі англійської Прем'єр-ліги хитрий трюк намагалися виконати французи Робер Пірес і Тьєррі Анрі. Вийшов "фейл": Пірес чи то просто не влучив по м'ячу, чи то недостатньо сильно вдарив по ньому, і м'яч не зробив хоча б один повний оберт навколо своєї осі, як сказано в правилах.

Довелося "Арсеналу" понервувати до кінця матчу. Рахунок в грі проти "Ман Сіті" на той момент був всього 1:0 на користь "канонірів". З таким результатом матч і завершився, а Піресу досі згадують той прикрий епізод.

6. Нелегітимний гол Мессі-Суареса

Останній випадок виконання пенальті Кройфа-Ольсена - трюк Мессі 14 лютого 2016 року в матчі "Барселона" - "Сельта" (6:1). Однак гол Луїса Суареса насправді арбітру потрібно було скасовувати і вимагати перебити 11-метровий. Суарес в момент пасу Мессі мав перебувати в 10 ярдах (9,15 метрів) від м'яча (для дотримання цього правила накреслено півколо перед штрафним майданчиком). Але Луїс порушив це правило, коли вбіг до "забороненої зони" ще до торкання м'яча Ліонелем Мессі.

Хоча хто про це згадає вже через тиждень ?! Відтепер це новий шедевр, який увійде в історію світового футболу.

Руслан Меженський, Футбол 24

Удар Паненки: Зідан, Мессі, Мілевський і тріумф воротаря "Шахтаря"

У чому Роналду крутіший за Мессі. Топ-10 футбольних зірок, у яких найбільше підписників в Facebook