УКР РУС

Один варіант, при якому збірній України не допоможе перемога над Іспанією

12 жовтня 2015 Читать на русском

Думка, що наша доля у наших руках, виявилася хибною. "Футбол 24" пояснює, чому все настільки складно.

Одразу після матчу із Македонією наші прогнози були більш оптимістичні. Перемога над Фурією Рохою - і ось вона, пряма путівка на Євро для "лакі лузера". Однак карти сплутала збірна Туреччини, яка у передостанньому турі надуспішно з'їздила у Чехію. І тепер збірна України залежить не тільки від себе. Пояснюємо.

У заліку третіх команд зараз така ситуація: лідирує Угорщина - 15 балів, в України - 13, у Туреччини - лише 9. Здавалося б, в османів нема жодних математичних шансів. Проте вони є.

Вся суть у тому, хто фінішує на останньому місці групи А. Наразі там Казахстан, який турки двічі обіграли, отже мали "мінус 6". Проте якщо завтра співвітчизники Назарбаєва на чужому полі переможуть Латвію, то саме прибалти посядуть останнє місце у групі. Натомість скарбничка збірної Туреччини поповниться ще 4 балами, тобто вони зрівняються за очками із збірною України.

Турки гратимуть домашній поєдинок проти Ісландії, лідера групи, якому вже давно нічого не потрібно. Якщо Україна та Туреччина синхронно переможуть, а Латвія таки програє, обидва конкуренти наберуть по 16 очок і тоді доведеться враховувати додатковий показник - різницю між забитими і пропущеними. 

У нас поки що +8. У випадку перемоги над піренейцями ця цифра зросте, як мінімум, до +9. В османів казахська "чарівна паличка" дає +4, а перемога над Ісландією збільшить цей показник мінімум до +5. Тобто, команді Фатіха Теріма потрібно вигравати якомога розгромніше. Наприклад, якщо ми перемагаємо 1:0, а Туреччина - 5:0, саме турки матимуть перевагу, позаяк у них більша кількість забитих м'ячів (наступний критерій, який вступає у силу після однаковості в різниці забитих-пропущених). 

До речі, якщо Македонія обіграє на виїзді Білорусь (малореальний, майже фантастичний варіант, який, проте, відкидати не варто), а Люксембург втратить очки із Словаччиною (варіант дуже правдоподібний), то у нашій групі зміниться аутсайдер. Відповідно, наші теперішні +8 зменшаться до +5, що вкрай загострить суперечку із Туреччиною. 

Словом...

Вболіваємо за нашу перемогу над Іспанією. Бажано, з якомога більшим рахунком - гріха подалі.

Якщо з цим проблем не виникне, завтра моніторимо гру у Туреччині, тримаючи кулаки за Ісландію. Раптом нахабні "гудйонсени" принципово впруться рогом і відберуть очки в османів?

Не забуваємо також "топити" за Латвію, Білорусь і Люксембург.

Ви ж не забули, що ми можемо посісти навіть другу сходинку?

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter