УКР РУС

Новий тренер "Шахтаря" Паулу Фонсека. Хто він?

31 травня 2016 Читать на русском
Автор: Руслан Меженський

Донецький "Шахтар" представив нового головного тренера, яким став 43-річний Паулу Алешандре Родрігеш Фонсека. "Футбол 24" розповідає про португальця, що покликаний замінити в клубі Мірчу Луческу.

Перший африканський тренер в Україні

Ніякої помилки немає. Фонсека дійсно народився 5 березня 1973 року в Нампулі (Мозамбік). Причому, народився він саме в португальській колонії, так як незалежність Мозамбік отримав лише в 1975 році. Таким чином, Фонсека - перший тренер-уродженець "Чорного континенту" в історії українського футболу.

Не зірка

Як гравець Фонсека багато не досяг. Виступав на позиції центрального захисника за клуби першого і другого дивізіонів Португалії, найвідомішими з яких були "Белененсеш", "Марітіму", "Вікторія" (Гімарайнш), "Ештрела де Амадора". Деякий час вважався гравцем "Порту", але лише формально: за "драконів" не грав, блукаючи по орендах. Титулів не вигравав, до збірних не залучався.

Тренер-блукач

Як тренер прославився (в локальних, португальських, масштабах), коли за підсумками сезону-2012/2013 скромний "Пасуш де Феррейра" фінішував в турнірній таблиці чемпіонату Португалії на 3-му місці, здобувши путівку в кваліфікацію Ліги чемпіонів.

Такий успіх не залишився непоміченим грандами - Фонсека очолив "Порту". Однак відпрацював на новому місці менше року, вигравши тільки один трофей - Суперкубок Португалії. Для "Порту" цього виявилося категорично мало. Довелося молодому тренеру відправлятися назад в "Пасуш де Феррейра", проте другий захід в цей клуб вдалим не вдався - команда заслужила статус твердого середняка, але не більше того. Фонсека, у пошуках прогресу, знову змінив місце роботи (на своїх 5-ти останніх місцях Паулу не затримувався більше, ніж на рік!) і вийшло досить вдало: з "Брагою" тренер виграв Кубок Португалії-2016. У фіналі був битий сам "Порту" - 2:2 - і перемога в серії 11-метрових.

Ми раніше зустрічались?

З українськими клубами Фонсека в єврокубках до 2016 року не зустрічався. Дивним чином розминувся з "Дніпром" і "Шахтарем". Коли у 2013-му "Дніпро" опинився в одній групі Ліги Європи з "Пасуш де Феррейра" (команда Хуанде Рамоса двічі перемогла з рахунком 2:0), Фонсеки в цьому клубі вже не було. За півроку до цього він пішов у "Порту".

Коли ж "Шахтар" в групі Ліги чемпіонів-2014/2015 зустрічався з "Порту" (2:2 і 1:1), Фонсеки знову вже не було в клубі (пішов за півроку до цих матчів).

Зустріч нарешті відбулася у квітні 2016-го, коли підопічні Мірчі Луческу двічі обіграли "Брагу" Фонсеки в чвертьфіналі Ліги Європи (2:1 і 4:0). Цікаво, на той момент вже була домовленість?

Срна: - Можна я буду називати вас Новий Містер?

Мрії збуваються

Цікаво, що хотів в Україну Паулу Фонсека вже дуже давно:

Я знаю про важку ситуацію в Україні. Знаю, що в українського футболу є багато сильних команд і хороших гравців. Мені дуже подобається Андрій Ярмоленко. Чудовий футболіст! І, звичайно, я б хотів одного разу отримати запрошення з України. Хороші команди, неймовірні гравці, прекрасні умови для роботи. Хто б відмовився?

Так роздумував Фонсека ще в лютому 2015 року. І був почутий.

Не безкоштовно

За інформацією португальських ЗМІ (з деякою часткою скепсису їм можна довіряти. Хоча б тому, що про перехід тренера в "Шахтар", як про майже доконаний факт, вони писали ще з середини травня) зарплата португальця у новому клубі складе близько 2 мільйонів євро в рік. Це в два рази менше, ніж було (знову ж. За чутками) у Мірчі Луческу. Але у Фонсеки поки в "Шахтарі" і досягнень ніяких немає.

Навіщо він "Шахтарю"?

По-перше, це зараз модно - мати в клубі португальського тренера. Жозе Моурінью, Андре Віллаш-Боаш і інші зробили португальську школу знаменитою на весь світ.

По-друге, що б не говорили про українізацію у донецькій команді, кістяк із португальських бразильців наразі в "Шахтарі" залишається.

По-третє, та ж "Брага" при Фонсеці грала найчастіше за схемою 4-3-3, так що в "Шахтарі" перебудовувати вже налагоджений механізм не буде потрібно.

А головне - бажання. Як ми вже знаємо, Паулу Фонсека хотів працювати в Україні (хоча його любов до Ярмоленка фани "Шахтаря" йому ще пригадають, ха-ха!). "Шахтар" шукав нового тренера. Їхні інтереси співпали. Що з цього вийде - подивимося.

Ахметов пояснив, чому Луческу покинув "Шахтар"