УКР РУС

Нідерланди – Хорватія: анонс півфіналу Ліги націй

14 червня 2023 Читать на русском

Збірна Нідерландів в рамках півфінального поєдинку Ліги націй УЄФА 2022/23 приймає Хорватію. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Добігає кінця третій розіграш Ліги націй УЄФА. Як завжди, він завершується фіналом чотирьох, проведеним у одній з країн-учасниць. Цьогорічний міні-турнір відбудеться у Нідерландах. Крім "ораньє", за титул тріумфатора борються збірні Хорватії, Іспанії та Італії.

Нідерландці могли виграти перший розіграш ЛН, однак у фіналі на "Драгау" вони програли Португалії. Тоді їх очолював Роналд Куман – і сьогодні він спробує виправитись за фіаско. Екс-коуч Барселони повернувся у збірну після відходу Луї Ван Гала, з яким "помаранчеві" дійшли до чвертьфіналу ЧС-2022.

Перший млинець виявився гливким. Навесні збірна Нідерландів під керівництвом Кумана зазнала нищівної поразки у Франції, пропустивши три голи за стартові 20 хвилин. Частково це можна було виправдати важкими кадровими втратами та необхідністю ставити молодь на ключові позиції – і саме вона підвела. Взнаки давалася і відсутність Де Йонга, без якого просування м'яч на чужій поля хронічно шкутильгало.

Втім, якщо згадати перший прихід Роналда Кумана у збірну, то там теж не все було ідеально. Нідерланди мали певні структурні проблеми, які виливались у втрату контролю над грою або у відсутність хороших атак. В цілому "ораньє" виглядали симпатично, але стабільності їм бракувало. Це неабияк тривожить прихильників даної збірної.

Тим паче, що в суперниках Хорватія. На чемпіонаті світу "картаті" проявили себе майстрами руйнування гри суперника – саме вони зупинили бразильську машину у чвертьфіналі. Нейтралізація грандів досягалася через колосальний об'єм роботи трикутника в центрі – а він з кожним роком не молодшає. Модрічу вже 62 37, Брозовічу 30, Ковачічу – 29.

А ще є 31-річний Крамаріч і 34-річний Перішіч попереду. Зміна поколінь помітна лише в захисній лінії, де завершив Ловрен і де виступають дуже перспективні виконавці (Шутало, Соса, Юрановіч, Ерліч, Гвардіол). Такий перекос у розвитку хорватського футболу позначився дався взнаки на Мундіалі – в атаці підопічні Златко Даліча майже нічого не показували. Щонайгірше, у "картатих" майже немає ідей щодо зламу оборонних блоків.

Тим більше дивує живучість і небезпечність цієї команди. Хорватія пройшла Японію та Бразилію на Мундіалі, взяла там бронзу, а навесні переграла Туреччину в Стамбулі – 0:2. Можна також згадати груповий етап Ліги націй у минулому році, адже там "картаті" набрали 4 очки з Францією та 6 з Данією. З іншого боку, в березні вони розписали нічию з Уельсом.

Кадрова ситуація

У збірної Хорватії є одна важка втрата. Через пошкодження м'язів живота табір національної команди довелося покинути Гвардіолу – Йошко є найкращим захисником у команді. Та і в атаці серйозно допомагав. Сьогодні на його позиції повинен зіграти Соса.

Також варто відзначити відсутність Ліваї. Вболівальники на тренуванні кричали нападнику Хайдука, що його ніхто не любить і називали "#уйнею". Наступного дня Марко оголосив, що покидає табір збірної.

У Нідерландів ситуація складніша – вони втратили двох футболістів. Травма литкового м'яза вибила зі складу Депая та Де Лігта. Роналду Коману знову доведеться експериментувати з обороною, а про вплив Мемфіса на гру "ораньє" годі й говорити.

В заявку збірної на Лігу націй не потрапили також Блінд, Гравенберх, Бергейс і Де Врей.

Орієнтовні склади на матч Нідерланди – Хорватія

Нідерланди: Бейлоу – Дюмфріс, ван Дейк, Ботман, Аке – де Роон, де Йонг, Вейналдум – Бергвейн, Гакпо, Мален

Хорватія: Ліваковіч – Юрановіч, Шутало, Ерліч, Соса – Модріч, Брозовіч, Ковачіч – Пашаліч, Крамаріч, Перішіч

Прогноз "Футбол 24" – 2:1

Нідерланди не слід недооцінювати. Так, у них є певні проблеми, але за великим рахунком ми ще не знаємо можливості цієї збірної. Розгром від Франції пройшов занадто просто – "Ле Бльо" значно мірою пощастило зі стартовим відрізком. Реальну силу "ораньє" покаже зустріч з Хорватією.

Букмекери вважають господарів фаворитами. У них потужніша система атаки й більша глибина складу. Додатковим фактором є рідні трибуни – як не крути, статистично команди-господарі досі перемагають частіше. Щонайголовніше, збірна Хорватії занадто вікова й заточена виключно на руйнування.

Підопічним Роналда Кумана буде непросто, але шансів на перемогу в них дійсно більше.

Канадська зірка, вихованець Арсенала та ще три форварди із Ліги 1, які готуються змінити клуби влітку