УКР РУС

О, Фортуна! Вдалі і не дуже варіанти жеребкування ЛЧ для "Шахтаря"

28 серпня 2014 Читать на русском

В день однієї з найбільш інтригуючих подій серпня у міжнародному футболі - жеребкування групового етапу Ліги чемпіонів - пропонуємо проаналізувати різні варіанти складу групи для єдиного представника від України, донецького "Шахтаря".

Почнемо від найгіршого до найкращого.

Варіант перший - "група смерті". Хоч "Шахтар" і провів вже кілька турів у чемпіонаті України і увійшов в ігровий ритм, але єврокубкових матчів все ж у чемпіона України ще не було. Та і, по суті, серйозного екзамену на потужність нинішнього "Шахтаря" в УПЛ не було так само.

Був важкий матч проти непоступливої "Ворскли", яка грає від оборони на контратаках, був матч з атакувальним "Металістом", який стилем схожий до "гірників". Це дійсно два найсерйозніші суперники, які були у команди Луческу у новому сезоні. Користь цих матчів полягає у тому, що "гірники" зіграли проти двох різнотипних команд високого рівня, що дає змогу непогано підготуватись до схожих суперників у ЛЧ. Але все ж клас колективів ЛЧ і УПЛ далеко не однаковий. Також Луческу возив своїх підопічних до Італії на матчі у мід-уіку проти тамтешніх посередніх команд. Хоча метою вояжу на Апенніни скоріш за все було дати гравцям звикнути до ігрового режиму у два матчі на тиждень.

Повернемось до можливої "пекельної" групи. Отже, найгірший жереб для "Шахтаря" виглядатиме наступним чином: "Реал", "Шахтар", "Ліверпуль", "Рома".

Дуже неприємні суперники для "гірників", які не дадуть засумувати на полі і кожну хвилину можуть вразити чимось неординарним. Фізично ледь не найпотужніші колективи в ЛЧ, що вдвічі неприємно для донецької команди, адже пів-основи "Шахтаря" провели передсезонну підготовку і старт ЧУ в поневіряннях і боротьбі зі своїм его. Звісно мова про зіркових бразильців, без яких можна якось ще обійтись на внутрішній арені, але у єврокубках без їх майстерності і запалу буде дуже важко.

Описувати даних суперників мабуть немає сенсу, бо всі розуміють, про які колективи йде мова. Тому сподіваємось, що такої групи українська команда не отримає.

Варіант №2 - група "в півноги". Хоча зараз як у Європі, так і в Україні нема команд, з якими можна вальяжно ходити по газону, розпиваючи охолоджуючі напої і "неробочою" обігрувати по півкоманди, рівень "Шахтаря" дозволить команді Луческу брати необхідну кіькість очок  у всіх матчах лише на класі, економлячи сили.

Склад групи, яку "Шахтар" може виграти на класі виглядає наступним чином: "Порту", "Шахтар", "Аякс", "Лудогорець". Тепер трохи детальніше про суперників.

"Порту" як завжди розпродав своїх основних зіркових виконавців, заробив купу грошей і таку ж купу ігрових проблем. "Дракони" переживають стадію становлення нової команди, яка поповнилась цим літом плеядою молодих талантів. Поки португальці закриті на реконструкцію, "гірники" можуть їх брати "тепленькими". Знов-таки, це означає, що донеччани можуть грати у півсили, але їм вистачить просто зіграти на своєму стандартному рівні зі стандартними єврокубковими затратами енергії.

"Аякс" молодий, "Аякс" амбітний, багатообіцяючий і... недосвідчений. Останній фактор є ключовим. Голландці вже кілька років намагаються вийти з групи до 1/8, але все закінчується за старим сценарієм - виліт до ЛЄ. Насправді команда дуже симпатична, але кидається в очі брак досвіду участі в ЛЧ як тренера, так і футболістів. Мудрий Луческу у 99% матчів перегравав менш досвідчених опонентів просто у тактичному плані.

Болгарський "Лудогорець" добре грає в атаці і слабенько грає в обороні, особливо проти технічних швидких гравців лінії атаки. Якщо, наприклад, Дуглас Коста підійде до матчу з "Лудогорцем" у хорошій формі - він сам зможе вирішити долю поєдинку. Ось і все, що тут ще додати.

"Шахтар" звісно пройде таку групу, але їх успіх може обернутись для команди грандіозним провалом. Справа в тому, що "Шахтарю" через брак топового рівня суперників в УПЛ, треба піднімати клас якраз у матчах з європейськими суперкомандами. Навіть поразка від "Реала", "Барси" чи "Баварії" стане кроком вперед, адже досвід гри з суперником, який вище тебе на "дві голови" - просто безцінний. Для всього іншого є "Master Card"... Жарти жартами, а ми підібрались до набільш оптимального з усіх точок зору варіанту складу групи для "Шахтаря".

Варіант третій - оптимальний, або повчально-прохідний. "Челсі", "Шахтар", "Галатасарай", "Андерлехт". Чому? По-перше, "Челсі" - команда Моурінью, яка може здобувати необхідний результат з будь-яким суперником. Так, британці не показують якогось супер-витонченого футболу, але це на руку "гірникам", бо своїм яскравим стилем можуть похизуватись наразі, мабуть, лише "Барса", "Баварія" і "Атлетіко". Всі ж інші команди грають у приблизно схожій манері за винятком певних тактичних рішень. Тому, зігравши з "Челсі", команда Луческу буде чудово підготована до широкого спектру суперників у наступній стадії змагань.

По-друге, наявність кількох команд, які десь приблизно знаходяться на одному рівні, позитивно впливає на ігровий тонус команди і так само добре готує її до подальших постгрупових баталій у плей-офф. Тут ми маємо "Челсі" - команда найвищого рівня, "Шахтар" - трошечки нижчий рівнем, "Галатасарай" - по суті, одного рівня з "гірниками", ну і "Андерлехт" - нижчий рівнем за попередні команди, але далеко не випадкова команда, адже бельгійці - щорічні учасники ЛЧ.

Про вигоди дуелі з майстерним потужним "Челсі" вже поговорили. Матчі з непоступливим, настирним "Галатасараєм" - хороша перевірка своїх сил і можливість вийти на найкращий рівень перед більш серйозними суперниками. Ідеальним був би календар, де у першому матчі "Шахтар" мав би зустрітись з турками, потім з британцями, а на десерт - бельгійці. Такий календар дуже швидко вивів би команду Луческу на оптимальний рівень фізичних, психологічних та ігрових кондицій.

І ще додамо вболівальницький варіант. Суть його в тому, щоб у Львів, де має грати "Шахтар" матчі ЛЧ, приїхали команди, які мають найбільшу кількість прихильників в Україні. Аналізу тут нуль цілих, нуль десятих, а просто фанатські симпатії українських футбольних гурманів. Отже, склад фан-групи ЛЧ: "Реал"/"Барселона"/"Арсенал", "Шахтар", "Ліверпуль"/ЦСКА, "Рома"/"Монако".

Хоча ЦСКА і "Шахтар" розведуть між собою через рекомендаії УЄФА, але подивитись на це протистояння у світлі останніх подій було б дуже цікаво.

В будь-якому випадку бажаємо чемпіону України удачі на жеребкуванні Ліги чемпіонів і успішного виступу у найпрестижнішому клубному турнурі, не дивлячись на результати жеребу. "Шахтар" вже готовий до серйозних досягнень у єврокубках, а ситуація, в якій знаходиться зараз клуб, робить його тільки сильнішим, монолітнішим і психологічно стійкішим.

Наостанок зазначимо, що жеребкування групової стадії ЛЧ відбудеться сьогодні, 28 серпня, о 18:45. За ходом процедури стежте на сайті "Футбол 24" у режимі онлайн.

Марк Копич, Футбол 24