УКР РУС

Патріоти із Рейнджерс, натхненний Скрипник і новий статус Чигринського: легіонери збірної від Шотландії до США

21 червня 2023 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ

Вихід Сергія Кривцова у старті на матч із Мальтою став особливим для нашої національної команди. Вперше у складі "синьо-жовтих" зіграв представник американської MLS.

Всього за збірну України виступали "легіонери" із 22 світових першостей. Футбол 24 пригадує найбільш знакових та пам’ятних представників іноземних ліг у головній команді країни.

Шотландія – Олексій Михайличенко та Олег Кузнєцов (28.10.1992 – Білорусь 1:1)

Четвертий матч у реєстрі нашої збірної. На товариський поєдинок із Білоруссю спонтанний тренерський штаб на чолі із Миколою Павловим та Леонідом Ткаченком через скандал не зміг викликати гравців київського Динамо (ті готувалися до єврокубкової гри з Андерлехтом), тож довелося залучати футболістів Дніпра, Чорноморця, Карпат, запорізького Металурга, Металіста та Кременя. На підмогу приїхали і два представники із Шотландії, яка першою делегувала у нашу збірну легіонерів. Не зайвим буде сказати, що за топовими на той час Михайличенком та Кузнєцовим справжнє полювання влаштувала Росія. На відміну від онопків та інших юранів, Олексій та Олег на принизливу пропозицію відповіли категоричною відмовою.

Японія – Олег Протасов (07.09.1994 – Литва 0:2)

Колишній лідер Дніпра став першим представником неєвропейського чемпіонату у збірній України. Протасов приїхав на прем’єрний офіційний матч "синьо-жовтих" у статусі гравця японського клубу Гамба Осака. На жаль, легіонер збірній не допоміг – для самого футболіста та гра так і залишилася єдиною у складі збірної.

Німеччина – Віктор Скрипник (31.08.1996 – Північна Ірландія 1:0)

Прем'єрним делегатом із чемпіонату топ-5 став гравець Вердера Віктор Скрипник. Україна стартувала у відборі на чемпіонат світу важким матчем у Белфасті, долю якого вирішив пізній гол Сергія Реброва. Тоді у національну команду Скрипник їхав із великим піднесенням, адже лише кількома днями раніше дебютував у Бундеслізі за бременців.

Англія – Олег Лужний, Італія – Андрій Шевченко (04.09.1999 – Франція 0:0)

Це зараз ми звикли, що АПЛ у нашій збірній представляють одразу кілька гравців. А у 1999-му приїзд на особливо відповідальний матч із французами представників Арсеналу та Мілану вважався неабиякою подією. Лужний та Шевченко повернулися до Києва після дебютних поєдинків за свої нові клуби. Цікаво, що Андрій відзначився у першому ж матчі за Мілан у воротах Лечче.

Франція – Сергій Скаченко (09.10.1999 – Росія 1:1)

Через місяць свого представника делегувала і Франція. Сергій Скаченко до цього викликався у збірну України із московського Торпедо і навіть забивав у ворота росіян у Києві. На битву у Лужниках Скаченко прибув у статусі гравця Метца. Сергій перший тайм не дограв і на 41-й хвилині пішов з поля. Що було далі – ви точно знаєте. Привіт Філімонову!

Китай – Сергій Нагорняк (17.04.2002 – Грузія 2:1)

Після чудових виступів у Вінниці, Дніпрі та Донецьку Сергій Нагорняк поїхав догравати у Китай, однак і там тримав високий рівень. Тож не викликати легіонера із Шаньдуна тренерський штаб із Леонідом Буряком не міг. Прикро тільки, що той спаринг із грузинами став останнім для Нагорняка у синьо-жовтій футболці.

Іспанія – Дмитро Чигринський (05.09.2009 – Андорра 5:0)

На відбірковий матч проти скромної Андорри приїхали представники Ліверпуля (Воронін), Баварії (Тимощук) і Барселони (Чигринський). Це вже згодом Коноплянка, Кравець та Лунін викликатимуться із Севільї, Гранади та Реала з Леганесом. А тоді Дмитро, який тільки-но підписав контракт з Барселоною і навіть не встиг дебютувати за каталонців, вважався іспанським першопрохідцем.

ОАЕ – Андрій Ярмоленко (21.09.2022 – Шотландія 0:3)

Капітан та лідер збірної викликався під її знамена з Динамо, дортмундської Борусії, Вест Хему, а восени минулого року ще й з Аль-Айну. Очевидно, коло невдовзі замкнеться і Андрій знову представлятиме у збірній Динамо. Хай там як, дебют представника чемпіонату ОАЕ видався провальним – Україна поступилася Шотландії 0:3 у матчі Ліги націй.