УКР РУС

Нідерланди – Австрія: Депай і Ко вийшли у плей-офф Євро та наблизили Україну до другого місця, жах Алаби дає оптимізм

17 червня 2021 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

У поєдинку наших суперників нідерландці впоралися з австрійцями (2:0) завдяки голам Депая та Дюмфріса. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Збірна України в першому турі програла Нідерландам, але здолала Північну Македонію та зробила заявку на плей-офф Євро-2020. Австрія – головний конкурент "синьо-жовтих" у боротьбі за друге місце. Das Team також переграла македонців, а сьогодні планувала покусати фаворита групи. Потенціал в австрійців великий, але поки що його не до кінця реалізували.

Нідерланди сподобалися на початку турніру, видавши яскраву битву з командою Шевченка. Українцям важко було стримувати "ораньє" і в центрі поля, і на флангах. Схема з трьома захисниками виглядала дуже непогано. Франк де Бур вирішив нічого не змінювати під австрійців і випустив той же склад тільки з де Лігтом.

Алаба-ліберо – провальна ідея

Франко Фода здивував перед Північною Македонією, поставивши найкращого гравця команди в центр оборони. Алаба діяв на одній лінії з іншими захисниками, тому називати його ліберо не зовсім правильно, але функції Девіда були схожі на функції вимерлої позиції.

У підсумку ідея провалилася: Австрія завдяки пасу Алаби чудово розігрувала з глибини, однак страждала через його відсутність на чужій половині. Та і дисципліни без м'яча капітану не вистачало. Одна справа грати центрбека в ідеальній системі Баварії і зовсім інша – в збірній.

У другому таймі того матчу Фода визнав помилку та дозволив Алабі вільно гуляти по всьому полю. Втім, сьогодні Девід знову зі стартових хвилин розпочав у центрі оборони. Як наслідок – вже на 10-й хвилині Девід на куті штрафного наступив на ногу Дюмфрісу та привіз пенальті.

Депай реалізував 11-метровий і мав ще дві нагоди у першому таймі. Сюрприз-сюрприз – також після помилок Алаби. Девід вирішив зберегти м'яч після чужого ауту та пропустив за спину Мемфіса (трішки промахнувся повз ближню "дев'ятку"). А потім Алаба завалив офсайдну лінію та залишив у грі Вегхорста – Ваут вивів Депая на порожні ворота (пробив неточно).

Сподіваємося, на матч з Україною тренер австрійців знову дасть Алабі таку роль.

Депай – суперзірка, де Лігт і де Йонг – доростають, кат України знову приносить користь

Мемфіс на висоті, тут нічого нового. Він постійно опинявся на ударній позиції та був розкішним у підіграванні. Саме він віддав ключовий пас на Малена перед другим голом, коли Дюмфріс добив м'яч у порожні ворота. Дензел, до речі, сьогодні не так активно підключався до атак, як проти України. Однак все одно претендує на звання MVP матчу: зароблений пенальті + гол.

Але хочеться відзначити двох неочевидних героїв "ораньє". Чудовий матч провели Френкі де Йонг і Маттейс де Лігт. Хавбек Барселони розривав центр поля – у нього виходили якісні розрізні передачі та проходив дриблінг (70% вдалих обіграшів). А ще він виконав величезний обсяг роботи без м'яча: 3 успішні відбирання, 2 перехоплення, хороша статистика в єдиноборствах.

Де Лігт монструозно відіграв у центрі захисту. Австрійці до перерви створили два моменти – обидва нейтралізував Маттейс. Спершу головою парирував удар Баумгартнера, а потім в ідеальному підкаті завадив Крістофу завершити атаку. Дуже потужно виглядав центрбек Ювентуса. Бонуси: стовідсоткова точність передач і шанс біля чужих воріт.

Нідерланди наблизили Україну до другого місця

Австрія спромоглася на фінальний штурм. Алаба вистрелив біля стійки а-ля ван Бронкхорст, Онісіво та Калайджіч, вийшовши на заміну, намагалися виграти другий поверх у чужому штрафному, але це не принесло жодної користі. Нідерланди спокійно перемогли, набрали 6 очок, вийшли у плей-офф чемпіонату Європи і достроково виграли групу.

Австрія має 3 бали та поділяє за основними показниками з Україною друге місце. А от за додатковими показниками "синьо-жовті" стоять вище. За рівності очок спершу дивляться на очні матчі, потім на різницю голів у всіх поєдинках, а потім на кількість забитих голів.

21 червня в Бухаресті вирішальна битва команди Шевченка проти Das Team. Те, що Австрія сьогодні не зуміла відквитати бодай один гол, – хороші новини для нас. Завдяки більшій кількості забитих м'ячів (Україна – 4:4, Австрія – 3:3), нічия в очній зустрічі дасть нам друге місце.

Але воно нам потрібне? З другого місця нашої групи команда потрапляє на переможця групи А – тобто на потужну Італію. А третє місце зіграє з переможцем групи E (Іспанія забуксувала і може не стати першою, а в альтернативах Словаччина/Швеція/Польща) або з переможцем групи F (тут все сумно: Франція, Португалія, Німеччина).

Словом, простих суперників не буде. З австрійцями, звичайно, потрібно грати на перемогу і нічого не вираховувати. У разі поразки взагалі можна пролетіти повз плей-офф.

Нідерланди – Україна: Ярмоленко з голом тижня пише історію, райський футбол на старті Євро-2020 – Шевченко винен