УКР РУС

Нічия на користь Моурінью. Підсумки другого туру АПЛ

27 серпня 2013 Читать на русском

Вікенд завершився топ-матчем на "Олд Траффорд", який багатьох розчарував.

Позаду лише два тури, а ми маємо першу гучну сенсацію. "Ман Сіті" ще в минулому сезоні полюбляв поступатися там, де був зобов'язаний брати три очки. Можна пригадати 0:1 від "Сандерленда", 0:0 з КПР чи 1:3 у Саутгемптоні. Але здавалося, що зі зміною Манчіні на скромного знавця своєї справи - Пеллегріні, а також з приходом кількох нових виконавців негативна аура у таборі віце-чемпіонів Англії розсіється, і вони чітко крокуватимуть до озвученої Серхіо Агуеро мети - чотирьох титулів у новому сезоні. Принаймні з командами калібру "Кардіффа" оновлений "Блакитний місяць" мав би впоратися без надзусиль. Але практика показала, що сеньйору Пеллегріні до збалансованої і стабільно успішної гри ще "топати і топати", висловлюючись словами Олександра Лукашенка.

Смерть "шейхів" настала після двох банальних, хоча й якісно виконаних подач від кутового прапорця. В обох випадках провально зіграли як центральні захисники (далася взнаки відсутність капітана Компані, а також Настасіча), так і Джо Харт. Наче набиваючи собі ціну, одразу ж вигулькнув Девід Платт, асистент Манчіні біля керма "Ман Сіті" в попередніх сезонах, і став запевняти, що якби з командою працював старий тренерський штаб, то зараз у воротах вже б стояв Асмір Беговіч - боснійський страж із "Стока". Як би там не було, наразі сумніватися у кваліфікації Харта не доводиться. Провальні матчі бувають навіть у найвидатніших голкіперів. Просто у той вечір, даруйте, "горішки" були міцнішими саме у новачків Прем'єр-ліги. Пеллегріні, Фернандінью, Навас, Негредо вперше понюхали порох реальної англійської сутички - це вам не Іспанія чи Україна, панове!

А "Кардіфф" після цього матчу, схоже, здобув собі нових симпатиків. І чимало. Адже навідміну від шалено дорогого складу "блакитних", головними зірками валлійської команди є ветеранистий вовк Прем'єр-ліги Крейг Белламі і вихованець "МЮ" Фрейзер Кемпбелл, який, власне, претендує на звання головного героя туру, адже розписався у воротах "Ман Сіті" дублем. А Белламі під час матчу ще й розважатися встигав: після "водопою" Крейг щедро полив із пляшки головного арбітра Лі Проберта, і не отримав за це "гірчичника", лише щиру посмішку.

Відсвяткував перемогу й інший новачок ліги - "Халл Сіті". Хлопцям Стіва Брюса протистояв "Норвіч", проте попітніти над результатом довелося не менше, ніж колегам із "Кардіффа", адже починаючи з 28-ї хвилини "тигри" грали в меншості - свою команду підвів Яннік Сагбо. І лише "Крістал Пелас" наразі йде з нулем у графі "очки", хоча й першим відкрив рахунок на полі "Стока". Наразі гра команди Іана Холловея далека від ідеалу, проте, враховуючи багатий досвід голомозого тренера, вважатимемо, що це тимчасове явище. Все-таки "Тоттенхем" і "Сток Сіті" - складні суперники, зі "Сандерлендом" у третьому турі має бути дещо легше. Там Холловей, будьте певні, кине всі сили на здобуття першої перемоги.

Синхронне плавання демонструють "Тоттенхем" і "Ліверпуль". Обидві команди по два рази перемогли з мінімальним рахунком, обом по шість очок принесли голи лише двох футболістів - за "шпор" забивав Роберто Сольдадо, за мерсисайдців Даніель Старрідж. До того ж, іспанський новачок наразі відзначається лише з пенальті. І це при тому, що в минулому сезоні "Тоттенхем" не пробив жодного 11-метрового! Поки що занадто рано робити якісь висновки, але результати (а подекуди і гра) "Ліверпуля" та "Тоттенхема" вселяють у серця їх прихильників стриманий оптимізм. Перший тест на серйозність амбіцій вони пройдуть вже в наступному турі: команда Роджерса прийматиме "МЮ", а "Тоттенхем" гостюватиме на "Емірейтс" в "Арсенала".

До речі, про "Арсенал". Минулого тижня Арсен Венгер дав нищівну відповідь на завзяту критику себе, коханого - взяв і на 99% вирішив долю путівки в груповий турнір Ліги чемпіонів, а також не менш ефектно, ніж "Фенербахче", розбив у чемпіонаті міцний "Фулхем". Метаморфози "Арсенала" просто незбагненні. Тут би аплодувати підйому "гуннерів", проте не знаєш, що приховує для команди Венгера наступний віраж. Перемогу на "Крейвені" гарантували два голи Лукаса Подольскі. Якщо пригадуєте, достатньо впевнено він розпочинав і минулий сезон, але потім відчутно здав. Відтак, говорити про відродження Полді не випадає - він непередбачуваний, як і вся команда.

Лише старт сезону, а одного з борців за виживання в минулому сезоні, вже лихоманить. Мова йде про "Ньюкасл". Розгром від "Ман Сіті" в першому турі і бліда нулівка на власному полі проти "Вест Хема" - похвалитися "сорокам" поки що нічим. Ще більше насторожує атмосфера у самій команді, а також в її лазареті. Алан Пардью змушений змиритися з травмами Р. Тейлора, Гутьєреса, Ремі, Маккартні та кількох інших виконавців. Стівен Тейлор - дискваліфікований. Папіс Сіссе поки що не у формі, до того ж встиг під час міжсезоння зіпсувати стосунки з керівництвом. А Йоан Кабай вже не приховує, що всіма силами прагне дати драла зі "Сент-Джеймс Парку". Ось вам цілий букет болячок, які підкосили колись грізний колектив.

На "Сент-Джеймс Парку" головним винуватцем "клоунади" вважають спортивного директора Джо Кіннейра

А що ж центральний матч туру, який винесли на понеділковий вечір? «МЮ» - «Челсі» - це протистояння, якому особливого забарвлення надали 2000-ні роки, коли інтелектом мірялися сер Алекс та Жозе Моурінью. З того часу чимало води витекло. Перед вчорашнім побаченням можна було виділити три сюжетні лінії: перший офіційний матч Девіда Мойєса на «Олд Траффорд», перший топ-матч для Моурінью після його повернення на Альбіон, а також особисті «демони» Вейна Руні (форвард, як відомо, досі не впевнений, у якому клубі продовжить сезон).

І ось після такої спокусливої реклами ми отримали скупий на небезпечні моменти матч, який чимало з вас назвало абсолютною нудьгою. Не було ні хліба, ні видовищ, якщо не враховувати самовідданої гри Шрека і знамените конспектування Моура. Саме сеу Жозе був більш задоволений після фінального свистка. Він свідомо обрав тактику гри від оборони, зберігши сили підопічних до п’ятничного матчу за Суперкубок УЄФА. Також можна зрозуміти і легке роздратування Девіда Мойєса, якому кортіло будь-що перемогти іменитого візаві. Залишилося стійке відчуття недомовленості. Обидва суперники приберегли головні аргументи для наступних побачень. Сезон лише розпочинається. 

Топ-5 цитат туру

Мануель Пеллегріні, головний тренер "Ман Сіті": Гру вирішили дві подачі з кутового, ось і все.

Серхіо Агуеро, форвард "Ман Сіті": Ми хочемо виграти всі чотири трофеї: Лігу чемпіонів, Прем'єр-лігу, Кубок Ліги і Кубок Англії

Майкл Каррік, півзахисник "МЮ": Боротися за титул впритул до січня чи лютого можуть від чотирьох до шести команд.

Джек Вілшер, півзахисник "Арсеналу": Думаю, що ті люди, які піддають сумніву таланти Венгера, просто смішні.

Жозе Моурінью, головний тренер "Челсі": В цьому матчі ніхто не заслуговував ні перемоги, ні поразки.

Олег Бабій, Футбол 24