УКР РУС

Особливості національної Рибалки. Перші підсумки матчу "Динамо" – "Шахтар"

12 грудня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Сім голів, два вилучення і 13 очок різниці між командами. "Футбол 24" – про Класичне, яке увійшло в історію.

Бойові склади

Головний тренер "Шахтаря" слів на вітер не кидає. Сказав, що матч проти "Динамо" значно пріоритетніший, ніж проти "Браги", і не злукавив. На притрушений снігом газон "Олімпійського" вийшов абсолютно бойовий склад "гірників". Хіба що, можливо, комусь бракувало Тайсона. Він би остаточно зняв усі питання щодо потужності команди.

У "Динамо" ж на правому фланзі оборони вийшов Микита Бурда. Микола Морозюк зіграти у Класичному не зміг. Про Даніло Сілву навіть згадувати не варто – здоров’я хібо що можна побажати бразильцеві.

Гра ва-банк

На 14-ій секунді рахунок було відкрито. На 3-ій хвилині – зрівняно. Суперники з перших секунд запропонували один одному високий темп і дещо авантюрну гру в захисті. Про центр поля узагалі мова не йде – його команди здебільшого не помічали, долаючи у кілька пасів або розмашистих кроків. Ми стали свідками футболу, який нагадував хокей або боксерський поєдинок між двома інфайтерами, біцями-рубаками. "Динамо" зіграло ва-банк і більше ніж один тайм претендувало на куш, але впало під ударами суперників та власних емоцій. А голи продовжували сипатися.

Хачеріді

Схоже, центрбек "Динамо" втрачає рештки мотивації в іграх за "Динамо". Напередодні Хачеріді зізнався, що влітку дуже реальним є перехід в іншу команду. У своєму штрафному майданчику тим часом Женя дозволяє собі іноді необережність. Сьогодні йому не пощастило одразу двічі.

У випадку першого голу "Шахтаря" його потрібно розділити на трьох – Коваленка, який подав за непростою траєкторією, Хачеріді, який не стільки підправив м’яч, як дезорієнтував Рудька, ну й, власне, голкіпера, який кулаками зрізав у ворота. Хоча записали на Хачеріді. По другому автоголу – жодних претензій, класична зрізка у ближній кут і в протихід голкіперу. Женя навіть вигляду не подав. Незворушний. Невже байдуже?

Мораєс

Міг стати героєм для "Динамо"… В один дотик завершив шикарний пас Дерліса, прокотив м’яч поміж ніг П’ятову. Який бліцкриг! І як було дивно бачити, що неспортивною агресією до суперників просякнутий не Ярмоленко, чи Хачеріді, чи ще хтось, а саме бразилець Жуніор Мораєс. Його вилучення за удар нишком по Степаненку – абсолютно справедливе. Форвард "Динамо" встиг і Срну поштовхати, і Ракицького ляснути по обличчі. У випадку з останнім це скоріше був прийом самооборони – Слава у гніві страшніший від термінатора.

Ключовий момент матчу, якщо хочете. "Шахтар" отримав неймовірну розкіш – перевагу чисельну і психологічну. Такі моменти зазвичай супроводжуються жорсткою розправою з опонентом. А якщо він ще й такий принциповий – хто ж зупинить бразильську кінноту?

Комедія помилок

Можливо, спокійно довести справу до розгрому "гірникам" завадили емоції. Моменти Марлоса і Бернарда досі перед очима. Тим часом, тринькаючи нагоди, гості ледь не пропустили при рахунку 2:3. Пятов вчинив щось абсолютно божевільне, вийшовши з воріт і влучивши м’ячем у Бєсєдіна. Артем – не Белькевич, який колись у схожому епізоді технічно закотив м’яч у порожні ворота лондонського “Арсенала" а тому схибив. Він потім таки заб’є свій гол, але вже буде пізно. І знову ж таки помилка Пятова і оборони, які при рахунку 2:4 вже встигли відсвяткувати перемогу.

Арбітраж

Ну, а що ви скажете про роботу головного арбітра на цьому матчі? Анатолій Жабченко відсудив не найгірше. У скандальні ситуації не втрапив, пристрасті, де вдавалося, погасив. В епізоді імені Мораєса сам Бог був би безсилим – все відбулося дуже динамічно. Призначив штрафний, з якого Рибалка забив другий гол "Динамо", а наприкінці матчу вилучив того ж Рибалку також обґрунтовано.

Чимало бійців із досвідом класичних єдиноборств сьогодні поводилися практично зразково. Ярмоленко сфолив проти Ракицького – вибачився. Степаненко намагався тримати емоції в собі, хоча кілька разів, було помітно, ледь не зірвався. Кучер узагалі уникав масового скупчення народу. Напрочуд спокійно поводився Гармаш. Так, знайшлося кілька інших "героїв", але загалом все обійшлося порівняно мирно.

Ми навіть перевершили неймовірне аргентинське Суперкласіко, яке відбулося минулої ночі. "Рівер" поступився на власному полі "Боці" 2:4. Українцям грати потрібно на снігу і в мороз – корисно для результативності. Жарт.

Висновок

Перспективи у "Динамо" туманні і холодні. "Мінус 13" від "Шахтаря" не залишають киянам реальних шансів на захист титулу. Попереду глибока зимова пауза, але головне, щоб не глибока депресія. "Шахтар" йде на канікули весело і карнавально. Команда зробила все можливе, щоб красиво закінчити 2016 рік. Чемпіонство практично в кишені. Головна ціль на першу половину 2017-го – просування єврокубковим трактом.

Сторінка автора у Facebook

"Динамо" – "Шахтар": гольова феєрія. Наші оцінки