УКР РУС

Нідерланди стали першим чвертьфіналістом ЧС-2022, перегравши США завдяки історичному перфомансу Дюмфріса

3 грудня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна США покинула чемпіонат світу-2022, зазнавши поразки від Нідерландів в рамках 1/8 фіналу. Звіт читайте на "Футбол 24".

Збірна Нідерландів на груповому етапі ЧС-2022 відверто розчарувала, але "ораньє" все одно посіли першу позицію. Існувала надія, що прекрасна команда Луї Ван Гала просто економила сили до плей-офф, де покаже всю свою міць – тим паче що в суперниках була не потужна Англія, а скромніші США. Щоправда, ці "скромняги" привезли свій найкращий склад у історії й демонстрували топовий атакувальний футбол.

Тренерський штаб "помаранчевих" не став нічого вигадувати, повторивши лайн-ап із поєдинку проти Катару. У американців же через травму не міг вийти Сарджент – замість нього вийшов представник МЛС Феррейра, хоча очікувався Рейна. Зате встиг відновитись Пушіліч, який вийшов основі разом з усіма іншими лідерами "зірково-смугастих".

Підопічні Грегга Берхалтера краще стартували, ледь не відкривши рахунок вже 3-й хвилині зустрічі. Момент був стовідсотковим: Муса після навісу від Деста виграв підбирання й закинув м'яч за спини захисникам у штрафний – туди влетів Пулішіч, який опинився прямо перед Ноппертом! Крістіан пробив низом, однак голкіпер врятував Нідерланди.

В цілому, на початку матчу США виглядали надзвичайно жваво, особливо активно працюючи на фланзі Деста. Без м'яча ж команда намагалася не лізти у високий пресинг, зустрічаючи "ораньє" компактним блоком у центрі. Втім, вся ця модель дала збій на 10-й хвилині, коли нідерландці порвали опорну зону серією обіграшей – вдалося віддати 20 поспіль передач, що є рекордом збірної Нідерландів за останні 56 років.

В завершенні атаки Депай обігрався з Классеном і віддав пас на Гакпо. Той запустив передачу на правий фланг в ноги Дюмфрісу, а Дензел прострілив на лінію карного майданчика. Депай влетів туди й потужно пробив у лівий нижній кут – без шансів для Тернера. 1:0! Мемфіс, до речі, став другим бомбардиром в історії збірної.

В наступні хвилин 5-7 голландці виглядали симпатично, змусивши повірити у економію сил на груповому етапі. Перед очами бігала яскраві Нідерланди зрізка кваліфікації до ЧС-2022, але досить швидко ця краса згасла. До останніх хвилин першого тайму підопічні Луї Ван Гала нічого не створили, а ближче до перерви американці ще й ініціативу перехопили. Щоправда, як і в попередніх матчах Мундіалю, конвертувати переваги бодай в удар США не вдавалося.

Аж на 43-й хвилині "зірково-смугасті" створили момент. Героєм міг стати Веа, який підхопив відскок перед штрафним і вистрілив з лету. Нопперт парирував, а "ораньє" жорстоко покарали за марнотратство, забивши вдруге у компенсований час. Дюмфріс після вкидання з ауту обігрався з Классеном і виконав передачу з правого флангу на 11 метрів – туди несподівано прибіг Блінд, який у дотик розстріляв ворота. 2:0!

Цікаво, що Дюмфріс став першим футболістом збірної Нідерландів, якому вдалося віддати два асисти в першому таймі матчу чемпіонату світу. 32-річний Блінд же тепер є другим за віком нідерландським автором голу на Мундіалі (лідерство зберігає 35-річний Ван Брокхорст).

У роздягальні Луї Ван Гал провів подвійну заміну, знявши з гри Классена й Де Рона. На полі з'явились Коопмейнерс та Бергвейн, що додавало м'язів у центральній частині поля. Грегг Берхалтер, своєю чергою, випустив Рейну замість Феррейри.

Другий тайм США розпочали надзвичайно активно, ледь не повернувшись у гру на 48-й хвилині. Після подачі Пулішіча з кутового м'яч відлетів на Ріма, а той пробив з мінімальної відстані повз Нопперта – втім, Гакпо на лінії воріт зміг заблокувати удар! Після цього американці провели ще кілька дуже хороших атак без логічного або без гострого завершення.

Нідерландам в середині тайму частково вдалося вирівняти хід зустрічі. "Зірково-смугасті" все одно лізли вперед, однак "ораньє" почали контратакувати й створювати моменти. Зокрема, на 62-й хвилині Депай пробивав метрів з 22-х під поперечину – Тернер виручив. На 71-й же Метт відбив перед собою потужний лонгшот Коопмейнерса, а потім якимось дивом витягнув добивання з мінімальної відстані від Депая.

Мемфіс був дуже активним, але на 75-й хвилині "наварив", помилившись при передачі назад. Свіжий Райт перехопив м'яч і під гострим кутом вийшов віч-на-віч і пробив – м'яч з лінії виніс Тімбер! Тим не менш, на 76-й Хаджі таки прошив Нопперта, замкнувши простріл від Пулішіча.

І як замкнувши! Хаджі п'яткою з гострого кута переправив м'яч у дальню дев'ятку, перекинувши голкіпера! 2:1. США заслужено відродили інтригу, а Райт став лише третім футболістом в історії збірної, якому вдалося забити на Мундіалі після виходу на заміну.

Щастя "зірково-смугастих" тривало недовго. Всього через п'ять хвилин після пропущеного голу збірна Нідерландів відновила свій гандикап, де-факто поставивши крапку в зустрічі. Честь добити США досить логічно дісталася Дюмфрісу, хоча гольова атака почалася з прориву Депая до штрафного.

Не знайшовши варіанту для продовження атаки, він скинув м'яч Де Йонгу, а Френкі в дотик перевів сферу на лівий фланг Блінду. Дейлі виконав шикарну подачу на правий край штрафного, яку ніхто не прикривав. Туди й влетів Дюмфріс, який точним ударом повз Тернера – 3:1! Дензел став першим захисником в історії Мундіалей, якому вдалося віддати два асисти й забити гол у матчі плей-офф.

Фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу Нідерландів. "Ораньє" вийшли у чвертьфінал чемпіонату світу-2022. Суперником підопічних Луї Ван Гала стане переможець матчу Аргентина – Австралія.

Нарешті ми побачили справжні Нідерланди

Перші два матчі на турнірі розчарували прихильників "помаранчевих", якщо не шокували. Замість яскравої збірної, яка вражала позиційним наступом і створювала купу моментів, усі побачили 2 постріли з гри до 83-ї хвилини матчу з Сенегалом – а з Еквадором поєдинок взагалі завершився з рахунком 15:2 за ударами на користь "Ель Трі". На цьому тлі перемога над Катаром (2:0) якось взагалі не переконувала.

Між тим, звитяга над Катаром виявилася репетицією зустрічі з США. Нідерланди забивали після затяжних комбінацій у центрі та після просувань Депая, демонструючи значну перевагу в самій культурі роботи з м'ячем. Так, були й "засушливі" відрізки гри, однак контроль над ходом зустрічі команда не втрачала ні тоді, ні вчора. Щонайбільш важливо, підопічні Луї Ван Гала точно награли на три забитих м'ячі.

Гол Депая у ворота США виявився не тільки рекордним за кількістю пасів, а і показовим в плані демонстрації сили збірної Нідерландів. По-перше, оцініть інтелектуальний рівень гравців "ораньє" у цій атаці:

І це ще навіть не повна картина. На початку атаки треба відзначити Де Йонга, який під тиском американців у штрафному не став віддавати ризикований пас. Хавбек увімкнув дриблінг, вирвавшись з-під пресингу – і це було слушне рішення. Френкі – визнаний топ-дриблер.

По-друге, оцініть карту передач у цій атаці. Вона яскраво демонструє, як Луї Ван Гал маніпулював бажанням США вступати у високий відбір. "Зірково-смугастих" виманювали в пресинг, після чого розігрували класну комбінацію з передачею на хід.

За всіма статистичними метриками збірна США зробила більше атакувальних дій. Американцям нарахували більше відкривань під передачі, більше володіння, більше ривків, більше пасів між лініями,тощо – але все це не приносило особливого зиску. Майже всі моменти підопічних Грегга Берхалтера були випадковими.

Причиною став якісний блок Луї Ван Гала. Він не тиснув на захисників, але перекривав основні канали передач.

США могли набивати мільйон пасів між захисниками, але реально за весь перший тайм вони провели всього два удари. По перерві ж "ораньє" провели заміни, дещо розкривши гру під контратаки – бо навала США за рахунку 0:2 читалась. Зрештою, хід спрацював.

Це був найкращий матч збірної Нідерландів на ЧС-2022. З подібним футболом у поєдинку проти Аргентини можна сподіватись на впевнену перемогу. Голландці продемонстрували здатність швидко приймати складні рішення та контролювати гру проти сильного суперника через грамотну тактику. "Альбіселесте" таким похизуватись не здатні.

Крута робота флангів "ораньє"

Так варто зазначити, що вперше на цьому турнірі у "ораньє" спрацювала гра через фланги. Дюмфріс і Блінд зробили результат не тільки своїми голами та асистами, а й шаленою залученістю до командного руху м'яча – вони в лідерах за прийнятими та відданими пасами.

Крім того, Дейлі став найкращим за кількістю оборонних пресинг-дій, а в атаці Блінд видав найвищу гостроту передач. Дюмфріс теж був класним, але він заточений саме на відкривання.

У матчі з США простежувалось явне бажання навантажувати Дензела передачами. Взагалі, картина показова – Дюмфріс лідирував за протягуванням м'яча на дриблінгу (9 штук), а Блінд віддав найбільше пасів з просуванням.

В принципі, нічого нового. Лівий фланг збірної Нідерландів під керівництвом Луї Ван Гала завжди був заточений на просування, а правий – під відкривання й ривки на простір. Говорячи термінологією американського футболу, Блінд у цій системі є квотербеком, а Дюмфріс – ресівером. Проблема в тому, що раніше суперники ламали цю модель грамотним блоком та інтенсивним пресингом.

Тоді це працювало. США пресингують не менш інтенсивно й організовано, однак цього разу Нідерланди чомусь не помітили спротиву. Ба більше – вони ще й порвали крутого суперника, реалізувавши усі свої сильні якості (зокрема, фланги). Одразу на думку спадає теорія про економію сил та експерименти Луї Ван Гала на стадії групового етапу.

Дюмфріс і Блінд були винагороджені за свою допомогу при виносі США потраплянням у пантеон. Дензел став третім гравцем в історії збірної Нідерландів, якому вдалося віддати 2 асисти й забити гол у матчі на Мундіалі – неймовірно, але це вдалося тільки Робу Ренсенбрінку в 1978-му (двічі) та Йохану Кройфу (в 1974-му).

Дейлі ж став лишень п'ятим футболістом, якому вдалося зіграти понад 10 матчів на чемпіонатах світу, не програвши у жодному з них. У нього 8 перемог в 11 поєдинках. Браво!