УКР РУС

Онищенко з Мілевським навіть спілкувався особисто щодо переходу в "Арсенал", але вмовити не зміг, Алієв відмовився відразу, – Ващук

27 грудня 2016 Читать на русском

Колишній захисник "Динамо" та збірної України Владислав Ващук розповів про період роботи у київському "Арсеналі".

"З Сашею Онищенком я знайомий років двадцять. Ще з тих пір, як він був Кадировим. Подзвонив йому зі свого питання – дитячому турніру, а у відповідь: "О! На ловця і звір біжить... заїдемо до мене в офіс – є тема для розмови". З кабінету я вийшов злегка ошелешений – Онищенко забирає київський "Арсенал". І займатися командою буду я.

У команди є сім гравців, що залишилися, головний тренер і мікроавтобус "Хюндай". Місце у вищій лізі. Усе. Коли я читав тоді, що Олександр Онищенко купив клуб за двадцять мільйонів доларів – було смішно. Нічого там було купувати. Навіть за мільйон. Навіть за півмільйона. Гривень, не доларів. На клубі висів божевільний борг в 360 мільйонів гривень. Я не відразу почав вникати, що це за борг і звідки він взявся.

Перед мною стояла нереальне завдання – за два тижні зібрати команду вищої ліги. За два тижні зробити роботу, на яку має йти кілька років. Я взявся за телефон.

В кінці лютого "Арсенал" (Київ) полетів до Туреччини на збори, з яких повернулася повноцінна команда. Налаштований був Олександр Романович цілком серйозно. Він не вимагав негайного чемпіонства і єврокубків, і готовий був витрачати гроші на команду. Для людини, яка тільки що прийшла в футбол, це була більш ніж адекватна поведінка.

Мені була дана повна свобода в підборі гравців, Онищенко тільки висловив бажання, щоб в команді грали Мілевський і Алієв. Алієв відмовився відразу, навіть не обговорюючи умов, а з Мілевським Онищенко навіть спілкувався особисто, але вмовити Артема не зміг.

Не хочу вдаватися в усі подробиці, можу сказати тільки одне – за підсумками першого кола "Арсенал" фінішував на восьмому місці, в середині турнірної таблиці.

Документи "Арсенала"? Повернувшись до Києва, я підняв питання – коли ж будуть передані всі повноваження? Головко кивав на Рабіновича, той обіцяв, що ось-ось, але картина стала прояснюватися дуже неприваблива. Коли Онищенко сказав, що забирає клуб даром, я здивувався – з чого це Рабинович проявляє таку щедрість.

Потім стали спливати борги – один за іншим. А 360 мільйонів – це чи то кредит, взятий Рабіновичем у "Приватбанку", чи то податкові зобов'язання. 12,5 мільйонів клуб був винен одній з авіакомпаній Коломойського. І це я мовчу про борги із зарплати футболістам, бог знає з яких часів. Десь через місяць Рабінович озвучив, що вирішити питання з документами він не може, тому що документів у нього вже кілька років як нема, документи у "Привата".

Забираючи клуб, Онищенко, звичайно ж знав, що Рабінович фактично вже не власник клубу. Які гарантії тоді дав Олександру Романовичу Ігор Валерійович – я тільки здогадуюся.

Онищенко був готовий утримувати команду, якщо її йому віддадуть, але не готовий був платити за міфічні борги, яких команда і не робила. Тим більше, що ні фактично, ні юридично – команда йому поки не належала. До кінця літа остаточно стало ясно - переоформлення згідно обговорених умов не буде. Клуб повинен був збанкрутувати – і крапка. Онищенко зі своїм інтересом до футболу зовсім не входив в плани "Привату". Зрозуміти Онищенка, який відмовився далі спонсорувати чужий, по суті, клуб – може хто завгодно.

Кілька разів зустрічався з Коньковим, тодішнім головою ФФУ, той навіть ставив питання щодо київського "Арсенала" президенту Януковичу під час одного з матчів збірної. Віктор Федорович нічого не відповів – було нецікаво, значить.

А ще я хочу сказати кілька слів про головного тренера "Арсенала" Юрія Бакалова. Він заслужив моє безсумнівне повагу своїм ставленням до команди. Коли тренер каже: "Я повинен отримувати зарплату так само, як і вся команда, якщо не платите футболістам – то і мені не треба", це дорогого коштує. Є таке поняття – футбольна людина. Юрій Бакалов – футбольна людина. І як справжній капітан, був з командою до кінця на потопаючому кораблі, не вимагаючи для себе особливих умов і не відділяючи себе від всіх", – написав Ващук на своїй сторінці у Facebook.

Ващук: Що Лобановський здає, було помітно за рік до інсульту

Підписуйтесь на push-повідомлення від "Футбол 24", щоб першими дізнаватися про найважливіші футбольні новини та/або події в центральних матчах українського і світового футболу