УКР РУС

Обматюкав арбітра, обіграв Моурінью та рветься в АПЛ: перші кроки Лемпарда на тренерському шляху у Дербі Каунті

26 вересня 2018 Читать на русском

Цього сезону Френк Лемпард розпочав свою тренерську кар'єру – у Дербі Каунті. "Футбол 24" розповідає, як ведеться легендарній "вісімці" Челсі в новій ролі.

Френк Лемпард, працюючи експертом на британському телебаченні, влітку заявив, що веде переговори з Дербі Каунті щодо посади головного тренера. Тодішнього наставника “баранів” Гаррі Роуетта переманив Сток Сіті, і клуб зупинився саме на кандидатурі екс-гравця Челсі та збірної Англії.

“Я дійсно веду переговори з Дербі Каунті і прагну очолити цей клуб. Я амбіційний. Я продовжу розмову, коли повернусь додому”, – сказав тоді СуперФренк.

31 травня Дербі Каунті офіційно оголосив про призначення Лемпарда на посаду головного тренера. З одного боку, ризикований хід як для клубу, який хоче в АПЛ, але на старті сезону Френку вдалось трохи вгамувати критиків. Як диспетчер Челсі змінив гру Дербі і чи є у нього перспективи стати дійсно успішним тренером?

Лемпард має свій почерк

У статусі гравця Френк запам’ятався всім як диспетчер атак. Лемпс вмів думати на полі та приймати правильні рішення за долю секунди, керуючи партнерами попереду. Він чітко знав, коли треба віддати розрізний пас або бити по воротах самому.

Одним словом, він був асистентом на полі у кожного тренера, під чиїм керівництвом грав, чи то Моурінью, чи Анчелотті. Лемпард був лідером на полі та поза ним, до нього прислухались навіть важкі за характером гравці, як Дрогба.

У певному сенсі екс-партнери по команді вже сприймали англійця як наставника, а тому бажання хавбека продовжити футбольну кар’єру на тренерському містку не повинне дивувати нікого.

Дербі Каунті за часів Гаррі Роуетта грав у обережний футбол, побудований на грі від оборони, Френк після приходу став одразу нав’язувати своє бачення.

Запросивши на роль асистента наставника юнацької команди Челсі U-18 Джоді Морріса, Лемпард почав будувати атакувальну модель гри зі схемою 4-2-3-1, у якій центральні хавбеки Бредлі Джонсон і Кріс Брайсон виконують руйнівну функцію та розпочинають атаки, а попереду мозком команди є орендований у Челсі “новий Лемпард” Мейсон Маунт.

Британська преса недарма порівнює молодого таланта зі своїм нинішнім тренером, адже обидва мають однаковий стиль гри. Маунт є універсальною опцією Френка, оскільки завдяки йому команда може активно створювати небезпеку з усіх зон. А на флангах хавбеку допомагають молодий талант Ліверпуля Харрі Вілсон та Мейсон Бенетт, який до Лемпарда майже не потрапляв до основи. Окрім цього, 19-річний Маунт добре виконує стандарти, а тому у Лемпарда є вибір між ним та Томом Лоуренсом.

Френк вчиться на помилках

У 2 турі Чемпіоншипу Дербі вдома зустрівся з Лідсом, головним тренером якого є тактичний геній Марсело Б’єлса. І якщо в першому таймі “барани” грали з “павичами” на рівних, пішовши на перерву лише з мінімальним відставанням, то в другій частині “Ель Локо” продемонстрував свою гнучкість та вміння перебудувати гру. Лідс регулярно бив по слабких місцях Дербі і це вилилось у підсумковий результат 4:1.

"Коли ми додзвонились, він вже переглянув 7 матчів Лідса": перфекціоніст Б'єлса відроджує легендарний клуб із Йоркшира

Френк тоді відчув, що таке протистояти топ-тренеру та зробив для себе висновки: бути генієм на полі ще не означає, що будеш генієм на містку. Англієць самотужки почав працювати над своєю гнучкістю, зрозумів, що треба також вміти грати від суперника, а “барани” почали ставати універсальнішими, що продемонстрували вже в наступних матчах, добре діючи і на контратаках.

Дербі намагається виходити в контратаку завдяки швидкості Вілсона, Беннетта та Йозефсона. Команду також можуть активно розганяти захисники, як, наприклад, ще один талант Челсі Фікайо Томорі.

Тепер залишилось попрацювати над дисципліною. Зазвичай спокійний Лемпард-гравець виявився не зовсім таким у ролі тренера. У поєдинку проти Ротерхема Френку не сподобались деякі рішення арбітра зустрічі, він не стримався та сказав кілька лайливих слів, за що був вилучений. На прес-конференції екс-хавбек Челсі продовжив наполягати на хибних рішеннях рефері.

А також стабільністю. Дербі хоч і прагне грати впевнено та битись за результат, але команда поки що не є стабільною. Чемпіоншип відомий своєю непередбачуваністю, і саме прояв стабільності є ключовим у такому інтенсивному дивізіоні. Поразка від Ротерхема та нічия з Блекберном після серії перемог лише свідчать про це.

Не боятись нікого – навіть якщо це гранд АПЛ

Лемпард відзначався своїми бійцівськими якостями, коли був гравцем. Особливо він продемонстрував свій характер та прагнення перемагати в 2012 році, коли Челсі спочатку героїчно пройшов Барселону в півфіналі, а потім здолав Баварію у фіналі Ліги чемпіонів. Свій стійкий характер та жагу до перемог він намагається дати своїм підопічним. Англієць хоче навчити гравців здобувати результат навіть тоді, коли гра не складається за їхнім сценарієм.

Команда вже прекрасно показала в матчі проти Халл Сіті, що має здатність терпіти. Дербі здобув перемогу, при цьому абсолютно поступаючись по грі. Лемпард вчить футболістів вигризати результат будь-якою ціною, одним словом, нав’язує менталітет переможця.

По-справжньому показовим став поєдинок Кубка ліги проти Манчестер Юнайтед. Френк зустрівся зі своїм наставником Жозе Моурінью і на передматчевій прес-конференції не приховував, що вважає португальця своїм вчителем. Пропустивши швидкий гол від Хуана Мати, “барани” швидко оговтались і вперто йшли вперед, зрівнявши рахунок зусиллями Харрі Вілсона в другому таймі.

Під кінець зустрічі Джек Мерріотт забив гол, який здавався переможним, але Маруан Феллаїні вкотре став джокером Моурінью та перевів гру в серію пенальті. І навіть вона не зламала підопічних легенди Челсі – вони вибили свого титулованого опонента з турніру. Учень переграв вчителя.

Кубок англійської Ліги: Манчестер Юнайтед сенсаційно поступився Дербі Каунті Лемпарда в серії пенальті

При цьому, Дербі дійсно грав на рівні команди АПЛ, не сидячи в “окопах”, а йдучи в атаку. Така самовіддача каже про вплив Лемпарда в команді.

Френк вдало використовує свій авторитет

Як і Зінедін Зідан, Френк Лемпард показав, що вміє використовувати свою зірковість у правильному напрямку. Молоді гравці Дербі дивились на гру хавбека ще по телевізору, а тепер прислуховуються до кожного його слова. Дивлячись на роботу команди, дійсно складається враження, що Френкі працює там вже не перший рік. Лемпард став батьком для своїх підопічних, і це можна було помітити після гри з Манчестер Юнайтед, коли футболісти підбігали обійматись до свого тренера.

Френк зумів створити сплав молоді та досвіду. Молоді Вілсон, Маунт, Томорі, Беннетт вдало взаємодіють з досвідченими Ньюджентом, Лоуренсом, Брайсоном та іншими. Без міцної руки тренера це було б вкрай важко.

Чи здатен Лемпард підняти Дербі в АПЛ?

Прийшовши на тренерський місток Дербі Каунті, Френк Лемпард підтвердив свої слова про великі амбіції. Англієць не бере багато часу на побудову, а одразу прагне здобувати позитивний результат. Наразі команда веде боротьбу за зону плей-офф з правом виходу в АПЛ. Із такою харизмою та характером “барани” дійсно мають шанси потрапити в еліту попри те, що не є головними фаворитами.

Екс-хавбек Челсі показав, що хоче вчитись та досягати успіхів. Він завжди був скромною людиною та ніколи не називав себе кращим за інших. Кожну поразку Френк сприймає як досвід і здійснює роботу над помилками, роблячи кращими команду та самого себе. Це дає впевненість у тому, що Лемпард зуміє вирости у топ-тренера.

Богдан Пилипчук, Футбол 24

Зінченко вразив за Манчестер Сіті проти Оксфорда – оцінки і відео дій українця в його дебютному матчі сезону