УКР РУС

Жирона з шоу Циганкова програла вирішальний матч – асист українця в ефектній битві з вінгером Барселони за єврокубки

4 червня 2023 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Осасуна здолала Жирону (2:1) у 38 турі чемпіонату Іспанії та вирвала путівку в Лігу конференцій. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Віктор Циганков традиційно вийшов із перших хвилин. Матч, як і онлайн-трансляція Осасуна – Жирона на "Футбол 24", стартував о 19:30. Екс-динамівець зберігав шанси на потрапляння в Лігу конференцій. Однак у боротьбі за останню єврокубкову путівкувідразу 3 клуби до фіналу сезону набрали по 49 очок (крім каталонців, це Райо Вальєкано та Севілья), тоді як в Атлетіка та Осасуни було по 50.

Осасуна – Жирона: онлайн-трансляція матчу Ла Ліги

Насичений подіями початок зустрічі. Центрбек Осасуни Давід Гарсія, якого викликають у збірну Іспанії, травмувався на рівному місці та вже на 6 хвилині пішов з поля. Перший удар на 5-й в активі Жирони. Янхель Еррера здалеку не влучив. Абде Еззалзулі після проходу лівим флангом та Будімір праворуч пристрілялился. Іван Мартін першим влучив у площину воріт. На 16 хвилині з ударом хавбека Жирони без проблем впорався голкіпер господарів. Тим часом Атлетік міг позбавити наш матч будь-якого сенсу, але Куртуа потягнув пенальті басків у паралельній грі.

Екс-воротар Тоттенхема Гассаніга ледь не привіз гол, почавши обігрувати суперника. Аймар Орос уже перехопив, але Пауло вступив у відбір, довелося сходити до лицьової і прострілювати – Будімір мав усі шанси забити, не влучив. Кіке Барха після подачі кутового з правого флангу дав трохи вище. Родріго Рікельме бахнув уже підступніше. Класний сейв Айтора Фернандеса на 26-й. Цілу серію небезпечних ударів басків перервав хіба що Таті Кастельянос. Який ж момент втратив аргентинець! Флешбеки з матчу проти Барси, цього разу нападник Жирони вирішив не бити сам, виходячи на воротаря, а розіграти більшість – все запоров невдалий пас.

Два поспіль добротні сейви Гассаніги. Абде, який грає в оренді з Барселони, просто тероризує фланг Циганкова. Доводиться Віктору все частіше страхувати Арнау Мартінеса. Однак для 21-річного вінгера збірної Марокко не проблема і 2-3 опонентів накрутити. Другий удар Абде заблокували, у третьому моменті Еззалзулі підступно цілив у ближній кут – Гассаніга з величезними проблемами витягнув. Через Циганкова гості виходили з дуже потужного пресингу Осасуни, яка значно менше володіє м'ячем, але гостріша та стабільніша у створенні моментів.

Реал драматично здобув "срібло" Ла Ліги в останньому матчі Бензема – все завдяки Атлетіко

А в компенсований час нарешті пройшов пас на екс-динамівця, якого до того кілька разів не бачили партнери. Воротар виручив, епізод продовжився стандартом. Після подачі Віктора з кутового Бернардо Еспіноса дивом не поцілив у правий кутик. Класно розігналися команди під завісу першого тайму, дуже видовищна ця дуель Циганкова з Абде на правому фланзі Жирони, що претендує на звання ключової у вирішальній битві за єврокубки.

Другий тайм продовжується в тому ж дусі. Абде знущається з Циганкова і компанії у штрафному, обігрується з Оросом і пробиває. Гассаніга з труднощами парирує, не одразу фіксуючи м'яч. Тим часом Атлетік забиває у Мадриді. Абде набиває вже 3 сейв кіперу гостей. Однак 2 поспіль провали на лівому фланзі Жирони завершуються легкими голами. Спочатку Барха прострілив на Будіміра, який розстрілював уже порожні ворота. А потім Монкайола увімкнув режим швидкісної траси і подав на голову 31-річного хорватського снайпера.

Мальорка залишила кривдників Зозулі без надій на єврокубки, Севілья не змогла обійти Циганкова

Черга на серію ударів Жирони. Кастельянос замикав подачу з лівого краю, Циганкова спершу заблокували, а потім не дуже потужний удар нашого вінгера взяв голкіпер господарів. Ще одна порція подвійних замін Мічела. Спочатку з поля навіть зйшов Циганков, але суддя помилився. Таті Кастельянос дуже неохоче покидає гру, висловлюючи емоційні претензії тренеру. І ось він гольовий пас від Віктора. Вінгер збірної України ідеально подав з лівого краю, орендований у мадридського Реала Рейньєр став джокером.

Стуані теж міг стати результативною заміною після націленої подачі – промах з вбивчої позиції. Реал з пенальті Бензема у прощальному матчі Каріма зрівняв, це означає путівку в ЛК для переможця звітного поєдинку. Два супермоменти Циганкова. Спершу Віктор обіграв суперників, але надто багато сили вклав у навіс. А за кілька хвилин дарма зробив різкий ривок у воротарський – снаряд відскочив саме туди, де за мить до того перебував українець! Гассаніга виходить майже в центр поля і грає рукою. Це червона картка, але VAR перевіряє, чи не було офсайду в Чумі. Так, рішення про червону скасовано. Це вже нічого не вирішує. Осасуна на самому фініші обійшла Атлетік і пробилася в Лігу конференцій.

Востаннє Памплона була єврокубках ще 17 років тому – в Кубку УЄФА 2006/07, коли дійшла аж до півфіналу, де поступилася лише майбутнім переможцям, королям другого за статусом єврокубка із Севільї. Циганков отримує лише втішний приз – 2 найкращий бал на обидві команди за версіями SofaScore (7,4) і FotMob (7,7). По 3 рази стріляв сам (0,48 очікуваних голів у площину воріт) та створював моменти партнерам (0,15 xA). Явно не добрав, адже мав усі шанси ще й забити. А ось над втратами м'яча (15 при 56 дотиках, другий найгірший показник) та боротьбою (виграв 2 з 5 єдиноборств) варто попрацювати. Прекрасно показав себе у дриблінгу (2 вдалі спроби, одна неуспішна), ідеально виконав усі 3 довгі передачі та помилився лише раз у 4 своїх прострілах.

Вернидуб не зупинив Дніпро-1 і пролетів повз єврокубки – Довбик затягнув до ЛЧ у драматичному фініші УПЛ