УКР РУС

Неймовірні пригоди британців в Україні. "Гіннес" замість футболу, шотландці без білизни та "похорон" Сола Кемпбелла

23 лютого 2016 Читать на русском

"Футбол 24" у передчутті приїзду фанатів "Ман Сіті" до Києва напередодні матчу Ліги чемпіонів з "Динамо" згадує подробиці знакових візитів футбольних фанатів з Великобританії в Україну.

Вболівальники "Лідса" та пам'ятник Леніну

Це зараз приїздом англійських уболівальників до України мало кого здивуєш. А ще півтори-два десятки років тому це вважалося екзотикою. Як для нас, так і для наших гостей. Коли б ще, наприклад, фанати англійського "Лідса", нині дуже далекого від єврокубків, побували в Дніпропетровську та сфотографувались на фоні пам'ятника Леніну?

Така можливість у них була в 2002 році, коли в матчі 1/64 фіналу Кубка УЄФА "Лідс" грав із запорізьким "Металургом". Так, грали у Дніпропетровську, позаяк запорізький стадіон не міг приймати міжнародні матчі.

Фанати "Ньюкасла" та безкоштовний "Гіннес"

У 2002-му році київське "Динамо" в груповому турнірі Ліги чемпіонів зустрічалося з англійським "Ньюкаслом". У Києві впевнено виграли з рахунком 2:0. Неймовірний гол забив тоді Максим Шацьких.

Покійний сер Боббі Робсон, який привіз "сорок" до України в ранзі головного тренера "Ньюкасла", так і сказав на прес-конференції: "Wonderful strike!" ("Чудовий удар!"). Однак не всі вболівальники англійської команди бачили чудо-гол Максима тверезими очима. Один з фанатів описав подробиці виїзду в неофіційній програмці до матчу-відповіді:

Київ - місто досить сіре, нудне. Але ми знайшли бар, де наливали справжній "Гіннес" за ціною вдвічі дешевше, ніж в Англії! Деякі хлопці з нашої компанії на футбол так і не потрапили. А ті, хто потрапив, навряд чи пам'ятають подробиці матчу.

Шотландці отримали за стриптиз

Восени 2006 року Київ зазнав наймасовішої на той момент навали іноземних "саппортерів" - до столиці України навідалось 3000 уболівальників збірної Шотландії. Візит вдалим для них назвати не можна. Шотландці засмутилися, причому, двічі.

По-перше, їхні улюбленці, гравці "Тартанової армії", програли підопічним Олега Блохіна у матчі відбіркового турніру до Євро-2008 з рахунком 0:2 (голи на рахунку Олександра Кучера та Андрія Шевченка). По-друге, самим уболівальникам декілька разів серйозно порахували зуби (а дехто і ножові поранення отримав) у бійках перед матчем.

Загалом у фанатів збірної Шотландії репутація безневинних веселих п'яниць. Так вони і вели себе до пори до часу в центрі Києва: грали на волинці, веселили перехожих своїми спідницями-кілтами, дарували компліменти дівчатам ("Ви всіх некрасивих жінок до тюрми посадили!?" - запитували місцевих, дивуючись красі українок). Допоки не спробували з ними познайомитись. Робили вони це оригінально: піднімали кілт, демонструючи свої достоїнства.

За традицією, спідню білизну під кілтом не носять. І не всім така форма залицяння сподобалася. Дехто з шотландців отримав за це від українських чоловіків "на горіхи". Але, як іноді буває, дісталося не лише хамам, а й тим, хто просто попав під гарячу руку.

Як "Евертон" закохав у себе Харків

У 2007 році в Харкові додалося чимало фанатів "Евертона" серед місцевого населення. Не розпещене на той час єврокубками місто стало свідком навали фанатів ліверпульських "Синіх", котрі окупували генделики в центрі міста, співали пісні і позували для фото та відео. Оце тоді була дивина!

Це вже потім вболівальники "Металіста" дозволяли собі не заповнювати трибуни стадіону вщент. А тоді ж приїзд "Евертона" тта його фанатів на перший у новітній історії харківської команди єврокубковий матч (попередні два було датовано ще 1988 роком) викликав у місті справжній ажіотаж.

Як у Донецьку екс-капітана збірної Англії власні фанати поховали

Налякані страшними історіями від Бі-Бі-Сі, зокрема фільмом "Стадіони ненависті", який було показано на телеканалі, фанати збірної Англії викупили усього близько 2000 квитків на кожен з двох матчів групового турніру Євро-2012 "Трьох левів" в Донецьку (проти Франції і України). Хоча їх квота становила 6000 квитків.

Побоялися тоді англійці проявів расизму, про які у фільмі застерігав екс-капітан збірної Англії Сол Кемпбелл: "З України ви можете повернутись у труні".

Прибувши на Євро-2012, фанати не виявили нічого страхітливого. І вирішили влаштувати перформанс: пройшлися українським Донецьком з саморобною труною, на якій написали: "Ми тут. Кемпбелл, ти не правий!"

Відео акції англійців у Донецьку:

Бійка на Хрещатику

Правда, вже через рік, у вересні 2013 року, без ексцесів не обійшлось. Перед грою відбіркового турніру ЧС-2014 Україна - Англія у центрі Києва, на Хрещатику, невідомі побили кількох англійських уболівальників. Троє потрапили до лікарні. Нападників не знайшли. А самі британці відмовилися писати заяви в міліцію.

Побиті фанати "Челсі"

Найсвіжіший неприємний випадок стався восени 2015 року, коли у центрі Києва було побито кілька уболівальників "Челсі".

"Це було організовано. П'ятеро хлопців опинились у пабі і впізнали нас. Вони чекали нас на вулиці", - скаржився Daily Mail один з фанатів "Челсі". За його версією, обличчя нападники ховали під масками-балаклавами.

На щастя, ніхто серйозно не постраждав. А позаяк ця пригода сталась далеко від стадіону, то в офіційних рапортах її не вказали. Втім, неприємностей після тієї гри все одно вистачало. Саме на тому матчі трапився горезвісний "расистський скандал", за підсумками якого "Динамо" отримало від УЄФА покарання у вигляді двох матчів єврокубків без глядачів. Нагадаємо, що і матч проти "Манчестер Сіті" спочатку повинен був відбутися за порожніх трибун. Але з "Динамо" зняли дискваліфікацію на цю гру. Хочеться, щоб цього разу все обійшлось без скандалів.

Руслан Меженський, Футбол 24

Дітище "Газпрому" та нафтодолари шейхів. Спецпроект "Футбол 24" про суперників "Динамо" і "Шахтаря" у єврокубках