УКР РУС

Палкін: Здобути золото чемпіонату стає дедалі важче

2 травня 2013 Читать на русском

Генеральний директор донецького "Шахтаря" Сергій Палкін в інтерв’ю "Футболу 24" розповів про чемпіонство "гірників", об’єднаний чемпіонат із Росією та перехід Генріха Мхітаряна в інший клуб.

- Сергію Анатолійовичу, що скажете про гру "Шахтар" - "Металіст"?

- Усім зрозуміло, що "Металісту" потрібно вирішувати свої завдання. Тому гра була дуже напруженою. Могла виграти як одна команда, так і інша. Якби таких матчів було більше, то наш чемпіонат був би сильнішим.

- Зараз можна підбивати попередні підсумки сезону, адже "Шахтар" уже виграв золото чемпіонату. Це чемпіонство чимось відрізняється від попередніх?

- За великим рахунком, кожен наступний чемпіонат стає усе сильнішим. Чемпіонат зростає, розвивається, з’являються у командах нові, цікаві футболісти. Тому здобути золото стає дедалі важче. Так, ми зараз на 15 очок випереджаємо другу команду і забезпечили собі чемпіонство достроково. Це свідчить лише про те, що ми цей сезон провели на хорошому рівні, усі футболісти викладалися у кожному матчу. Тому такий результат. Що стосується чемпіонату, то, повторюю, він кожним разом стає сильнішим.

- Виділите якийсь матч по ходу сезону чи суперника, матчі з яким були особливо важкими?

- Питання не в тому з ким складно або з ким легко. З усіма не просто, навіть з командами, що в турнірній таблиці перебувають нижче 5-го місця. Усі хочуть обіграти "Шахтар", тому і викладаються у матчах із нами.

- Те, що чемпіонат стає дедалі сильнішим, сприятиме успішнішим виступам "Шахтаря" в Лізі чемпіонів?

- Щоби показати серйозні результати на євро-арені, безперечно, потрібно щоби і чемпіонат був сильним. Подивіться на Німеччину, чи не кожен матч тамтешнього чемпіонату дуже напружений, тому представники цієї країни успішно грають і в Лізі чемпіонів. На внутрішній арені повинна бути серйозна конкуренція. Думаю, усі зацікавлені у тому, щоби наш чемпіонат прогресував. Від цього ж залежать результати наших команд на євро-арені.

- Процес можна пришвидшити, якщо об’єднати два чемпіонати…

- Зрозуміло, можна зробити деякі речі, які підсилять чемпіонат. І одна з них – це об’єднання. Інше питання, наскільки такий турнір відповідатиме вимогам усіх наших клубів. В об’єднаний чемпіонат багато наших команд не потрапить.

- Ви, як генеральний директор "Шахтаря", "за" чи "проти" об’єднання?

- Питання в тому, які завдання ми хочемо вирішувати. На сьогодні УЄФА вимагає від усіх європейських клубів дотримання принципів фінансового fair play. Тому потрібно щось зробити, аби український чемпіонат почав приносити прибутки. А як це зробити? Розумієте, потрібні серйозні компанії, які б платили серйозні гроші за телевізійні права, тощо. А це можна зробити тільки тоді, коли кожен матч буде ажіотажним. Треба думати, що потрібно зробити, щоби ігри такими і були. Одним із варіантів є об’єднаний чемпіонат. Потрібно аналізувати це питання. Є ж фінансовий аспект, а є ще аспект існування футболу в регіонах. Повторюю, не усі потраплять в цей чемпіонат і футбол у цих регіонах від цього не виграє. Це дискусійне, складне питання, над якими потрібно думати, працювати. Єдине, однозначно потрібно щось вирішувати. Адже рано чи пізно перед нами повстане проблема фінансового фейєр-плей.

- Сергію Анатолійовичу, розумію, що сезон ще не завершено, тим не менш, керівник клубу, вочевидь, кадрові питання вирішує не в останній день. Суттєві зміни у складі "Шахтаря" плануєте затіяти цього літа?

- Сезон і справді ще не завершено, а усі рішення будуть прийматися після завершення чемпіонату. Відповіді на деякі питання ми можемо отримати тільки по звершенні сезону. Тому зараз нічого конкретного сказати не можу. Однозначно, зміни будуть. А які саме - побачите влітку. Розумієте, про таке ми говоримо уже "по факту", коли уже щось відбулося.

- У скаутів клубу немає чіткого завдання знайти хорошого футболіста на конкретну позицію?

- Скаути шукають найкращих. І якщо цей найкращий підходить під нашу систему, позицію, яку ми потребуємо, ми робимо висновки по його придбанні. Тому, завданням скаута є пошук найкращих на усі позиції.

- Дуже багато чуток тиражують ЗМІ по Генріху Мхітаряну. То він хоче піти з "Шахтаря", то не хоче, то цікавляться ним європейські гранди, то не цікавляться. В офіс "Шахтаря" поступають пропозиції по цьому футболісту?

- Ні, не поступало. Жодної офіційної пропозиції ми не отримали. Чутки, розмови в ЗМІ стосовно Мхітаряня, справді, є. Але жодних офіційних паперів ми не отримували.

Розмовляв Гліб Ваколюк