УКР РУС

Олімпік: дебют в єврокубках, блиск Мохи та спад перед зимовою перервою. Підсумки осені-2017

25 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмує виступи донецького Олімпіка в першій частині сезону 2017/18.

Рівень реалізації завдань

В минулому сезоні Олімпік зайняв 4 місце в чемпіонаті та вийшов у єврокубки. У новому футбольному році навряд чи хтось очікував від донеччан боротьби за п'єдестал, однак повторне потрапляння у верхню шістку виглядало вельми ймовірним розвитком подій.

Перше коло УПЛ Роман Санжар може занести собі в актив – його хлопці програли лише Динамо і Шахтарю. Друге розпочалося теж непогано, але на зимову перерву "олімпійці" пішли з 6-матчевою безвиграшною серією, яка взяла початок після вильоту з Кубка України.

Карпати – Олімпік: КДК ФФУ прийняв рішення дограти матч

Відпустку Олімпік проведе на 6 місці, однак команда має в запасі перерваний матч з Карпатами, перемога в якому може підняти їх на 4 сходинку турнірної таблиці. Календар заключних матчів основної сітки для донеччан не надто легкий, проте місце у топ-6 наразі в їхніх руках. А це означає, що глобально план виконується.

Стосовно Ліги Європи, де Олімпік вилетів від першого ж суперника, жодних негативних характеристик український дебютант не заслуговує. Команда з величезним бажанням та самовіддачею провела два поєдинки з ПАОКом і виглядала не гірше за греків, попри відчутну різницю в класі.

Оцінка літніх трансферів

Як і годиться українському середняку, у літнє міжсезоння Олімпік суттєво оновився. Команду покинули декілька виконавців хорошого рівня, зокрема лідери захисту Гришко та Немчанінов. Втім, вихід на трансферний ринок дозволив ліквідувати пробоїни. Екс-"сталевари" Антон Кравченко та Артем Шабанов стали основною парою центрбеків, а останній навіть звернув на себе увагу тренерів збірної України.

Орендовані на півроку в грандів футболісти боролися за місце в складі з перемінним успіхом: Павло Лук'янчук хоч і отримав виклик у національну збірну, але конкуренцію в Шестакова вигравав не завжди, Олександр Мігунов був дублером Біленького, а Зурабу Очігаві розкритися завадила травма.

Махарадзе став найкращим гравцем Олімпіка у 2017 році

З гравцями, які приходили на постійній основі, але не зуміли закріпитися (Лухтанов, Гуччі, Михальов), вже попрощалися. Іван Сондей краще себе проявив, а Артем Кичак став надійною підміною Махарадзе. Не можна не відзначити з позитивної сторони запрошення Прийомова – Володимир урізноманітнив і підсилив атаку.

Головним трансферним досягненням "олімпійців" було збереження Андрія Богданова. Він залишився ключовим гравцем центра поля – глибинним плеймейкером. Добре виконував стандарти та постійно турбував суперників поставленим дальнім ударом. Богданов – лідер серед всіх опорників чемпіонату як за ударами загалом – 38, так і в площину – 16. (тут і далі дані InStat).

Найбільше розчарування – Антон Поступаленко

Водночас аналогічна історія з Поступаленком вийшла невдалою. Антон пристойно провів минулий сезон, а влітку хотів змінити прописку. В якийсь момент він навіть попрощався з Олімпіком, але згодом вирішив залишитися ще на рік. Такий поворот виявився помилковим. 29-річний хавбек взяв участь у половині матчів УПЛ, але жоден(!) з них не зіграв повністю.

Проблеми зі здоров'ям, програна конкуренція. У підсумку, сам футболіст зізнався, що ці півроку не пішли на користь його кар'єрі, і він шкодує про повернення в донецький клуб. З другої спроби сторони припинили співпрацю.

Найкращий гравець – Моха

Моха став одним із найгостріших футболістів першої частини сезону: другий після Феррейри за ударами по воротах (49) та другий після Марлоса за обіграшами (127). Атаки Олімпіка мали величезний скіс на фланг марокканця – 36 проти 26 на іншому фланзі та 27 в центрі. На його рахунку 5 голів і 5 результативних передач в чемпіонаті.

Моха генерував основну гостроту в наступальних діях команди. Зараз його можна назвати найкращим футболістом української першості не з Динамо і Шахтаря. Сумнівно, що такий виконавець затримається в Олімпіку. Іспаномовний вінгер і не повинен залишатися в цьому колективі, йому потрібні нові виклики та нові партнери, з якими він зможе вирости як командний гравець.

Найкращий матч: Олімпік – ПАОК – 1:1

Донеччани дуже гідно дебютували в Європі. Домашня гра з ПАОКом завершилася нічиєю, але Олімпік був близьким до того, аби перемогти. Український повпред нічим не поступався грекам, які реалізували чи не єдиний свій момент. Бажання та старання було вдосталь, трішки забракло впевненості та досвіду. Матч-відповідь приніс погані новини – в наступний раунд пройшли елліни.

Олімпік – ПАОК – 1:1 – Відео голів та огляд матчу

Найгірший матч: Олімпік – Ворскла – 1:4

Заключний осінньо-зимовий відрізок Олімпік спаскудив. Втрачена перемога над Зорею, справедлива поразка Чорноморцю, авантюрна гра проти Шахтаря. Кожен з матчів цього періоду заслуговує критики, а апогей спаду ігрової форми – розгром від Ворскли.

Олімпік – Ворскла – 1:4 – Відео голів та огляд матчу

Повний провал захисту, величезні розриви між лініями та окремими футболістами, відсутність уваги до сильних сторін опонента. Кобахідзе давали розігнатися і пробити, Ребенку – подати, а біля чужих воріт не змогли переграти Шуста.

Найбільший позитив – робота Романа Санжара

Молодий тренер продовжує розвивати проект Владислава Гельзіна. Санжар підняв Олімпік у прем'єр-лігу, а вже через три роки вивів у єврокубки. При цьому склад постійно оновлюється, тому наставнику щоразу доводиться будувати нову команду, інтегрувати в склад нових футболістів.

У цьому сезоні Роман Миколайович добре справляється зі своїми обов'язками. Авторитетні експерти "Футбол 24" відзначають його роботу ледь не в кожному місяці.

Найбільший негатив – беззубість проти грандів

От що не вдалося Роману Санжару протягом звітного півріччя, так це нав'язати в очних поєдинках боротьбу Динамо і Шахтарю. Всі матчі проти грандів Олімпік легко програв. У першому колі за дві "великі" гри "олімпійці" завдали лише один удар в площину, а в другому колі відкрита гра з земляками обернулася 4 пропущеними голами.

Головні події

1. Дебют в Лізі Європи. Знакова подія в історії Олімпіка. Пройти у кваліфікації за підсумками двох матчів (1:1 і 0:2) ПАОК виявилося не під силу, однак хороший досвід команда здобула.

2. Виклик Шабанова і Лук'янчука в збірну України. Олімпік доріс до рівня клубу, який постачає свої кадри в головну команду країни. І якщо Лук'янчук був залучений як лідер молодіжної збірної, то Шабанов заробив увагу тренерського штабу виключно в матчах за донеччан.

3. Травма Івана Брікнера. Півзахисник виборов місце в основі, але отримав важку травму, яка до весни позбавила його футболу. Дует з Богдановим в центрі поля розвалився, а замінити Івана на тому ж рівні ніхто не зумів. Після травми Брікнера Олімпік не перемагав.

Оптимальний склад: Махарадзе – Лук'янчук, Шабанов, Кравченко, Очігава – Богданов, Брікнер – Шестаков, Прийомов, Моха – Біленький.

Цілі на зимове трансферне вікно

Шестаков переїхав у чемпіонат Угорщини, покинув команду Прийомов. Скоріш за все, піде і Моха, в якого є кращі пропозиції. А це, на секундочку, майже вся основа передньої лінії. Зник і резерв в особах Поступаленка, Михальова і Гуччі. Атака Олімпіка наразі просто гола – необхідне підсилення.

Закінчилися орендні угоди Лук'янчука та Очігави, відтак і фланги оборони укомплектовані не надійно. Існує велика ймовірність, що не продовжить виступи за Олімпік Богданов. У такому разі знадобляться нові футболісти в опорну зону.

Завдання на весну

Схоже, у 2018 році перед нами постане зовсім інший Олімпік, тому важко спрогнозувати, на що претендуватиме команда Романа Санжара. Втім, головне завдання не змінюється – донеччани повинні потрапляти в топ-6 за підсумками першого етапу УПЛ. Для цього не треба подвигів на кшталт перемоги над Динамо – достатньо буде обіграти Карпати, Сталь і Маріуполь.

Зоря: характер, гордість за виступи в Лізі Європи та феєричні матчі проти Динамо і Шахтаря. Підсумки осені-2017

Шахтар: тріумфальний вихід в плей-офф ЛЧ, бенефіс латиноамериканців, дискваліфікація Срни. Підсумки осені-2017