УКР РУС

Нідерланди – Аргентина: анонс матчу 1/4 фіналу ЧС-2022

9 грудня 2022 Читать на русском

Нідерланди в рамках чвертьфінального поєдинку чемпіонату світу-2022 зіграють зі збірною Аргентини. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Чемпіонат світу 2022, чвертьфінал

9 грудня, 21:00, м. Лусаїл, стадіон "Лусаїл Айконік"

Головний арбітр: Антоніо Матеу Лаос (Іспанія)

Телетрансляція: MEGOGO, Суспільне

Протистояння між Нідерландами та Аргентиною можна назвати класикою чемпіонатів світу. Матчів було небагато, але майже всі мали дуже важливе значення або були надзвичайно крутими.

У 1974-му "ораньє" розгромили "альбіселесте" (4:0), продемонструвавши світу "тотальний футбол" з Кройфом, Ренсенбрінком і Ко. У 1978-му латиноамериканці під керівництвом культового Сесара Менотті взяли реванш у дуже яскравій грі, здобувши перемогу з рахунком 3:1. До речі, усіх аргентинських тренерів з романтичним стилем футболу стали називати меноттістами.

Битва на Велодромі в 1998-му цілком претендує на статус найкращого чвертьфіналу чемпіонатів світу в історії. Три стійки, дві червоні картки вагон моментів, блискуча гра Батістути, Давідса, Коку, Сімеоне, Де Бура, Верона та інших легенд – і, звісно ж, переможний шедевр Бергкампа – це треба бачити, а не читати.

"Нулівка" у групі в 2006-му мала значення лишень через дебют Мессі в основі на Мундіалях, а от в 2014-му команди зустрілись у півфіналі. Поєдинок подарував півтора моменти, однак у серії пенальті аргентинці пройшли далі. Тренером тодішніх голландців був Луї Ван Гал, який сьогодні спробує взяти реванш.

У Бразилії його збірна стала відкриттям, вразивши яскравим футболом при дуже молодому складі, але у Катар "ораньє" їхали в іншому статусі. Від них очікували потужної атакувальної гри, адже саме це фани бачили перед турніром – втім, у слабенькій групі на ЧС-2022 Нідерланди здивували прагматизмом та купою тактичних перекосів. У перших двох матчах голландці пробивали по воротах лічену кількість разів (з Еквадором статистика ударів взагалі шокувала цифрами 2:15), і навіть Катар розгромити не вдалося.

Виявилось, що Луї Ван Гал просто причаївся, аби видати феєрію в плей-офф. Його підопічні катком проїхались по збірній США, здобувши перемогу з рахунком 3:1, однак важливий навіть на рахунок. Важливим був тактичний перфоманс, який продемонстрували голландці – це справжній професорський урок для американців.

Нідерланди виманювали суперника у пресинг і потім прошивали його завдяки надзвичайно розумним діям у центрі поля з подальшим пасом на хід у фланг. Що і говорити, коли перший гол стався після 20 передач поспіль (рекорд збірної на Мундіалях). В другому ж таймі, очікуючи навали від суперника, "ораньє" одразу перебудувались під контратаки й добили романтичну "зіркову-смугасту" команду.

"Помаранчеві" продемонстрували всі свої найкращі чесноти. Вони шикарно працювали через фланги, де запалюють Блінд і Дюмфріс – Дейлі комбінує і просуває м'яч передачами, а Дензел відкривається й тягне його на дриблінгу. Депай, Гакпо і Классен своїми інтелектуальними переміщеннями розривають пресинг, зв'язують гру і створюють голи, а Де Йонг працює по всьому полю й всюди приносить колосальну користь.

До оборони особливих питань бути не може. Вона виглядає гідно, та і взагалі – говорити про оборону Нідерландів у відриві від футболу всієї команди неможливо. Пресинг у "ораньє" орієнтований на роботу по каналах передач, однак за потреби команда може й придушити біля чужого штрафного. Словом, у топовій формі підопічні Луї Ван Гала дійсно виглядають претендентами на фінал ЧС-2022, але чи здатні вони відтворювати свій найкращий футбол на дистанції?

Поки що ми бачили приблизно півтора матчі в такій сильній ролі – причому в суперниках були Катар і США. Можна, звісно, знайти якісь хороші чи перспективні особливості гри навіть у зустрічі з Еквадором, але системну крутість вдалося показати лишень у останніх двох матчах. Аргентина сильніша за Катар і США разом узяті, тож сьогодні Нідерланди отримають справжню перевірку. Тепер все буде по-дорослому.

А може і не буде. Аргентина, попри надзвичайний кадровий потенціал, демонструє настільки ж неоднозначний футбол. "Альбіселесте" перед стартом Мундіалю називали одними із фаворитів якщо не на тріумф, то хоча б на фінал турніру – команда мала серію в 36 матчів поспіль без поразок і в цілому виглядала дуже перспективно, що й не дивно при такому складі. Та і залежність від Мессі здавалася не такою критичною, як раніше.

В реальності ж вболівальники побачили колектив, який "шарашить" у кожній грі. Фантастичний перший тайм проти Саудівської Аравії змінився заслуженою поразкою по перерві. У матчі з Мексикою було всього два-три моменти, причому в стартові 45 хвилин суперник начисто перекусив центр, нічого не дозволяючи Аргентині.

У поєдинку з Польщею підопічні Лео Скалоні видали інфернально потужний футбол, однак вже в 1/8 проти Австралії стало тривожно. Моменти посипались аж наприкінці зустрічі, а перед фінальним свистком команда ледь не втратила перемогу. При цьому структура гри "альбіселесте" виглядала настільки жахливо, що в якийсь момент "соккеруз" вийшли з низького блоку й почали сміливо оборонятись через володіння м'ячем.

Аргентина любить тримати м'яч з тими ж цілями. Розпіарена банда Ліонеля Скалоні у Катарі виглядає настільки розбалансованою, що лише контроль над м'ячем може замаскувати проблеми. Тим не менш, цей контроль аж ніяк не означає чітких ідей при побудові атак – тренерський штаб адаптовується під особливості суперника, хоча здебільшого гра попереду залишається хаотичною.

Важливість Мессі при цьому лише зросла – "блоха" є головною персоною на полі. Він зв'язує гру передньої трійки з опорною зоною, а на чужій третині Лео виступає в якості головного креативника і завершувача. У Катарі капітан тягне Аргентину, як ніколи: в його активі 14 ударів, 10 передач під удар та 8 залучень до атак з ударами – тільки у Мбаппе більше атакувальних ТТД (36 проти 32, тому що у француза більше пострілів по воротах).

Вплив Мессі на збірну Аргентину позначається не тільки в роботі з м'ячем. Фактично, Ліонель заміщує функції тренера на футбольному полі, причому в такій ролі він доволі ефективний. Зокрема, за хвилину до гола у ворота Мексики саме Мессі вказав Ді Марії на занадто глибоке опускання "Ель Трі" в штрафний – це відкривало прострір перед ним. Кеп попросив Анхеля віддавати паси у дану зону, а потім забив з його передачі.

У всій цій незбалансованості криється головна небезпека Аргентини. Її важко прочитати, бо команда сама не знає, як у неї піде гра. При цьому унікальний кадровий потенціал дозволяє ігнорувати купу тактичних проблем, та і загалом індивідуальна майстерність має колосальне значення на чемпіонатах світу. Вже самою наявністю суперфутболістів "альбіселесте" змушують суперника готуватись по-особливому, що не завжди добре.

Подивимось, що придумає Луї Ван Гал під такий складний колектив і як на це відреагує дует Ліонелів. Перемога в сьогоднішньому поєдинку стане реальною заявкою на тріумф у Катарі – настільки важке завдання стоїть перед обома збірними. Словом, чергова серія протистояння Аргентини й Нідерландів обіцяє бути дуже цікавою.

Кадрова ситуація

Збірна Нідерландів підходить до зустрічі в оптимальному складі. Навряд чи Луї Ван Гал внесе якісь зміни у старт – питання можуть бути хіба що по партнеру Френкі в центрі поля. Коопмейнерс невдало проявив себе у зустрічі з Еквадором, але вийшов на другий тайм проти США, коли треба було контратакувати.

Аргентинці мають проблеми з просуванням, тож більш логічним рішенням тренерського штабу "ораньє" виглядає робота з позиції сили. Тоді в основі варто очікувати Де Роона.

Ді Марія зазнав пошкодження в поєдинку з поляками. Зустріч австралійцями він пропускав – зате встиг відновитись і повернутись до загальної групи. Анхель має дуже важливе значення для гри збірної Аргентини і для Мессі особисто, тож можна не сумніватись у його появі в стартовому складі.

Під питанням участь Папу Гомеса. Алехандро травмувався у 1/8 фіналу, але ступінь тяжкості ушкодження невідомий. В будь-якому разі, назвати екс-хавбека Металіста ключовим футболістом "альбіселесте" не можна.

Орієнтовні склади на матч Нідерланди – Аргентина

Нідерланди: Нопперт – Тімбер, ван Дейк, Аке – Дюмфріс, де Роон, де Йонг, Блінд – Классен – Гакпо, Депай

Аргентина: Е. Мартінес – Акунья, Отаменді, Л. Мартінес, Моліна – Мак Аллістер, Енцо, Де Пауль – Ді Марія, Л. Мартінес, Мессі.

Прогноз "Футбол 24" – 1:1, серія пенальті

Коли зустрічаються настільки серйозні колективи, робити якісь прогнози дуже важко. Коли вони зустрічаються на чемпіонаті світу, прогнози втрачають сенс – кожен матч і навіть кожен тайм є окремою історією. Причому ці історії рідко пов'язуються. Особливо складно зрозуміти реальну силу Нідерландів, у яких за плечима півтора хороших поєдинки.

За кадровим потенціалом Аргентина трішки потужніша (великою мірою, через Мессі), але Нідерланди здаються значно переконливішими у тактичному плані. "Альбіселесте" взагалі виглядають командою, у якої вся ігрова модель крутиться навколо дій Мессі. Ефективного плану Б у Ліонеля Скалоні немає – його підопічні можуть усе й не можуть нічого одночасно.

У битві за м'яч нідерландці виглядають фаворитами, бо тут точно не обійдешся одним лише генієм Мессі – потрібна командна робота. Взагалі, майже за всіма показниками "ораньє" виглядають краще, хоча вони рідко конвертують свій клас у якесь домінування. Як правило, підопічні Луї Ван Гала заточені на більш обережний контратакувальний стиль.

За логікою, Нідерланди повинні перемогти у цьому матчі, однак голландцям має бути дуже важко. Збірна Аргентини, попри всі свої негаразди, є максимально незручною – власне, усі її суперники створили мінімум моментів біля воріт Мартінеса, хоча їм і допомагали окремі індивідуальні помилки. Навіть якщо справи в атаці не заладяться, "альбіселесте" завжди здатні затягнути гру в "болото".

Одразу пригадуються колосальні проблеми, які виникли у голландців проти Еквадору. Чимось "Ель Трі" схожі на аргентинців – вони такі ж потужні у фізичному плані, такі ж незручні і такі ж залежні від двох-трьох виконавців. Нідерланди всього один раз за гру прорвали оборону цієї команди, однак Аргентина значно сильніша.

Враховуючи усі фактори, ми поставимо на нічию в основний час і серію пенальті.

Прогнозуй результати матчів ЧС-2022 у World Football Fan Challenge. Заробляй бали та вигравай коштовні призи. Щотижня один переможець отримає ваучер Apple на 1300 доларів. Найкращому за підсумками усього чемпіонату світу дістанеться ваучер Apple на 2800 доларів.