УКР РУС

Огляд першого туру Бундесліги. ФОТО. ВІДЕО

8 серпня 2011 Читать на русском

В огляді стартового туру 49 сезону Бундесліги пропонуємо вам дізнатись про "35-мільйонне непорозуміння", шестикілометровий крос замість футболу, хто програв 162 гру вдома та про інше.

Погані перспективи на чемпіонство
"Баварія" вперше за останні десять років програє стартову гру чемпіонату Німеччини. У 2001 році винуватцем невдалого стару також була мьонхенґладбахська "Борусія", яка здолала тоді мюнхенського гранда з таким самим рахунком (1:0), однак на власному полі. За історію виступів у Бундеслізі поразка у першому турі стала для "Баварії" лише дев'ятою на старті чемпіонату (вдома 3 поразки). Після поразок у стартовому турі чемпіонату "Баварії" лише одного разу у підсумку вдалось здобути чемпіонський титул (сезон 1985/86). Цікаво, що в епізоді, коли "Баварія" пропустила гол, вирішальну роль "зіграли" новачки мюнхенського клубу - Мануель Нойєр та Жером Боатенг. За Нойєра "Баварія" заплатила 22 млн. євро, а за Боатенга - 13,5 млн. і німецькі ЗМІ назвали вже це придбання "35-мільйонним непорозумінням".

 

А перед матчем Нойєру вручили нагороду найкращого гравця Бундесліги минулого сезону...


Криза зі старту
Виліт із Кубу Німеччини у Дрездені і перша поразка у чемпіонаті у Майнці - такий старт віце-чемпіона Німеччини. Востаннє "Байєр" так невдало стартував 29 років тому у сезоні 1982/83. Новий тренер "Байєра" Робін Дут залишив на лаві запасних, як і в кубковому матчі, найкращих у теперішньому складі команди бомбардирів Бундесліги Штефана Кіслінґа (70 голів у Бундеслізі) та Міхаеля Баллака (75 голів). Можливо саме тому воротар "Майнца" Мюллєр у другому таймі відпочивав, адже йому не довелось відбивати жодного удару від гравців леверкузенської команди.


Голи на кожному стадіоні
У першому турі уболівальники на усіх стадіонах, де відбувались матчі туру, побачили голи. У цілому 9 матчів подарувало 23 голи. Третина учасників цьогорічної Бундесліги, однак, ще чекає на свій перший гол у чемпіонаті. У черзі за голами, зокрема, володар Кубку Нумеччини "Шальке", віце-чемпіон "Байєр" та рекордсмен Бундесліги "Баварія". Зрозуміло, що всі ці три команди зовсім по-іншому уявляли старт чемпіонату.


Незвична турнірна таблиця
"Штутґарт" та "Вольфсбурґ" очолюють турнірну таблицю, забивши у ворота своїх суперників у турі по три "сухих" голи. У попередньому чемпіонаті "шваби" були постійно у нижній половині турнірної таблиці. Цікаво, що востаннє "Штутґарт" очолював турнірну таблицю у своєму чемпіонському сезоні 2006/07. "Вовки" також у минулому сезоні відвикли від верхніх сходинок і під час минулого чемпіонату ніколи не потрапляли у п'ятірку найкращих. Пасе задніх "Шальке". Причому у минулому сезоні після стартових п'яти турів команда із Ґельзенкірхена також "керувала" хвостом таблиці.


Рекорд команди
Форвард Папіс Демба Сісе став разом із грузином Олександром Іашвілі (провів у "Фрайбурзі" 10 років) найкращими бомбардирами "Фрайбурґа" в історії Бундесліги - по 29 голів. Зрозуміло, що для форварда збірної Сенегалу гол у цьому турі став лише першим у чемпіонаті, однак левому частину голів для рекорду Сісе забив у минулому сезоні (22), що становить більше половини всіх голів команди за минулий чемпіонат (41).


Сам у полі таки воїн
Капітан "Аґсбурґа" Саша Мельдерс зумів у другому таймі завдати всі п'ять ударів своєї команди по воротах "Фрайбурґа" та забити свій перший гол у Бундеслізі, а також закріпити успіх одразу другим результативним ударом. Мельдерс разом з Томасом Пекхартом ("Нюрнберґ") - єдині новачики, які стали авторами голів у цьому турі.


Даремні зусилля
Гравець "Кайзерслаутерна" Ріхард Зукута-Пасу пробіг на полі у першому таймі майже шість кілометрів. Хто більше бігає, той найкраще грає - таке гасло не можна застосувати для цього форварда. Зукута-Пасу доторкнувся до м'яча лише 12 разів, не завдав по воротах господарів із Бремена жодного удару і не віддав жодного пасу, після якого його партнери могли б пробити по воротах. Крім того форвард виграв лише дві дуелі із двадцяти однієї. У другому таймі Зукута-Пасу на поле не вийшов - його замінили.

 

Прем'єра для суперталанта
Гравець атаки чемпіона Німеччини Маріо Ґьоце у матчі проти "Гамбурґа" віддав дві гольові передачі та став автором красивого голу. Взяти участь у трьох голах в одному матчі Бундесліги - перше досягення для 19-річного футболіста дортмундської "Борусії".

Вперше без новачків
"Гановер" вперше у своїй історії стартував у сезоні без новачків у стартовому складі. Почин виявився вдалим - перемога над "Хофенхаймом".

Гіркий рекорд
"Кельн" змушений записати у свій пасив 162 домашню поразку у Бундеслізі. Ця поразка стала повторенням антирекорду "Бохума" та "Айнтрахта".

Перемога хіба що методом "козла"...


"Досвід" лише на лаві запасних
Леверкузенський "Байєр" стартував у чемпіонаті із наймолодшим стартовим складом першого туру (23,6 роки). Враховуючи кубкове фіаско, старт виявився одним із найгірших в історії клубу. Натомість на лаві запасних всю гру спостерігали Міхаель Баллак, Мануель Фрідріх, Ґонсало Кастро та Ханно Баліч, загальний досвід виступів у Бундеслізі яких становить 909 матчів.