УКР РУС

Новий формат чемпіонату України. Думки сторін перед першими зборами робочої групи

23 грудня 2015 Читать на русском

Сьогодні, 23-го грудня, о 12:00 відбудеться перше засідання робочої групи з питань змін формату чемпіонату України з футболу. У ньому візьмуть участь представники Прем'єр-ліги, футбольних клубів-учасників, телеканалів-трансляторів, а також представники ФФУ. "Футбол 24" підготував перелік позицій і думок, які будуть враховуватися при реформуванні чемпіонату.

Позиція ФФУ

Позиція ФФУ, судячи з усього, зводиться до того, що при розробці нового формату Прем'єр-ліги потрібно відштовхуватися від кількості учасників у розмірі 16-ти команд. Володимир Генінсон, який донедавна виконував обов'язки виконавчого директора ФФУ, пояснив позицію федерації тим, що в чемпіонаті України має бути представлено якомога більшу кількість регіонів. На його думку, таким чином можна дати поштовх у розвитку молодих футболістів в регіонах і допомогти комплектації збірних команд України в майбутньому.

Позиція телеканалів-трансляторів матчів

Представники телеканалів "2+2" та "Футбол 1"/"Футбол 2", чиї інтереси також будуть враховані при роботі над новим форматом, сходяться на думці, що найбільш оптимальним і привабливим для глядача форматом будуть варіанти з 12-тьма командами.

Офіційну позицію щодо формату чемпіонату прокоментував директор телеканалів "Футбол 1"/"Футбол 2" Олександр Денисов.

"Насправді, ми не за формат ратуємо, як такий, ми наполягаємо на тому, щоб Прем'єр-ліга створила спільно з клубами і з ФФУ той продукт, який буде цікавий телебаченню і глядачам".

"На сьогоднішній день, як показує практика, існуюча схема себе не виправдовує. Існує велика прірва між парою клубів ("Шахтар" і "Динамо") і іншими. Вийти на формат 16-ти клубів не є можливим, тому що це створить "прохідний двір", що не підвищить інтерес до чемпіонату. 12 клубів, як варіант на найближчі 2-3 сезони, як антикризовий варіант. Перехід на 12 команд можна розглядати як тимчасовий. На даний момент такий варіант є найбільш привабливим з точки зору глядацького інтересу. Я не хочу вдаватися в деталі щодо ігор у шістках, вибування команд, стикових матчів, але в другій шістці глядачам теж повинно бути цікаво спостерігати за матчами. Ось така наша позиція".

"Сьогодні розпочнеться засідання робочої групи. Попередньо можна сказати, що є розуміння, немає ніяких протиріч ні з боку Прем'єр-ліги, ні з боку ФФУ в тому, що чемпіонат необхідно реформувати. Формат 12-ти клубів, можна сказати, зараз загальна позиція всіх учасників робочої групи і всіх зацікавлених сторін. Можу сказати, що поки що немає радикально протилежних точок зору на даний розклад.

Про спільну позицію з "2+2"

"Так, наші думки в питанні кількості команд сходяться. Це цікаво, в тому числі і їм, ми з ними теж контактуємо. Обидва транслятори зацікавлені в якісному телевізійному продукті. Я сподіваюся, що єдина позиція в цьому питанні полегшить всі процеси значною мірою і ми повинні дуже оперативно провести декілька зустрічей робочої групи, щоб за місяць-півтора виробити цікаву модель, яка буде цікава і глядачам, і спонсорам в тому числі".

Думка клубів

"Шахтар"

Генеральний директор "Шахтаря" Сергій Палкін вважає, що клубам потрібен такий формат, який дозволить зробити цікавим чемпіонат, в першу чергу - для глядача, і дозволить клубам заробляти. Сергій Анатолійович також зауважив, що зараз важливо виробити спільну позицію.

"Сьогодні мова йде не про "Шахтар", сьогодні йдеться про Прем'єр-лігу. Сьогодні потрібно турбуватися про загальний чемпіонаті, про його життєздатність. Головне питання зараз - як підняти цінність нашого чемпіонату, а індивідуальні думки клубів - інше питання. Ось цим і повинна зайнятися робоча група".

"Динамо"

Заступник генерального директора київського клубу Сергій Мохник висловив позицію стосовно формату чемпіонату. 

"Прийнятним варіантом для "Динамо" може бути формат чемпіонату з 12-ма командами, з наступним поділом на дві 6-ки на другому етапі".

"Зоря"

Позицію луганського клубу прокоментував генеральний директор "Зорі" Сергій Рафаїлов

"Для того, щоб обговорювати варіанти, потрібно розуміти, скільки буде команд. Обговорюватись будуть всі варіанти. Як ми можемо говорити про те, скільки команд гратимуть в наступному чемпіонаті? Скільки буде клубів - невідомо. Можна тільки сказати, що формат у два кола, з раундом плей-офф - прийнятний. Те, що повинен бути раунд плей-офф в сьогоднішній ситуації, це однозначно".

"Карпати"

В.о. генерального директора львівських "Карпат" Юрій Дячук-Ставицький представив позицію клубу наступним чином.

"Чесно кажучи, важко щось говорити, якщо зараз є ряд команд, які можуть бути чи не бути. Зараз важко говорити. Звичайно, це Україна, а не Швейцарія або Прибалтика, щоб було 10 команд з грою в 4 кола. Україна - держава, яка має 40 мільйонів населення, яке повинно мати, як Німеччина, Франція, Іспанія, 16-20 команд. Це моя думка і такою буде позиція клубу, щоб була кількість команд в районі 16-ти, а може й більше. Я за те, щоб зберегти команди, допомогти їм. Я вважаю, що повинен бути спортивний принцип. ФФУ, Прем'єр-ліга повинні вирішити, що з наступного сезону 2 або 3 команди виходять в Прем'єр-лігу, а вилітає одна команда або навіть жодної. З іншого боку - додавати з першої ліги 5 команд теж не зовсім правильно, адже потрібно дотримуватися спортивного принципу".

"Чорноморець"

Своєю думкою поділився генеральний директор одеського "Чорноморця" Сергій Керницький.

"Ще в минулому чемпіонаті ми виступали за проведення чемпіонату в два кола, розподіл на групи і так далі. Але, у зв'язку з економічною ситуацією і подіями в країні, в цьому сезоні ми підняли питання саме про класичну схему - два кола, без будь-яких поділів і з максимальною кількістю команд. Але ми не знаємо, чи покращиться найближчим часом економічна ситуація".

Сергій Степанович розповів про варіант, знайдений на просторах інтернету, який видався йому привабливим.

"Я уважно стежив за матеріалами, які з'являлися в пресі на цю тему і мені дуже сподобався варіант, який пропонував користувач блогу на одному з сайтів. Суть пропозиції полягала в створенні закритої ліги, за типом МЛС. Якщо зважити всі "за" і "проти", то отримаємо привабливий варіант. Створюється закрита ліга, наприклад, на 5 років, створюються чіткі фінансові та інші критерії, хто може там грати. Довготривалий розвиток цієї ліги додає привабливості і для телевізійних трансляторів, і різним спонсорам, тому що все буде стабільно. Там клуби можуть і заробляти, і залучати уболівальників на стадіони. А далі треба від цього відштовхуватися і підбирати варіанти".

"Олімпік"

Президент донецького клубу Владислав Гельзін вважає, що потрібно спробувати зберегти формат 16-ти клубів, однак тільки в тому випадку, якщо вони зможуть стабільно виступати протягом сезону і зможуть гарантувати свою участь.

"Якщо збереться достатня кількість команд, які зможуть прогнозувати свою участь до кінця чемпіонату, то формат 14-16-ти команд буде пріоритетним. Формат 16-ти команд, звичайно, кращий. Але, якщо такого не буде, то від безвиході доведеться переходити на формат 12-ти команд. Пропонується розбивка "6 на 6", але тут варто відзначити, що інтерес до першої 6-ки буде перевищувати інтерес до другої, тому це питання потрібно ще обговорювати. Потрібно виходити з положення, щоб матчі будь-яких клубів Прем'єр ліги привертали увагу".

Олександр Москаленко, "Футбол 24"

Фото - matchday.ua