УКР РУС

Незвичне обличчя Роналду – ключовий фактор для перемоги Ювентуса над Наполі і завоювання Європи

30 вересня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Кріштіану Роналду на старті свого дебютного сезону в Серії А перекваліфікувався з егоїстичного бомбардира на альтруїста №1. І це приносить величезні плоди Ювентусу.

Зізнайтесь, всі очікували не цього. "Кровожерна бестія" Роналду ніколи не був повністю задоволений, якщо сходив з поля без забитого м'яча. Ця постійна егоцентрична ненажерливість могла когось дратувати, але саме вона зробила з 33-річного португальця того виконавця, завдяки якому кожен гравець Ювентуса намагається добігти і допрацювати ще старанніше, ніж раніше. І ось він приходить у команду, де заробляє стільки, скільки 5 найближчих переслідувачів, разом взяті.

Ювентус впевнено переміг Наполі у феєричному поєдинку лідерів Серії А

Від того, хто заробляє космічний 31 мільйон євро на рік, очікують зливи голів, але він не забиває і не забиває. Лише в 4-му турі Кріштіану вдалось відзначитись. У списку бомбардирів Серії А він лише на 7-му місці! Однак при цьому залишається тим же ключовим елементом у машині для перемог, яким був у Реалі. Просто, якщо за весь минулий сезон у всіх турнірах за Мадрид він 8 разів безпосередньо асистував партнерам, то за півтора місяця поточного – вже 4 (5, якщо враховувати гру Манджукіча на добиванні) тільки в чемпіонаті Італії.

Матч з Наполі став апогеєм нової версії Роналду. Де, як не в лізі тактичних маніяків, над його покращеною роллю ще так попрацюють. Кріштіану і надалі створює голи, але тепер робить це для партнерів. Атмосфера вселенської любові до його персони в Італії, а також старання Массіміліано Аллегрі, який багато часу приділяє інтегруванню КР7 в ігрові моделі Юве, з легкістю компенсують відсутність голів. Нинішній Кріштіану не потребує доводити свою вартість гольовими рекордами. Замість цього він полегшує справу партнерам. Два прямі асисти у ключовому матчі з Наполі, третій гол після його ж удару на добиванні.

Ювентус – Наполі – 3:1 – відео голів та огляд матчу

Маріо Манджукіч і так виріс у дуже крутого гравця при Аллегрі, а зараз 32-річний хорват ще й перетворився в головного снайпера "Старої Синьйори". Хто б не приходив у Турин, екс-форвард Баварії та Атлетіко вигризав своє місце під сонцем. Треба було зіграти на фланзі атаки? Без проблем. Нині Манджо – така собі покращена і мобільніша версія Ігуаїна в центрі нападу. І невже хтось скаже, що солодкій атакувальній парочці цього Юве 65 років на двох?! Уже тричі в сезоні 2018/19 Кріштіану підніс гол на блюдечку для Супер Маріо, і це вони ще тільки розкручуються.

Футбол це не тільки забиті м'ячі, а й оборонна гра. Де, як не в Кальчо, ця істина настільки важлива. І ось вам показова статистика: у зустрічі з неаполітанцями він більше торкався м'яча у своєму штрафному, ніж у чужому. Аллегрі назвав суботній матч за лідерство у чемпіонаті Італії найкращим для Роналду в сезоні. Не дивно. Кріштіану 4 рази відбирав м'яч завдяки своєму пресингу, в кілька разів частіше володів ним на своїй половині поля, ніж у штрафному Наполі. Справжній режисер матчу імені самого себе.

Він рухався по всьому полю, про що свідчить мапа його переміщень, звільняв простір для партнерів і не давав жодних шансів супернику. Це вам не Мессі, який може простояти весь матч і потім видати шедевр. Це регулярна шалена праця на полі та за його межами. Амбіція, яка приводила Реал до тріумфу в Лізі чемпіонів 4 рази за останні 5 років.

Роналду в Італії – це приблизно так: не тільки більшість фанатів спрямовують свої погляди на нього, а й захисники стають одержимими у своїй місії не дати йому забити. Це могло б бути проблемою, але стає позитивом. Кріштіану нарешті доводить, що вміє ділитись, а розповіді про його надмірний егоїзм стрімко перетворюються на поганенької якості байки. 50 разів торкнувшись м'яча у матчі Ювентус – Наполі, він віддав 26 передач, успішність яких становила 92,3%. У Реалі і кількість, і точність пасу була відчутно нижчою.

Не скажеш, що він не намагається забити і тільки жертвує собою заради команди: 8 ударів загалом, 5 у площину воріт Наполі. Натомість лідер атаки суперника Лоренцо Інсіньє спромігся лише на 2 удари. Однак реакція Роналду на відсутність власних голів вже не така істерична, як була в Реалі. Це заслуга Аллегрі. Тактична і психологічна.

Не дивно, що італійська преса ледь не після кожного матчу нагороджує Ювентус і Роналду епітетом "марсіани". Це вже щось більше, ніж просто земний футбол. Вони вже виграли перші 8 матчів сезону поспіль (1 в ЛЧ) вперше за 88 років. Далі буде.

"Роналду, Роналду", – фанати Реала скандували ім'я португальця на мадридському дербі