УКР РУС

Німеччина – Україна: Мудрик вразив Почеттіно – фанати Челсі чекають Золотий м'яч і Реал, а українця величають особливим

13 червня 2023 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Вінгер лондонського клубу заробив собі непогані бали не лише від фанатів Челсі. Михайло Мудрик майже забив гол у ворота Німеччини та отримав схвальні відгуки з Англії і нового тренерського штабу своєї команди.

Товариські матчі
завершено
-

Цього літа 22-річний українець матиме чимало роботи. Мудрик рветься на Євро у збірну України U-21 замість відпочинку після непростого сезону. А перед тим ніхто не скасовував надважливі поєдинки відбору Євро-2024. Новий початок з новим тренером у національній команді Михайло видав не найгірший. З одного боку не так багато перебував у грі (8 точних пасів при 29 дотиках), з іншого – серед гравців атаки лише Ярмоленко частіше контактував з м'ячем. Відверто підвела якість передач. Ніхто на полі у Бремені не пасував з гіршою точністю, ніж вінгер Челсі (лише 62% пройшли). Відзначають, що шкутильгають і фінальні мазки.

Україна забила Німеччині тричі, але не виграла – Хаверц врятував нічию, нагадавши 2011-й рік і зіпсувавши дебют Реброву

З допомогою рикошету від Рюдігера не зовсім вдалий удар екс-гравця Шахтаря перетворився на гол у товариському матчі проти Німеччини, а 4 успішні спроби дриблінгу та фірмові розгони контратак на просторі могли зачарувати фанатів творчості Мудрика. Це всі ті ефектні спалахи потенціалу, за які американські боси Челсі вивалили від 70 мільйонів євро минулої зими. За момент, в якому спочатку виборов володіння, а потім двічі ефектно розібрався з хавбеком Баварії Горецкою, його назвали особливим. Десь напружився один Моурінью.

Хоча цей же епізод і питання щодо ефективності викликає, адже останній мазок наш легіонер зіпсував надто сильним пасом на хід Ярмоленку, який би і в молоді роки навряд чи наздогнав і зберіг м'яч у зоні гостроти. До речі, у першій половині був дуже схожий епізод. Знову безжальний дриблінг, який дозволяє Мудрику вириватися на автостраду, але цього разу останній пас заслабкий – в недодачу на Циганкова.

"Можна перенести домашнє Євро?" – німецька преса вражена, як легко Україна дурила оборону Фліка, освистаного на ювілей

Як же Мудрик і без хвилі хейту? Дехто сумнівається, що він справжній футболіст, хоча тут однозначно привіз момент на свої ворота, який дивом не завершився взяттям воріт.

"Цей хлопець все ще сирий", – відповідає інший вболівальний Челсі. Однак більшу підтримку в лайках отримав коментар каналу з нарізками відео гравців лондонського клубу, названий на честь іншого зимового новачка Енцо Фернандеса: "Так і є. Але як тільки він втягнеться на повну, це буде небезпечно".

Талант одного з найкращих вінгерів у грі, якому бракує впевненості та віри в себе – також і на такі думки наштовхнула деяких коментаторів гра Михайла за збірну. Перед самою заміною нарешті зробив усе правильно, створивши момент для Зубкова. Можливо, вся річ у тім, що краще відчуває цього партнера інтуїтивно після довшого спільного періоду в Шахтарі.

Найкращий серед всіх гравців збірних Німеччини та України за дриблінгом (4 з 5) та виграними єдиноборствами (6 з 11). Такі "спалахи блискучості" попри всю сирість вже налаштовують найбільших оптимістів на майбутній Золотий м'яч під орудою Почеттіно. Вболівальники лондонського клубу вбачають аналогії з молодим Салахом. Потрібно багато терпіння, шліфування майстерності, очистити все зайве, адже не вистачає стабільності, послідовності на завершальних стадіях атак.

Як тут оминути нову оцінку від Де Дзербі, який дав Мудрику повірити в себе під час роботи в Шахтарі. Італійський наставник завітав на Твітч до каналу легендарного Крістіана Вієрі Bobo TV. "Потенціал Мудрика зашкалює, його навіть неможливо виміряти. Однак ним потрібно керувати персонально, він потребує особливого менеджменту, переважно ментального. Він дуже чутливий, але чудовий хлопець. Робота досі триває, але він може бути особливий", – ці слова тренера, який тріумфально увірвався в АПЛ (вперше в історії вивів Брайтон в єврокубки), лестять фанатам Челсі особливо.

А ще Де Дзербі говорить дуже важливі слова, які також наочно підтвердив з тими ж Мітомою, Енчісо та іншими молодими зірочками свого нинішнього клубу: "Якщо у мене в руках є талант, я несу відповідальність за те, щоб вивести його назовні, за межі колективного результату, за межі того, за скільки ви його продасте. Талант я не можу спалити. Мудрика я не можу спалити, Енчісо, Буонанотте, Колвілла я не можу спалити. Це МОЯ відповідальність". Почеттіно для фанатів Челсі принаймні зараз є ідеальною кандидатурою персонального менеджера для українця.

Відзначимо, що гру Мудрика затьмарив дубль одноклубника – Кая Хаверца. Фанати Челсі досі вірять, що вдасться вламати Реал придбати німецького універсала за добрячі 60 мільйонів євро, не враховуючи бонуси. Мадрид після стартових непорозумінь з лондонцями уже всіляко перемкнувся на Мбаппе, який раптово став доступний для продажу. Навряд чи зароблений пенальті і гол у ворота Трубіна якось кардинально змінять ситуацію. Хіба що лондонці підуть на фінансові поступки.

Якщо ж повертатися до ситуації Мудрика, то Почеттіно вкрай позитивно оцінює бажання Михайла попрацювати більше у молодіжці для відновлення ігрового ритму. Рішення українця помітно контрастує з вибором Каллума Хадсона-Одоя. Після оренди в Байєр вихованець "синіх" заради відпустки відмовився від Євро-2023 у складі збірної Англії U-21. Не лише новий головний тренер Челсі високо оцінив плани нашого легіонера попрацювати влітку перед міжсезонням. Фанати також відзначають менталітет хорошого хлопця, який не здається, адже це може окупитися для всіх сторін.

Зрештою, Мудрик уже мав 2 тижні відпочинку після завершення АПЛ 2022/23, а в найоптимістичнішому варіанті Чемпіонат Європи для збірної Ротаня завершиться 8 липня, якщо вдасться дійти до фіналу. Тож якийсь додатковий час перезарядити батарейки перед стартом міжсезоння (лондонці почнуть свій перший тур США 19 липня) Михайло все одно ще матиме. Стратегічно вінгер збірної України чинить дуже мудро. Попередня заочна взаємодія з Почеттіно і його тренерським штабом уже стартувала – аргентинець та його команда вражені, плюсик записали. Мудрик точно не входить у топ-10 гравців, яких Челсі плнує продати цього літа. А далі все залежить від нього, тренер же не проти спрямувати і допомогти.

"З'явився тренер замість ряджених клоунів за миску супу": Ребров запізнився, наївний школярик Мудрик, "леопарди" і змова