УКР РУС

Нідерланди вирвали шалену перемогу над Францією і пройшли у півфінал молодіжного Євро, Іспанія в овертаймі уникла ганьби

31 травня 2021 Читать на русском

У перших чвертьфіналах молодіжного Євро-2021 нідерландці виграли у французів (2:1), а іспанці в додатковий час дотиснули хорватів (2:1).

Євро-2021 U-21, 1/4 фіналу

Нідерланди – Франція – 2:1

Голи: Боаду, 51, 90+3 – Упамекано, 23

Нідерланди: Бейлов (Фейєнорд) – Тезе (ПСВ), Схюрс (Аякс), Ботман (Лілль), Маласія (Фейєнорд) / Баккер (ПСЖ) – Де Віт (АЗ), Харруї (Спарта), Кадіоглу (Фенербахче) / Матусіва (Гронінген) – Стенгс (АЗ), Боаду (АЗ), Клюйверт (РБ Лейцпиг).

Франція: Мельє (Лідс) – Дагба (ПСЖ) / Калулу (Мілан), Упамекано (РБ Лейцпиг), Конате (РБ Лейцпиг), Мауасса (Ренн) – Діабі (Байєр) / Фавр (Брест), Чуамені (Монако), Сумаре (Лілль) / Какере (Ліон), Ауар (Ліон) – Едуар (Селтік) / Гуїрі (Ніцца), Іконе (Лілль).

Найстатусніше чвертьфінальне протистояння турніру. Команди розпочали дуже обережно: Нідерланди будували позиційні атаки з глибини, а Франція вичікувала можливості для контрвипадів, орієнтуючись на надійність новачків Баварії та Ліверпуля в центрі захисту.

Гра підірвалася аж в середині першого тайму. Дві чудові нагоди виникли у Стенгса. Спершу вінгер АЗ відкрився між лініями і пробив повз ближній кут, а через хвилину не зумів акцентовано замкнути простріл з лівого флангу.

Франція відповіла миттєво. Сильний удар Іконе з-під поперечини витягнув голкіпер, але наступний кутовий став результативним. Діабі подав, Упамекано без спротиву пробив головою в кут – Бундесліга в усій красі.

Нідерланди дуже непогано атакували, розрізаючи порядки суперника. Бракувало тільки якісного удару. Клюйверт класно відкрився на лінії штрафного майданчика і зарядив на трибуни. Але Франція завдяки своїм уколам могла ще до перерви подвоїти перевагу – Ауар відгукнувся на хитрий пас і пробив над поперечиною.

На початку другого тайму Нідерланди зрівняли рахунок. Гол у ворота Мельє прилетів дещо випадково – удар Кадіоглу заблокували французи, а удар Харруї заблокував Боаду. Втім, форвард АЗ вчасно зорієнтувався і забив! Можливо, у Майрона був мінімальний офсайд, але VAR на турнірі не працює.

"Ораньє" ще на певний час вистачило запалу для атак, але з хвилини 65-ї Франція повністю перехопила ініціативу та встановила контроль над грою. Моментів у "ле бльо" було предостатньо. Іконе прорвав фланг, але влучив у стійку, удари Мауасса, Чуамені та Гуїрі парирував голкіпер, а Ауар змарнував всі три чудові шанси. Зірочка Ліона прекрасно вистрибував на удари, однак ніяк не міг пробити точно.

Нідерланди вдовольнялися поодинокими рейдами до чужих володінь, щоб перевести дух в обороні. Але Франція занадто захопилася атаками та залишала величезні зони позаду. Клюйверт і Боаду на останніх секундах скористалися цим, вирвалися на голкіпера та забили. Дубль Боаду виводить Нідерланди у півфінал Євро-2021.

Євро-2021 U-21, 1/4 фіналу

Іспанія – Хорватія – 2:1

Голи: Пуадо, 66, 110 – Іванушец, 90+4 (пен)

Іспанія: Фернандес (Уеска) – Мінгеса (Барселона), Гільямон (Валенсія), Куенка (Альмерія), Педроса (Еспаньйол) / Кукурелья (Хетафе) – Бельтран (Сельта) / Вільяр (Рома), Субіменді (Реал Сосьєдад) – Браїм (Мілан) / Піно (Вільяреал), Гарсія (Хіхон), Браян (Ейбар) / Міранда (Бетіс) – Ніньо (Вільяреал) / Пуадо (Еспаньйол).

Хорватія: Шемпер (К'єво) – Шутало (Аталанта), Вушковіч (Хайдук), Гвардіол (Динамо Загреб), Брадаріч (Лілль) – Майєр (Динамо Загреб) / Бюк (Хайдук), Франьїч (Динамо Загреб) / Джурасек (Динамо Загреб), Бабец (Горіца) / Бістровіч (Касимпаша), Моро (Динамо Москва) / Куленовіч (Рієка), Іванушец (Динамо Загреб) – Муса (Уніон) / Шпікіч (Горіца).

Хорватія на груповому етапі створила головну сенсацію, залишивши за бортом плей-офф Англію. Сьогодні "картаті" були налаштовані на ще одну сенсацію і з перших хвилин показали серйозність своїх намірів.

Іспанія розпочала нервово, пропускала гострі атаки з флангів. Хорватські вінгери Іванушец і Майєр розривали на бровках і ефективно зміщувалися в центр для ударів. Однак фаворити поступово нарощували перевагу, більше насідали на володіння Шемпера, довго розігрували.

Атакам "рохіти" не вистачало осмисленого завершення. Лише Браїм Діас виділявся націленістю на ворота, від інших було мало гостроти. Хорватія організовано захищалася, змушуючи суперника збиватися на кроси. Примітивні кроси, з яких Ніньо нічогісінько не міг витиснути.

По перерві Іспанія підвищила темп, пішли гольові моменти. Хорватська оборона почала тріщати по швах, пропускаючи атаку за атакою. З третьої спроби піренейці розмочили ворота суперника – Браян покотив у штрафний майданчик, а Пуадо переправив м'яч у порожній кут.

Після цього "рохіта" віддала м'яч і сіла в оборону. У балканців не виходило придумати щось цікаве, натомість вони страждали від контратак. Єремі Піно мав два супершанси і дивом не влучив у порожні ворота. Іспанія поплатилася за це у компенсований час. Юний Бюк, вийшовши на заміну, заробив пенальті, а Іванушец реалізував 11-метровий.

Гра перейшла в овертайми. Там свіжішою та потужнішою постала Іспанія. На 110-й хвилині Пуадо отримав дальній пас від Кукурельї та розібрався з трьома опонентами у штрафному майданчику. Нападник Еспаньйола поклав воротаря на газон і пробив точно в "дев'ятку". Іспанія у півфіналі! Виліт у чвертьфіналі від Хорватії став би провалом. Цього вдалося уникнути.

Узбекистан U-21 переміг на Меморіалі Лобановського, легко перегравши Україну – "синьо-жовті" завершили турнір без голів