УКР РУС

Невідомий Арда. Маловідомі факти із життя новачка "Барселони"

8 липня 2015
Автор: Дмитро Гончар

Що варто знати про капітана збірної Туреччини, окрім того, що півзахисник зможе провести свій перший офіційний поєдинок за "синьо-гранатових" лише у 2016 році.

Він мріяв грати за… "Ліверпуль"

Так-так, не за мадридців і каталонців, а саме за "червоних". Проте футбольна доля для Арди склалась зовсім по-іншому і дитячій мрії не судилось, принаймні зараз, втілитись у реальність. 

Напередодні свого відходу з "Галатасарая" у 2011 році, як незабаром з’ясувалось в "Атлетіко", Арда сказав такі слова:

"У Європі, я прихильник "Ліверпуля", так що якщо я гратиму на цьому континенті, то я хотів би грати за них"

Хоча зараз турок схоже дещо призабув свої слова… Хіба ні, Ардо?!

"Це неймовірно. Я завжди мріяв грати за "Барселону". Як тільки почув про їх пропозицію, не хотів слухати інших пропозицій. Це клуб моєї мрії. Я дуже радий",- ось такі слова почув футбольний світ після того, коли Туран одягнув футболку з емблемою каталонців.

 

Один з кращих на планеті

 

2014 рік став надзвичайно успішним для Турана. У складі "матрацників" хавбек зумів дістатись до фіналу Ліги чемпіонів і перемогти у Ла Лізі. 

 

Звичайно, що вклад Арди в такі досягнення клубу не міг залишитись непоміченим. Як наслідок, The Guardian включила одного з тодішніх лідерів мадридців до свого топу - сотні найкращих гравців на планеті. До слова, Туран виявився єдиним турком у цьому списку.

 

На грані життя і смерті

 

У 2008 Арда раптово знепритомнів посеред матчу, перелякавши своїм падінням увесь стадіон. Після обстеження у майбутньої зірки  "Галатасарая" було виявлено серцеву аритмію.

 

На наступний день лікарі офіційно заявили, що гравець повністю здоровий, а причиною аритмії стала фізична втома - внаслідок важких тренувань. 

 

Отакої… Маріо Балотеллі та й безлічі іншим гравцям варто було б повчитись працелюбності в Турана.

 

Ідоли

 

Практично у кожного є кумири, на яких вони прагнуть рівнятись. Новобранець "Барселони" не став винятком і відкрито висловив своє захоплення легендарним баскетболістом Майклом Джорданом і не менш іменитим тенісистом Роджером Федерером.

 

"Я завжди прагну до кращого, найкращі спортсмени завжди прагнуть бути найкращими, тому Майкл Джордан і Федерер мої кумири",- сказав Туран

 

"Галатасарай" назавжди у серці Турана

 

Попри те, що Арда вже протягом довготривалого терміну не є гравцем турецького гранда, його можна зустріти на "Алі Самі Єн".

 

Також капітан збірної добровільно час від часу працює з молоддю "левів", демонструючи різноманітні майстер-класи.

 

 

Благодійність

Туран відомий своєю благодійною діяльністю за межами футбольного поля, особливо це стосується хворих дітей. 

Арда також був проголошений послом доброї волі від Туреччини. Його посольська діяльність спрямована на підвищення обізнаності про масове убивство жителів азербайджанського міста Ходжали вірменськими збройними формуваннями під час Карабахської війни і сприянні миру у цьому регіоні та й у світі взагалі.