УКР РУС

Н'Голо Канте. Той, кому респектує сам Златан

9 травня 2017 Читать на русском
Автор: Дмитро Гончар

Футбол 24 розповідає про Н'Голо Канте – гравця року в АПЛ.

Канте. Прізвище, яке чутно із усіх-усюд. Справді, Н’Голо заслужив на те, аби бути тим, ким він є сьогодні, а саме частинкою незмінного опорного механізму команди Антоніо Конте.

Про працелюбність Канте і відданість грі на полі можна складати легенди. Його обожнювали як в Лестері, так й величають в Челсі. Ним захоплюються зараз, а його полиці стрімко наповнюються командними й індивідуальними нагородами. Усе це зараз…

Однак, пригадайте! Пригадайте вересень 2016 року, коли Челсі був знищений Арсеналом. Три голи й мрії про перемогу у лондонському дербі "аристократам" довелось відкласти на наступний рік. Той матч став особистою трагедією для Канте. 35-мільйонний трансфер із Лестера після невдачі на Емірейтс не критикував хіба що ледачий.

Критика була цілком справедливою. Хлопче, ти ж у футбол топ-рівня збираєшся грати, хіба ні? У той момент, відповідь була радше, що ні.

Над Абрамовичем почали витати сумніви того, чи дійсно француз вартує заплачених за нього грошей. Адже уся Англія кепкувала з Канте, запам’ятавши момент, коли головний арбітр тієї зустрічі 31-річний Майкл Олівер пробіг від середини поля до штрафної Тібо Куртуа швидше, ніж літній трансфер "аристократів". Вересневий матч став невдачею як для цілої команди, так і для Н’Голо особисто.

Добра прочуханка від журналістів й експертів лише зіграла на руку французу, який почав демонструвати з кожним наступним матчем все кращу і кращу гру, відпрацьовуючи кожне вкладене у нього пенні.

Лестер

Коли ведеться мова про казкове чемпіонство Лестера, то завжди першими у колах вболівальників згадуються Варді або Марез. Звичайно, що їхній вклад у сенсаційному для скромних "лисиць" сезоні, справді, неоціненний. З цим сперечатись безглуздо. Проте, вибачте, але чому про Канте згадують лише після них?

Так, люди звикли до видовища і забитих голів, а бійцівські якості і гра опорника дуже часто залишаються поза увагою. Навіть в англійській лізі, де чорнова робота це невід’ємна частина гри під назвою футбол. Що тоді говорити про інші турніри, га?

Але якраз саме відсутність Канте і його рівноцінної заміни у складі колективу з Лестера не дозволила чемпіонам Англії гідно виступити у внутрішній першості у сезоні 2016/17.

Аби не бути багатослівним, просто порівняймо показники Канте з одного боку й Амарті, Ндіді й Менді з іншого. У 24 іграх за Челсі Н'Голо здійснив 86 відборів. Трійця з Лестера, яка повинна була замінити француза, за цей самий період лише 50 на трьох!

Також не варто забувати, що в середньому Канте вступає у 20 єдиноборств за матч. А точність передач опорника у минулому сезоні склала 81,1% (з яких 62,4% пасів було віддано вперед) – найкращий показник серед "лисиць".

Відчувалось, що у центрі поля бракує того, хто здатен відпрацювати за себе і за партнерів по команді. На "Кінг Пауер" не вистачало саме гравця, який так же ж вміло б страхував опорну зону і мчав вперед як уміє це робити Канте. Не вистачало того, чия працелюбність підкорила і підкорює, всупереч вищезгаданим вболівальницьким преференціям, сотні тисяч сердець по усьому світу.

Нагороди все скажуть самі!

Тільки вдумайтесь, Златан Ібрагімовіч, який, як і Канте, був номінований на звання найкращого гравця АПЛ сезону 2016/17, говорить про свого конкурента такі теплі слова:

"Канте? Він був би гідним переможцем. Думаю, що такий футболіст міг би добре заграти в будь-якій команді".

Легендарний швед наче у воду дивився саме Н’Голо був визнаний Асоціацією професійних футболістів Англії (PFA) найкращим гравцем року в англійській Прем’єр-лізі.

На цьому список персональних трофеїв не завершується. Так, cлідом за вищезгаданою Асоціацією професійних футболістів своє слово сказала й асоціація журналістів. Останні закономірно визнали опорника гравцем року. Канте cтав вісімнадцятим футболістом в історії, який зумів оформити такий дубль.

Більше того, лише два гравці здатні похизуватися тим, що оформлювали свої перемоги у цих номінацях двічі (Н’Голо має усі шанси це повторити). Мова йде про співвітчизника Канте, Тьєрі Анрі й португальця Кріштіану Роналду.

Також Канте близький до того, аби повторити унікальне досягнення Марка Шварцера, а саме завоювати друге поспіль чемпіонство у складі різних команд. Нагадаємо, що австралієць перебрався в Лестершир саме із Лондона Канте відправився у протилежному напрямку.

Практично не забиває і не отримує червоних карток

Натрапивши на статистику футболіста, можна побачити таку картину Канте бачив перед собою у професійній кар’єрі на клубному рівні лише одну червону картку. Це сталось під час виступів за Кан у сезоні 2014/15. А так у француза божевільно чиста репутація як для опорного півзахисника у плані порушень на футбольному полі. І це зважаючи на його продуктивність і бажання битись за кожен м’яч!

Тілобудова Канте, здавалось, зовсім нетипова для позиції опорника ріст 169 сантиметрів і 68 кілограмів ваги. Проте завдяки своїй мобільності гравець Челсі здатен покрити 30% поверхні нашої планети, як жартують у столиці Великобританії.

Щодо голів, то тут все звично і нікого нічим не здивуєш. Так за сезон Канте в середньому відзначаєтья одним-двома забитими м’ячами, хоча зазвичай бере активну участь в атаках своєї команди. Пригадайте нещодавній поєдинок Челсі, коли француз взяв ініціативу на себе і пошив у дурні ефектним проходом практично увесь захист Саутгемптона. Виглядало неочікувано, але від того не менш ефектно. Канте вміє припідносити своїм суперникам приємні сюрпризи.

Відсутність пафосу

У своїй юності Канте доводилось зовсім непросто. Навіть у той час, як француз захищав кольори Булоні, то не цурався важко працювати на тренувальній базі. Канте ніколи не нарікав на життя, а продовжував йти до своїх цілей, незважаючи ні на що.

Тренер Крістоф Раймонд, який взяв Канте у молодіжний склад команди Булонь, говорить такі слова:

"Він був дуже тихим і задумливим хлопчиною. Він виглядав молодшим, ніж є. Швидко з'ясувалось, що його фізична сила є необмеженою. Він створював різницю на полі, і йому не потрібно було двічі пояснювати, що робити".

Гроші й слава змінюють людей, але не у випадку з Канте. Француз нещодавно здивував увесь футбольний світ своїм автомобілем. Особливо вражаюче це виглядає на фоні суперкарів інших гравців лондонської команди. Тут вам Bentley, Mercedes, Range Rover, Porsche – просто мрії автомобілістів. На противагу цим розкішним автам Канте користується Mini Cooper за двадцять тисяч фунтів, залишаючись таким ж простим хлопцем поза футбольним полем, як і до того.