УКР РУС

Обираємо найкращого гравця Прімери 2010/11

23 червня 2011 Читать на русском

"ФУТБОЛ 24" продовжує за допомогою вболівальників визначати кращих футболістів європейських чемпіонатів.

Насамперед дякуємо усім вболівальникам, що долучаються до визначення найкращих гравців. Ваша оцінка для нас дуже дорога. Нагадаємо, що переможцями попередніх опитувань стали Вейн Руні (АПЛ), Ігор Худоб’як (УПЛ) та Едінсон Кавані (Серія А).

Нарешті дійшла черга до іспанської Ла Ліги, у якій цього року вистачало яскравих футболістів. На відміну від попередніх голосувань, де фігурували лише десять претендентів, цього разу ми розширили список та обрали п’ятнадцятку найкращих гравців.

УВАГА. Голосування закінчується у п’ятницю, 24 червня.

Ось претенденти: 

Андрес Іньєста

Андрес як завжди був незамінною фігурою у комбінаційній грі "Барси" — прекрасні передачі, чудовий контроль м’яча, величезна кількість цікавих маневрів поміж суперниками. Проте цьогоріч Іньєста ще й забивати немало почав, вісім разів залишивши автограф у воротах суперників. Окрім суто ігрових моментів, у яких Андрес, як завжди, був незрівнянний, потрібно також відзначити ще одну важливу особливість цієї темпоради для 27-річного футболіста. Минулий чемпіонат став своєрідним гастрольним туром Андреса Іньєсти іспанськими стадіонами. Після переможного голу у фіналі чемпіонату світу на усіх стадіонах Іспанії, за винятком басконського Сан Мамес (там за фол на Іньєсті не зовсім справедливо був вилучений Аморебієта), впродовж цього сезону Іньєсту чекала справжня овація.

Ікер Касільяс

Внесок Ікера у результати "Реалу" в цьому сезоні величезний. Надійність оборони мадридської команди стала кращою, ніж у минулій темпораді при керівництві Пеллегріні, проте чи не у кожному матчі капітану все-одно доводилося демонструвати свою майстерність та реакцію. Попри те, що Віктор Вальдес вже втретє поспіль здобув Трофео Самора, саме Касільяс залишається незмінним голкіпером національної збірної Іспанії та її капітаном.

Борха Валеро

Борха ідеально вписався у високохудожню комбінаційну гру "Вільяреалу". Після відрядження до Англійської Прем’єр-ліги він не втратив своєї віртуозної техніки та значно додав у швидкості мислення. Будучи майстром виконання стандартних положень, півзахисник вміло віддавав результативні паси на партнерів та забив кілька штрафних ударів. Чудова гра у клубі дозволила йому навесні вперше одягнути футболку національної збірної Іспанії. І футболку не звичайну, а із десятим номером на спині.

Хаві Прієто

27-річний Хаві Прієто безперечно провів свій найкращий сезон у Ла Лізі. Капітан "Реал Сосьєдад" вправно диригував діями партнерів, нерідко беручи гру на себе. Його фінт, що у народі отримав назву Ля Прієтінья, вже добре відомий на всю Іспанію. У цій темпораді "десятка" сансебастьянців віддав 12 гольових передач та забив сім голів. Прієто — справжній ідол вболівальників "Реал Сосьєдад", адже всю свою кар’єру він провів у басконському клубі і не спішить нікуди переходити.

Месут Озіл

Якщо не брати до уваги матчі проти "Барселони", де м’яч при атаках "Реалу" пролітав над головою у Месута, як літаки під час авішоу над головами глядачів, то можна сказати, що німець ідеально відіграв весь дебютний сезон у "Реалі". При такій грі футболіста збірної Німеччини практично жодного шансу залишитись у команді не має бразилець Кака. У цій темпораді Озіл зумів стати найкращим асистентом своєї команди, віддаючи паси на будь-який смак.

Евер Банега

Прикра травма, якої Евер зазнав на початку чемпіонату, завадила йому рівно провести весь сезон. Проте, так чи інакше, роль Банеги у здобутті "Валенсією" третьої сходинки колосальна. У віртуозному вмінні водночас відібрати м’яч та вправно розпочати атаку Еверу рівних у Прімері майже немає. У домашньому матчі проти "Барси" він неодноразово легко відбирав м’яч у самого Іньєсти, хоча Андрес його практично не втрачає. У цьому році вихованець "Боки Жуніорс" нарешті став беззаперечним титуларом національної збірної Аргентини, у стартовий склад якої пробитися надзвичайно важко.

Фернандо Льоренте

Позитивного імпульсу таранному форварду "Атлетіка" безсумнівно додав чемпіонат світу, де він зумів врешті-решт витіснити зі стартового складу збірної Іспанії Фернандо Торреса. Варто відзначити, що у кожному новому сезоні Льоренте щоразу додає у грі. Цього разу він забив 18 голів, перевершивши свій попередній бомбардирський рекорд на чотири м’ячі, а його команда вперше за останні роки здобула путівку до єврокубків.

Анхель Ді Марія

Ще один віртуоз, який впродовж дебютного сезону у "Реалі" зумів стати його незамінним виконавцем. Аргентинець віддавав гольові передачі партнерам, заробляв пенальті та забивав важливі м’ячі (хоча найкрасивішим його м’ячем  в складі "Реалу" став гол у ворота "Пеньяроля" під час літньої претемпоради). Стримати флангові прориви Ді Марії часом було просто неможливо. Нещадно битий захисниками Ла Ліги впродовж всього сезону під кінець чемпіонату Анхель вже геть підупав фізично, останні кілька матчів розпочинаючи на лаві для запасних.

Ліонель Мессі

Лео провів ще один фантастичний сезон. Після чергового провального виступу у складі національної збірної Аргентини, Мессі знову сповна відігрався завдяки виступам у складі "Барси". Якби cules не здобули титулу достроково, то аргентинець звісно ще б посперечався із Роналду за звання найкращого бомбардира, а так у снайперських перегонах задовольнився лише другою сходинкою із 31-им голом. Проте Лео цьогоріч не було рівних у Ла Лізі серед асистентів. На його рахунку 18 гольових передач на партнерів.

Кріштіану Роналду

А от Роналду провів сезон феноменальний. За чотири тури до кінця чемпіонату мало хто сумнівався у тому, що найкращим бомбардиром (Пічічі) Ла Ліги стане Ліонель Мессі, але португалець здійснив неймовірне. Роналду забив 11 м’ячів у чотирьох останніх турах (!!!!): чотири голи "Севільї" , три "Хетафе" та по два "Вільяреалу" і "Альмерії".
Таким чином, Роналду не лише впевнено обійшов Мессі у бомбардирських перегонах, а й перевершив на два голи рекорд мексиканця Уго Санчеса, забивши сорок м’ячів у чемпіонаті Іспанії. Разом із Мессі португалець став найкориснішим гравцем чемпіонату (у обох по 49 пунктів). Окрім цього Кріштіану встановив рекорд хет-триків у іспанській першості — шість за сезон.

Роберто Сольдадо

Сольдадо перейшов із "Хетафе" до "Валенсії", будучи травмованим. Тому забив дебютний гол у складі команди лише у п’ятому турі. І взагалі довго, що називається, "запрягав воза", змагаючись за місце у основному складі команди із іншим новачком "чес" Арісом Адурісом. Проте у другому колі чемпіонату врешті-решт Сольдадо продемонстрував свої бомбардирські здібності у всій красі, ставши справжнім ватажком атак "Валенсії".

Хаві Ернандес

Шостий номер "Барси" цьогоріч здобув свій шостий чемпіонський титул із "Барселоною". Незважаючи на те, що Хаві у цій темпораді забив лише три голи (один з цих трьох м’ячів був голом неймовірної ваги) та віддав тільки вісім гольових передач, його внесок у гру команди неможливо переоцінити. Хаві знову був мозком командної гри "Барселони" та чи не найпрацьовитішим хліборобом на футбольних полях всієї Іспанії.

Джузеппе Россі

Джузеппе Россі надаремно зараз вважається найкращим форвардом національної збірної Італії. Разом із бразильцем Нілмаром вони склали найбільш небезпечний тандем нападників у Прімері, забивши разом 29 голів. Після матчу проти "Вільяреалу" Пеп Гвардіола настільки був вражений грою італійця, що одразу ж поставив за мету висмикнути гравця із "субмарини". Проте все йде до того, що через брак коштів у каталонському клубі Россі продовжить феєричні виступи у чудовій команді Хуана Карлоса Ґаррідо.

Серхіо Агуеро

Після не надто переконливого початку сезону Агуеро втратив місце у складі національної збірної Аргентини, яку влітку перестав тренувати тесть футболіста. Там у Куна з’явився дуже серйозний конкурент в особі неаполітанця Лавецці. І варто сказати, це пішло лише на користь Агуеро, який видав найкращий сезон у своїй іспанській кар’єрі. Аргентинець забив 20 голів за весь турнір та став в ході чемпіонату капітаном "матрацників". Як наслідок, "Атлетіко" — у Лізі Європи, а Кун — знову у таборі альбіселестес.

Альваро Негредо

Ще один гравець, який значно якісніше провів друге коло чемпіонату. 16 із своїх 20 голів Негредо провів у другій частині темпоради (хоча якраз найбільше запам’ятався переможний гол форварда у першому колі у ворота "Сарагоси"). Така результативність дозволила снайперу "Севільї" повернутися до табору національної збірної Іспанії, місце у якій він втратив напередодні південноамериканського мундіалю. Повернення до команди Альваро одразу ж відзначив голом у ворота збірної США.