УКР РУС

Незамінний, найвитриваліший і темна конячка. Підсумки сезону Бундесліги. Частина 3

27 травня 2014 Читать на русском

В останній частині огляду сезону також згадаймо про найбільшого невдаху та таємного героя.

НАЙВДАЛІША ЗМІНА ПОЗИЦІЇ
Японець Шінджі Оказакі прибув у Німеччину як дуже небезпечний форвард. Однак у "Штутґарті" впродовдж трьох сезонів Оказакі грав на фланзі, звідки йому дуже рідко вдавалось забивати. Коли японець перейшов у "Майнц", наставник "05-их" Томас Тухель поставив його знову на вістря атаки. Такий хід одразу приніс плоди: з 15 голами Оказакі став найкращим бомбардирм "Майнца" і встановив заодно рекорд Японії. Для порівняння: У "Штутґарті" японець у 63 іграх відзнався лише 10 голами.

 

"ОБЦЕНЬКИ" СЕЗОНУ
І у п'ятому спільному сезоні у Мюнхені справджується твердження: Якщо Франк Рібері та Ар'єн Роббен перебувають у топ-формі, то "Баварія" грає у своє задоволення. Обидва "крайки" взяли участь у 39 голах чемпіона Німеччини. Як і француз, так і голландець практично незамінні у "Баварії", насиченій зірками. Найслабкіші ігри мюнхенського клубу невипадково припали на весну - саме тоді "хандрив" Рібері (за сезон 10 голів, 11 гольових пасів). Роббен, натомість, під кінець збільшив оберти. Суперники, спробуйте "з'їсти" цю "солодку парочку" чи вирватись з таких "кліщів".

 

ТАЄМНИЧИЙ ГЕРОЙ
Його породило тренерське рішення у стані "Шальке". Йєнс Келлєр вирішив на варту "кобальтових" воріт замість Тімо Хільдебранда поставити Ральфа Фермана. І останній згадав минулу славу, адже до цього сезону у Бундеслізі востаннє виступав у 2011 році. Хільдебранд у своїх 12 матчах відбив 60 відсотків ударів суперника. Коли у брамку став Ферман, то відсоток надійності збільшився до 79. З 25-річним Ферманом "Шальке" пропускав гол кожні 100 хвилин, а з Хільдебрандом - кожні 45 хвилин.


НЕЗАМІННИЙ
У першому колі Мац Хумельс опинився  під шквалом критики через погану гру у захисті збірної Німеччини у товариській грі зі збірною Парагваю та через один-єдиний невдалий матч першості у Франкфурті. Чи справедливо засудили захисника дортмундської "Борусії"? Якщо порівняти його ефективність у захисних лавах "чорно-жовтих", то сумніви одразу зникають. Без нього просто не можна грати! Коли на полі був шеф захисту, то "Борусія" заробляла за гру у середньому по 2,4 очка. За 11 ігор без Хумельса Кльоп здобував з хлопцями у середньому лише по 1,4 очка. З Хумельсом "Борусія" пропускала гол кожні 95 хвилин, а без нього  - кожні шістдесят дві. Після повернення Хумельса у гру після травми, якої він зазнав 20 листопада, "Борусія" знову ожила. Згадати хоча б перемогу над "Баварією" з рахунком 3:0...

 

НЕВДАХА СЕЗОНУ
Півзахисник "Нюрнберґа" Даніель Ґінчек напевне якнайскоріше спробує забути сезон-2013/14, найперше через свої кількісні показники: він більше влучив у каркас воріт, ніж у самі ворота (5:3); по-друге, через травми, які просто переслідували 23-річного гравця. У першому колі Ґінчек зламав палець на нозі, а у третій грі другого кола - розірвав хрестоподібні зв'язки. А у кінці сезону "Нюрнберґ"  ще й у класі понизився.

 

НАЙВИТРИВАЛІШИЙ
Надійно, як швейцарський годинник, відпрацював всі 3060 хвилин цього сезону лівий захисник "Вольфсбурґа" Рікардо Родріґес. Невтомний 21-річний  захисник і про атаку не забував. На рахунку швейцарця 5 голів (два яких з пенальті) та ще й 9 гольових пасів.

 

ВІДКРИТТЯ СЕЗОНУ
Кузня талантів Бундесліги цього сезону також накувала вдосталь "юнаків". Відзначився, зокрема, "Шальке", у якого можна виділити одразу трьох: Макса Майєра, Каана Айхана і Леона Ґорецку. У стані "вовків" забути про іменитого бразильця Дієго на його позиції змусив 19-річний Максіміліан Арнольд - центральному півзахисникові вдалося забити сім голів. Симпатії уболівальників "Байєра" завоював Юліан Брандт. Не слід також забувати про талановитого 18-річного форварда "Штутґарта" Тімо Вернера.

P.S. І наостанок покепкуймо, чому не зарахували гол Хумельса у ворота "Баварії" у фіналі Кубку Німеччини. Начебто і 21 століття, тож з таких епізодів, незважаючи на "потерпілих", доводиться хіба що сміятися...