УКР РУС

Новозеландський гравець Максим Манько: Збірна України має всі шанси перемогти Нову Зеландію

29 травня 2015 Читать на русском

Напередодні старту чемпіонату світу U-20 2015 року, в якому бере участь збірна України, "Футбол 24" поспілкувався із новозеландським футболістом українського походження Максимом Маньком, який розповів нам, як у цій країні готувалися до поважного турніру міжнародного масштабу і чого чекати нашим землякам у "країні хоббітів" та екзотичної природи.

Перші асоціації при згадці про Нову Зеландію у сучасної людини такі – зелень, екзотична природа, мальовничі пейзажі, загадкова культура аборигенів та місце зйомок "Володаря перснів". Проте на найближчі тижні далека заокеанська країна стане справжнім футбольним центром, куди стікатимуться скаути зі всього світу. Від 30 травня по 20 червня Нова Зеландія прийматиме чемпіонат світу U-20 – турнір, за яким пильно стежать фахівці навіть із провідних клубів світу.

Цього року на відповідальні змагання пробилася й наша збірна. Юні українці на чолі з головним тренером Олександром Петраковим відбули в далеку країну й після 30-годинного перельоту продовжили підготовку до свого стартового матчу, в якому їхніми суперниками стануть однолітки з Нової Зеландії.

Напередодні старту турніру ми знайшли людину, яка краще за всіх може провести "віртуальну екскурсію" новозеландським футболом. 26-річний уродженець Києва Максим Манько змалечку живе в Новій Зеландії, тут розпочав свою кар’єру. Виступав спершу в клубі "Вайкато Бей", а далі – за "Вайтакере Юнайтед" (у складі цієї команди доходив до півфіналу місцевого чемпіонату). Також Максим пограв за кордоном – в Аргентині (команда "Док Суд" – батьківщина Хав’єра Дзанетті), Коста-Ріці ("Сантос де Гуапілес"), а зараз живе і грає в своє задоволення в Чілі.

Наш земляк погодився розповісти для читачів "Футболу 24" про те, як у цій країні сприймають футбол, чого українцям чекати від збірної Нової Зеландії, а також що із місцевих цікавинок варто подивитися нашим збірникам під час відпочинку.

– Максиме, Новій Зеландії випало приймати футбольний чемпіонат світу U-20. Скажи, будь-ласка, за твоїми відчуттями – це велика подія для країни? Преса, звичайні люди обговорюють приїзд найкращих молодих гравців світу, чи це цікаво тільки місцевим любителям футболу?

– Безсумнівно, це велика подія для країни, і багато людей чекають її з нетерпінням. Проте згоден, насправді – це більшою мірою саме новозеландська футбольна спільнота. Головний вид спорту у Новій Зеландії – регбі, і ось коли в 2001 році тут проводився чемпіонат світу з регбі, це була значно більша подія, якою справді цікавилося набагато більше людей. На жаль, про футбольний чемпіонат світу новозеландські медіа говорять не дуже багато, хоча могли б допомогти зробити цю подію значно цікавішою для місцевих жителів.

– У першому ж матчі збірна України зустрінеться з новозеландцями. Знаєш когось із цієї збірної? Нам слід когось остерігатися особливо?

– Найголовніший гравець у складі – капітан, футболіст французького "Марселя" Білл Туілома (може зіграти правого захисника чи опорника, – прим. "Футбол 24"). Дуже хороший гравець (у моєму розумінні – найкращий) – Райян Томас із голландського "Зволле", але він травмований і не гратиме на турнірі, тож це велика втрата для Нової Зеландії. Ще кілька гравців представляють нижчолігові клуби Італії (Джессі Едж – "Віченца"), Англії (Нікола Цанев – "Брентфорд" та Монті Паттерсон – "Іпсвіч"), дехто грає на університетському рівні в США.

Чи не половина нинішнього складу збірної грали або продовжують грати за місцевий клуб "Вондерерз". Що цікаво, він був сформований якраз із гравців збірної, його очолив наставник збірної команди Даррен Бейзлі, щоб підготувати їх до цього чемпіонату світу. У чемпіонаті "Вондерерз" грали не дуже добре, фінішуючи в числі останніх у минулі два роки. Багато фахівців критикували ідею створення такої команди і включення її в новозеландську лігу. Тим не менш, в Новій Зеландії є чимало багатообіцяючих молодих гравців, і щорічно "Вондерерз" ставали все сильнішими, їх було дуже важко обіграти на їхньому полі.

Головний тренер збірної Нової Зеландії U-20 Даррен Бейзлі. Фото OFC via Phototek

Щодо тренера, то він є відомим у Новій Зеландії і, вочевидь, чимало часу витратив на зіграність та готовність цієї збірної. Його команди завжди відзначалися прямою грою, контратаками, потужністю. Проте у моєму розумінні вибір наставника міг би бути й кращим. Даррен Бейзлі не дуже хороший тренер, він пограв у нижчих лігах Англії та кількох новозеландських клубах, але при цьому у тренерській кар’єрі має поки що лише одну команду.

– Що скажеш, власне, про українську збірну?

– Мені вона видається дуже непоганою. Думаю, Україна має всі шанси на перемогу в матчі з новозеландцями, адже має більше досвіду, більше високопрофесіональних гравців, аніж суперники.

– Груповий турнір українська збірна проведе на двох стадіонах – оклендському "Норт Харбор" та фангерейському "Нортленд Івентс Центр". Тобі доводилося грати на цих стадіонах?

– Так. Можу сказати, що це досить хороші арени з хорошими полями.

– І наскільки великою може бути кількість глядачів на стартовому матчі українців проти господарів турніру?

– Думаю, на матчі проти Нової Зеландії можна чекати 20 000 або навіть більше фанів. Інші зустрічі також будуть збирати свою публіку, але особливої уваги удостояться, звісно, саме місцеві футболісти.

– Місцеві фани такі ж "божевільні", як європейські?

– Не сказав би, але впевнений, що у матчах за участі збірної Нової Зеландії аудиторія буде дуже хороша, і загалом матчі пройдуть в хорошій атмосфері. Нова Зеландія дуже мультикультурна, і я впевнений, що багато збірних матимуть підтримку від своїх діаспор. Українська – не виключення.

Сподіваюся, що люди підуть на матчі, хоча думаю, що у таких невеликих містах, як Фангерей, не буде аншлагів. Медіа не проводили особливих кампаній з просування та популяризації цього турніру, тож на стадіони ходитимуть, здебільшого, саме ті, хто давно цікавиться футболом.

– У нас в Україні – досить тепла весна. А що з погодою в Новій Зеландії о цій порі року?

– Зараз там осінь, і під час чемпіонату світу погода може бути дощовою, хмарною. Дуже холодно не має бути, нижче десяти градусів температура не повинна падати. Але ті, хто приїздять у Нову Зеландію, мають бути готові до того, що тут вітряно. Досить вітряно!

– Зі спілкування з українськими збірниками зрозумів, що для них візит в Нову Зеландію – екзотична, нова подорож. Що порадиш нашим хлопцям відвідати у першу чергу? Що їм треба скуштувати із місцевої кухні?

– Не знаю, який графік буде у гравців – можливо, для них будуть спеціальні екскурсії. А щодо фанів, які, можливо, приїдуть з України на новозеландський чемпіонат світу, я пораджу обов’язково спробувати місцеві страви з морепродуктів, вони просто прекрасні! Типово новозеландська їжа – це риба й чіпси, а також устриці, мідії, королівські креветки.

Чарівний новозеландський краєвид — національний парк Вайтакере Рейнджс та пляж Піха

Нова Зеландія – країна з вражаючою природою. Навколо Окленда багато чудових пляжів, є місця, де можна просто прогулятися або піти порибалити. Неподалік Окленда найбільше славляться національний парк Вайтакере Рейнджс та пляжі західного побережжя (Піха, Бетелс, Кейркер), півострів Коромендел і затока островів неподалік Фангерею. Там же недалеко й місто Рассел – колишня столиця Нової Зеландії. В тамтешньому музеї можна дізнатися багато цікавого про історію та культуру країни. А ще радив би хоча б проїздом подивитися на місцеві маленькі містечка – вони також бувають дуже живописними.

Артур Валерко