УКР РУС

Невдача Бейла та відсутність подарунків для України. Топ-5 підсумків п'ятничних матчів відбору до ЧС-2018

25 березня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" виділив головні підсумки ігрового дня кваліфікації на чемпіонат світу.

1. Бейл не витягнув Уельс, але підтримав брудний футбол. Гра "драконів" дуже залежна від лідера, саме Гарет переважно створює головну загрозу воротам суперника. Протистояння в Дубліні не стало виключенням. Переповнена "Авіва" спостерігала невидовищний матч з незначною кількістю гольових моментів, хедлайнером яких виступав гравець "Реала". У першому таймі шикарне закидання з глибини у його виконанні пройшло даремно, а удар відразу після перерви розминувся з дальньою стійкою. На 84 хвилині Бейл у контратаці міг виривати для валлійців перемогу, однак трішки схибив, підкручуючи м'яч у дальню "дев’ятку".

Щоправда, цього епізоду могло й не виникнути, якби арбітр проявив принциповість і декількома миттєвостями раніше показав зірковому футболісту другу жовту картку за фол проти Маккліна. Поєдинок виділявся грубою грою обох команд, а Гарет не посоромився її підтримати, заробивши "гірчичник" (через який пропустить наступний матч) за брудний підкат у ноги О’Ші. Уельс все ж догравав у меншості, адже Тейлор зламав ногу Коулмену, за що був справедливо вилучений. Відтак, "дракони" не здобули бажаного результату, відзначилися грубощами та втратили двох основних виконавців на матч з Сербією.

2. Іспанія "на одній нозі" переграла Ізраїль. Володіння гостей з перших хвилин опинилися в облозі, після чого стало зрозуміло, що у "біло-синіх" немає жодних шансів. Колектив Хулена Лопетегі "відвозив" оборону суперника та забив 4 голи, ще у двох моментах м’яч влучив у каркас воріт. "Фурія Роха" грала далеко не безгрішно, однак цього було достатньо для спокійної перемоги. Вмикати повну концентрацію не виникало потреби.

Господарі вели матч, граючись з ізраїльтянами. Вони бачили вільні зони, які залишалися поза увагою останніх, та думали в рази швидше. Яскравою ілюстрацією всього протистояння стало перше взяття воріт. Альба прокинув м’яч поміж ніг захиснику Даса, а Сілва – в "будиночок" голкіперу Марсіано. Іспанці в три дотики створили гол, а ізраїльські футболісти скрізь не встигли на долі секунди.

3. Тадіч став лідером та ключовою фігурою збірної Сербії. З цим можна пов’язувати відродження команди, яка провалила відбір до Євро-2016, а в поточній кваліфікації після 5 турів очолює групу D. Тільки вдумайтесь, Душан взяв безпосередню участь в 11 з 12 голів команди. На його рахунку 4 взяття воріт і 7 результативних передач. Фантастичні показники, після яких переоцінити значення "10 номера" для національної збірної неможливо.

Хавбек "Саутгемптона" не прив’язаний до конкретної позиції на полі, він грає по всьому фронту сербської атаки. Саме дії Тадіча допомогли зламати грузинів, які протягом години ігрового часу нічим не поступалися "білим орлам", а в деяких моментах виглядали навіть краще. Спершу його передача змусила Какабадзе сфолити проти Костіча у штрафному майданчику (Душан впевнено пробив 11-метровий), а по перерві після його ж асистів Мітровіч та Гачіновіч оформили перемогу сербів та вивели колектив на перше місце в групі.

4. Буффон досяг вражаючої позначки, перевершив головного візаві своєї епохи та відіграв не останню роль у продовженні історичної серії "Скуадри Адзурри". Поєдинок проти Албанії став 1000 у кар’єрі великого воротаря. Водночас він побив рекорд Ікера Касільяса за кількістю зіграних матчів за європейську збірну, провівши 168 ігор у футболці з емблемою Федерації футболу Італії на грудях.

Здолавши гостей зі Шкіперії, італійці вкотре довели, що залишаються найбільш неприступною домашньою командою у кваліфікаціях на чемпіонат світу. Апеннінці ніколи не програвали на власному полі в ході відбірних матчів на Мундіаль. Вагомий вклад у таке досягнення зробив Джанлуїджі Буффон, який з 1997 року захищає ворота "Скуадри".

5. Основні конкуренти України подарунків не зробили. Поки "синьо-жовті" безуспішно намагалися відібрати очки в хорватів, Ісландія та Туреччина оформили прогнозовані перемоги над аутсайдерами. В Антальї місцеві улюбленці до 13 хвилини вже мали відчутну перевагу над фінами завдяки дублю Тосуна. Північні хлопці з країни тисячі озер впродовж матчу також створили непогані шанси, аби відзначитися, однак результату це не принесло.

Інша потенційна приємна несподіванка для українських вболівальників могла трапитися в Косово, куди завітали ісландці. Гості чудово провели перший тайм, забили два голи, після чого довели матч до логічного завершення. Цей успіх вивів острів’ян з 10 заліковими балами на друге місце в нашій групі. Ісландія має 2 очки переваги над найближчими переслідувачами – Україною та Туреччиною, які з ідентичними показниками посідають третю та четверту сходинку відповідно. Лише завдяки кращій різниці голів Андрій Шевченко не пропустив вперед Фатіха Теріма.

Хорватія – Україна. 5 головних підсумків матчу