УКР РУС

Овідіу Хацеган, якого не люблять Даріо Срна і Яя Туре. 5 фактів про арбітра матчу "Ман Сіті" - "Динамо"

12 березня 2016 Читать на русском

Расистський скандал, злість Арсена Венгера, марні претензії капітана "Шахтаря" і пенальті для збірної України. Чим відомий румунський суддя, який обслуговуватиме 15 березня матч-відповідь 1/8 Ліги чемпіонів в Манчестері, з'ясовував «Футбол 24».

15 березня 2016 року на стадіоні "Сіті оф Манчестер" пройде матч-відповідь 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. "Манчестер Сіті", що впевнено виграв у Києві (3:1), прийматиме київське "Динамо". Обслуговувати матч довірено румунської бригаді арбітрів на чолі з Овідіу Хацеганом. "Футбол 24" дізнався кілька цікавих фактів про суддю поєдинку.

1.Расистський скандал з "Манчестер Сіті" в Москві

У 2013 році Овідіу Хацеган опинився у центрі скандалу. У матчі групового турніру Ліги чемпіонів ЦСКА (Москва) - "Манчестер Сіті" на "Арені Хімки" івуарієць Яя Туре звернув увагу арбітра на те, що з трибун лунають звуки, які нагадують мавпяче ухання. І почав вимагати зупинити матч. Хацеган відмовився це робити, чим викликав обурення Туре. А також обструкцію на свою адресу в англійській пресі на наступний день.

"Цей арбітр не виконав свій обов'язок. Він не повинен більше судити!" - заявив в інтерв'ю ВВС головний в Британії борець з расизмом, парламентарій Лорд Оуслі. За особистим розпорядженням тодішнього президента УЄФА Мішеля Платіні було проведено внутрішнє розслідування. І за його підсумками Хацеган був повністю виправданий. Ось, що значилося в офіційній заяві УЄФА:

"На 54-й хвилині матчу головний суддя з Румунії Овідіу Хацеган зупинив гру, щоб призначити штрафний удар у бік воріт ЦСКА і показати жовту картку футболісту господарів. В цей момент до нього підійшов капітан "Сіті" Яя Туре, який повідомив, що з трибун на його адресу лунають образи расистського характеру. Арбітр і один з його помічників, який перебував за лінією воріт на тому боці поля, стали свідками неналежної поведінки з боку невеликої групи уболівальників.

Хацеган негайно сказав четвертому арбітру запросити оголошення по стадіону. Однак організаційний директор матчу, який не чув расистських образ з боку вболівальників особисто, вирішив обійтися без оголошення по стадіону. Оскільки расистські речівки стихли, суддя прийняв рішення продовжити гру.

Отже, арбітр вчинив цілком правильно, коли відповідно до протоколу по боротьбі з расизмом попросив зробити оголошення по стадіону. А ось організаційний директор матчу повівся неправильно, нехай і без злого умислу.

Організаційний директор матчу на "Арена Хімки" звільнений від займаної посади."

2. Розлютив Арсена Венгера

У стартовому турі групового турніру Ліги чемпіонів-2015/2016 лондонський "Арсенал" сенсаційно програв у столиці Хорватії загребському "Динамо" (1:2). Далося взнаки те, що вже з 40-ї хвилини "каноніри" грали в меншості: через 2 жовті картки був вилучений Олів'є Жиру.

"Ми сьогодні не були сильні, але і суддя не був сильний. Він дуже поспішив із другою жовтою карткою для Жиру. Не розумію суддю. Мій гравець навіть не торкнувся того хлопця!" - обурювався після матчу наставник "Арсеналу" Арсен Венгер. Чи справедливо? Оцініть самі (момент з видаленням дивіться з позначки 2:50):

Венгер висловився стримано, а ось фанати "Арсенала" в соцмережах були більш розкуті: вислови "Тупий циган" і "сліпий покидьок" дозволили румунській Gazeta Sporturilor звинуватити англійців в расизмі.

3. Фартовий для України, але не для Срни

Вже підраховано, що Хацеган дивовижно фартовий для українських команд арбітр. У 8 матчах, які він обслуговував, наші команди здобули 6 перемог і 2 нічиї (серед них - 1:1 в матчі Ліги Європи-2011/2012 "Динамо" - "Сток Сіті").

Погляньте, який 11-метровий він призначив у матчі кваліфікації Євро-2016 Македонія - Україна (0:2) восени 2015 року (з 0:22):

А ось капітан "Шахтаря" Даріо Срна залишився дуже незадоволеним суддівством Хацегана у матчі Ліги чемпіонів-2015/2016 проти шведського "Мальме" (4:0). У другому таймі хорват отримав жовту картку за симуляцію, хоча сам клявся, що пенальті - чистий! І через це був дискваліфікований на матч з мадридським "Реалом". Втім, у Хацегана були підстави для прийняття саме такого рішення.

4. Лікар, що виписує "гірчичники"

Овідіу Хацеган за професією - лікар-акушер. Тому, не дивна його пристрасть до "гірчичників". Показує в міжнародних матчах в середньому 4,48 жовтих карток за матч. Червоні - набагато рідше (0,22 за матч). З призначенням 11-метрових теж не перебільшує (0,23 за матч). В цілому, вважається досить суворим арбітром.

У 2013-му Хацеган обслуговував матч Ліги чемпіонів "Реал Сосьєдад" - "Шахтар". Карток роздав багато, дісталося і Луїсу Адріано. Але зате донеччани виграли - 2:0.

5. Їде на Євро-2016

Хацеган і його бригада, яка у повному складі буде обслуговувати матч на стадіоні "Сіті оф Манчестер", їдуть на Євро-2016 у Францію. Про це вже оголошено офіційно. Українських арбітрів, нагадаємо, на чемпіонаті Європи не буде.

Руслан Меженський, Футбол 24

УЄФА каратиме команди і гравців за тиск на арбітрів під час матчу